Gündem Kimseler duymasın

Kimseler duymasın

08.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Her ne kadar dinlenemeyen telefon henüz icat edilmese de birkaç tavsiyeye uyarak kendinizi büyük ölçüde koruyabilirsiniz

Kimseler  duymasın

Mobil cihazların dinlenmesi veya bilgisayardaki kişisel verilerin çalınması tüm dünyada endişe yaratan tartışmalı bir konu. Telefonların dinlenmesi, veri hırsızlığı, kişisel gizliliği zedeleyerek hak ve özgürlükleri ihlal ediyor. Peki dinlenme ve veri hırsızlığı girişimlerini sıradan bir insan nasıl engelleyebilir?
Başkasının görüşmelerini dinlerken uygulanan teknikler oldukça kolay. Örneğin, bilgisayarınızın kablosuz sinyali menzili içinde olan biri internetinizi uzaktan kesebilir, PC’nize erişim sağlayabilir. Benzer şekilde cep telefonu radyo sinyali menzili içindeki çoğu kişi, bir kaç yüz liralık doğru ekipmanla cep telefonunuza kulak misafiri olabilir. Hatta apartman çatılarının üzerinde gezdirilen uçan balon veya mini uçaklarla internet erişimine bile girilebiliyor.

Haberin Devamı

Telekulak geçirmez APP’LER

Çağrı için: * RedPhone * SilentPhone * Ostel
Metin mesajları için: * Gibberbot * ChatSecure * TextSecure * Ekboo
Web tarama için: * Orweb * Onion Browser * DuckDuckGo
Eposta için: * Enlocked

Milyonlar gözetlendi

Ülkemizdekine benzer (afişe edilmeden) dinleme olayları yurtdışında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA tarafından da yapıldı. Terör şüphelilerinin yakalanması için milyonlarca kişinin telefon görüşmesini dinleyen ve 1.8 milyon Yahoo kullanıcısınınsa webcam görüntülerini izleyen NSA, insanların kişisel hayatında yaptıklarını izinsizce kayıt altına aldı. Büyük bir olasılık dinleme işlemine hâlâ devam ediyor.
Durum gösteriyor ki en genel iletişim teknolojileri dinlenmelere karşı açık bir halde. Bu sayede hassas bilgilerinize kolayca ulaşabilen casuslar edindiği bu bilgileri daha sonra size karşı da kullanabilir. Her ne kadar dinlenemeyen telefon olmasa da bir kaç tavsiyeye uyarak kendinizi koruyabilirsiniz;
l Google, AOL, Yahoo veya Microsoft’un sunduğu mesajlaşma servislerini kullanıyorsanız kendinizi üçüncü şahıslardan korumak adına E2EE (uçtan uca) ya da OTR (Off-the-Record) şifreleme yöntemleriyle güvenlik çemberine alın.
l Eposta veya sohbetlerinizi PGP (Pretty Good Privacy) yöntemiyle şifreleyin.
l Telefon görüşmelerinizde Redphone ve SilentPhone adlı mobil yazılımlar sizi telekulak geçirmez kılabilir.
l Operatör şirketiniz konumuzu belli edeceğinden izlenmemek adına telefonunuzu kapatın. Paranoyaklığınız ileri boyuttaysa telefondan sim kartınızı ve bataryanızı çıkartın.
l Kripto’lu bir telefon edinebilirsiniz. Ama bunun kesin bir çare olmadığı tapelerle sabit.
l Jammer’la (Sinyal kesici) dolaşabilirsiniz. Bu sayede hem siz hem de çevrenizdekiler dinlenemez.
l Mesaj, rehber ve çağrıları şifreleyebilen güvenlik odaklı bir akıllı telefon alınabilir. BlackPhone buna bir örnek (639 dolar).
l Telefonla konuşurken ortamın arka planında farklı sesler (Su, MP3 gibi) ekleyin.
l Güvenmediğiniz mail, SMS ya da numaraları açmayın/cevaplamayın.
l Paranız çoksa kendinize ses ve elektromanyetik yalıtımlı özel bir konuşma odası yaptırabilirsiniz.
l İnternetteki aktivitelerinizi IP adresi veya diğer tanımlayıcı bilgileri vermeden Tor’la gizleyebilirsiniz.
l Dinlenmenin dışında görsel materyallerinizin ortaya çıkmamasını istiyorsanız Dropbox’a pek güvenmeyin. Ona Spideroak güzel bir alternatif olabilir.
l Akıllı telefonlarınızdan bulut depolarındaki verilerinize güvenli bir şekilde ulaşmak için Boxcryptor yazılımı var.
l Bütün bunlarla uğraşmak istemiyorsanız yüz yüze iletişime geçebilirsiniz.
Ancak o da dinlenebiliyor.

Haberin Devamı


Kriptolu telefon nedir?

Haberin Devamı

Dinlenme ve elektronik gözetimleri engelleyebilen kriptolu telefonlar, şifreli iletişime izin veren yazılım içerir. Ses dalgalarını farklı şifreleme yöntemiyle karşıya gönderen kriptografik çipli cihazlar, parametreleri bir kez kullanıp hafızasından sildiğinden dinlenemiyor. Dışarıdan izinsiz dinleyenlerse sadece anlamsız ses dalgaları duyuyor. Şifreli görüşme için her iki telefonunda kriptolu olması gerekiyor. Herkesin satın alamadığı bu telefonları üst düzey yöneticiler kullanabiliyor. Türkiye’de Başbakan ve bakanların kullandığı kriptolu telefonsa Milcep K2.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ PAZARI

Gear’ın yeni rakibi

Huawei TalkBand B1, hareket halinde konuşma, atılan adım, gidilen mesafe, harcanan kalori ve uyku süresi gibi aktivitelerinizi ölçebiliyor. 1.4 inç esnek OLED ekrana sahip B1, Bluetooth kulaklık da olabiliyor. Android 2.3, iOS 5.0 ve üzeri mobil işletim sistemli cihazlarla çalışabilen bilekliğin menzili 10 mt. 90 mAh pille 6 gün çalışabiliyor. NFC desteği mevcut. 99 euro.

iPhone’a İsviçre kılıfı

iPhone 4 ve üstüne giydirilebilen TaskOne kılıflarla onu hem koruyup hem de bir İsviçre çakısına dönüştürebilirsiniz. Alüminyum ve polikarbonat’tan imal edilen kabın içinde şişe açacağı, pense, bıçak gibi paslanmaz çelikten yapılmış 22 farklı alet var. Bu sayede iPhone’u çoğu şeyi yapmak için kullanabilirsiniz. Kap, telefonun kalınlığına 5mm ekliyor, ağırlığı 100g’dan az. iPhone 5/5S için 75, 4/4S içinse 80 dolar.

Haberin Devamı

Yüksek çözünürlükte

Acer, 16:9 formatında ve 2560x1440p ultra-yüksek çözünürlüklü 27inç K272HUL monitörüyle eğlenceyi dijital ortama aktarıyor. WQHD LED ekran, büyük boy çalışmaları görüntülemek için ideal. 178 derece görüş açısı sunun ürün, 6ms tepki süresi ve 100 milyon:1 maksimum kontrast oranına sahip. Bağlantı için 2xHDMI, DisplayPort ve DVI girişlerini kullanabilirsiniz. Başlangıç fiyatı 450 dolar.

Dijital oto sanayi

Kaputu kaldırmaya korkan araç sahipleri için Car Mechanic Simulator 2014, motor sorunlarının çözümünde yardımcı olacak.
Üstünüzü kirletmeden oto tamirciliğinin bütün yönlerini keşfetmenizi sağlayacak oyunda otomobilin sorunlarını bulmak için testler yapacak, parçaları inceleyecek -bujilerin meme yapıp yapmadığına, fren balatalarına veya motor yağına bakacaksınız-, daha sonra da hasarlı parçaları belirleyip bunları değiştirecek ya da tamir edeceksiniz. İçerisinde uzun bir kariyer modu ve farklı türde araçlar barındırıyor.

Parçaları elden geçirin
Tamirhanenize gelen araç siparişlerinde nelerin kontrol edilmesi gerektiği, yapacaklarınız ve alacağınız para formda yazılı. Sorunlu parçayı yerinden çıkartıp yenilemek için ona bağlı diğer parçaları da yerinden sökmelisiniz. Korkmayın parçalar daha sonra kolayca birleştirilebiliyor. Grafikler orta düzeyde. Uzun vadeli oynandığında monotonlaşıyor. Yüzlerce vida sökeceğiniz oyunda bir süre sonra siz de bir oto tamircisi olabilirsiniz.