Gündem Kırmızı en çok ona yakışıyor: El Hamra Sarayı

Kırmızı en çok ona yakışıyor: El Hamra Sarayı

30.04.2018 - 17:12 | Son Güncellenme:

Adını belki daha önce duydunuz belki de ilk defa duyuyorsunuz. Merak edenler için araştırdık islam tarihinin ve tarihin en önemli ve farklı saraylarından olan El Hamra Sarayı hakkında bilinmesi gerekenler.

Kırmızı en çok ona yakışıyor: El Hamra Sarayı

El Hamra Sarayı’nın tarihi

Haberin Devamı

El Hamra Sarayı, Granada' da hüküm sürmüş olan Endülüs Müslümanlarından olan Nasri Hanedanlığı' nın miraslarından bir kale saraydır. Tarihi 9. yüzyıla kadar uzanan bu saray 13 yüzyıla kadar genişlemeye devam etmiş, 1492 yılında Granada' yı Hristiyanlar’ın işgal etmesiyle beraber onların da kattığı birtakım mimari eklemelerle günümüzdeki halini almıştır. Ancak bu sarayın en özel kısımları Nasri Hanedanlığı tarafından yaptırılmıştır. Yapıldığı tarih 1200-1300 yılları arasındadır.

El Hamra’nın anlamı nedir?

El Hamra Arapça'da kırmızı saray anlamına gelmektedir ve El Hamra Sarayı bu adı kırmızı duvarlarından almıştır. Stratejik konum olaraksa bu saray, bütün Granada' ya hakim bir konuma sahiptir. Bu konum saraya ayrı bir hava katmaktadır. Saray 889 yılında askeri bir yapı olarak kurulmuştur. 13. yy' da ise bu yapı Nasıriler' in kurucusu Muhammed bin Al-Ahmar tarafından ele geçirilmiş ve parça parça büyütülmeye başlanmıştır. El Hamra Sarayı’nın en ayırt edici özelliği binlerce odadan oluşması ile birlikte kendine has olan mimari yapısıdır. bu saray islam mimarisinin en önemli eserlerindendir.

Haberin Devamı

El Hamra Sarayı ve Kuralları

El Hamra Sarayı’nı gezerken uyulması gereken bazı kurallar vardır ve bu kurallar sarayın bugüne kadar güzelliğini korumasının en temel faktörüdür. Sarayın mimari yapısını ve güzelliğini korumak için koyulan bu kurallar saray odalarının fazla nemden ve ısıdan korunmasını sağlamaktadır. Sarayın zarar görmemesi için günlük ziyaretçi sayısı 6000' i geçmemelidir ve aynı bölüme 30'dan fazla ziyaretçinin girmesi kesinlikle yasaktır. Bu saray birbirine bağlı odalar, bahçeler, avlular hatta ve hatta saraylardan oluşan bir kompleks olma özelliği taşımaktadır, bu da sarayı değerli kılan durumlardan bir tanesidir.