Gündem Kısa kısa..

Kısa kısa..

29.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa kısa..

Kısa kısa..




İşadamı Emin Cankurtaran’ın silahla yaralanmasına ilişkin davada hakkındaki suçlama zamanaşımı nedeniyle düşen Alaattin Çakıcı’yı, suç vasfının değişmesi kurtardı. Çakıcı, Fransa izin vermediği için bu davada yargılanamıyordu. ‘Adam öldürmeye tam teşebbüs ve azmettirmek’ suçlaması, 7.5 yıllık zamanaşımı bulunan ‘adam yaralamak ve azmettirme’ye dönüştürüldü.

Diyarbakır’da düşen ‘Konya’ uçağında ölenlerden Veysel Uyanık’ın ailesine Ahmet Taş’ın cesedinin verildiği belirlendi. Kazanın ardından kimliği teşhis edilemeyen cesetlerle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan DNA testi sonuçları beklenirken, yanlış bir teşhis daha ortaya çıktı. Kazanın ardından Uyanık diye alınıp Batman’a götürülen cesedin Taş’a ait olduğu ortaya çıktı. Uyanık’ın cesedinin ise morgda olduğu sanılıyor. Halen Devlet Hastanesi Morgu’nda 2’si teşhisli 8 ceset bulunuyor.



Kaçak olarak bindikleri Paris-Şanghay seferini yapan Air France uçağında donarak ölen ve iniş takımlarının açılmasıyla yere çakılan Balıkesirli iki gençten Onur Özüyaman’ın babası Nesip Özüyaman, olayda ihmali olan liman yetkilileri hakkında dava açacağını söyledi. Oğlunun cenazesinin perşembeye kadar geleceğini belirten Özüyaman, "ABD’deki 11 Eylül saldırılarından sonra her yerde güvenlik önlemleri alınırken, bu gençlerin gemiye, uçağa rahatlıkla girebilmesi çok şaşırtıcı. Birileri yardım etmiş olmalı" dedi.

Diyarbakır’da köy imamı Mustafa Hocaoğlu, dün sabah ezanını geç okuduğu gerekçesiyle çıkan tartışmada dayak yedi. Cumhuriyet Köyü Camii’nde geçici imam olarak görev yapan Hocaoğlu’yla kendisini sabah ezanını geç okumakla suçlayan Ahmet A. arasında tartışma çıktı. Ahmet A. iddiaya göre öfkelendiği imam Mustafa Hocaoğlu’na dayak attı. İmam Hocaoğlu’nun şikâyeti üzerine zanlı Ahmet A. gözaltına alındı. Emniyete getirilen Ahmet A.’nın sorgusu sürüyor.

Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, konaklama yerleri ve belediye mücavir alanları hariç, otoyollarda ve devlet karayollarında açılacak tesislerde alkollü içki satışı yasaklanırken, kurulu tesislere, 15 Ocak’ta yürürlüğe giren yasaya uymaları için bir yıl süre tanındı.
Selçuk Üniversitesi Kazaları Önleme Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, uygulamanın bir yıllık süreçte yerleşeceğini kaydetti.

Trakya Üniversitesi’nde bir grup öğrenci, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırılıp psikolojik baskı altında tutulduklarını öne sürerek, Edirne Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli polis memurları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde toplanan bir grup öğrenci adına açıklama yapan Onur Çavuş, 2002 yılı sonunda ve geçen haftalarda okul çıkışında kaçırıldıklarını iddia etti. Çavuş, "Boş bir arazide beni araçtan indirerek, kendileri için casusluk yapmamı isteyip psikolojik baskı kurdular" dedi.

Cuma günü ilköğretim ve ortaöğretim okullarının yarıyıl tatiline gireceğini anımsatan Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, "Karne notları ne olursa olsun çocuklarımızla her zamankinden daha sağlıklı bir iletişim kurmaya çalışmalıyız" dedi. Mumcu, yetersiz yönleri vurgulamak yerine başarılı yönlerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, velilere şu uyarılarda bulundu:
• Karneleri, sadece çocuklarınızın ve öğrencilerinizin değerlendirilmesi olarak ele almayıp aynı zamanda sizlerin, çocuklarınızın ilgi düzeyinin işareti olarak kabul etmelisiniz.
• Karneleri, onların başarıyı kovalamak - yakalamak için nelere gereksinimleri olduğunu, üzerinde durup düşünmeye, araştırma yapmaya imkân tanıyan değerlendirme olarak ele alınız.
• Çocuklarımızın sağlıklı dinlenme sürecinden geçmelerine yardımcı olalım.




CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Pülümür Depremi’nde kullanılamaz hale gelen Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun müteahhiti Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar’dan dokunulmazlığının kaldırılması için başvuruda bulunmasını isteyeceği belirtildi. Güyüldar da CHP Genel Sekreteri Önder Sav’la görüşerek "Dokunulmazlığımın kaldırılmasını ben talep ederim, sonuna kadar hesap veririm" dedi.
Güyüldar, olayın toplum ve parti açısından çok üzücü bir durum olduğunu ifade ederek, "25 yıllık müteahhitlik hayatımda hasarlı işim olmadı. Hesabını sonuna kadar veririm. Genel başkanla görüşeceğim. Benim bu ilçede yaptığım başka yapılar da var. Bu inşaatta sanki temelden tavana sorumluymuşum gibi eleştiriliyorum. Okulda yaptığım işlerden herhangi bir zarar meydana gelmişse, karşılarım" diye konuştu.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen, Pülümür’de genellikle kamu binaları ve 1992 depreminin ardından inşa edilen afet konutlarının zarar gördüğünü anımsatarak, "Birinci derece deprem bölgesi Pülümür’de neden çok katlı bina yapılıyor?" diye sordu. Binaların kaliteli inşa edilmesinin yeterli olmadığını, tek ya da iki katlı binaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ergezen, bu konuda yerel yönetimlere çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Ergezen, "Pülümür gibi yerde çok katlı binaya gerek yok. Bölgede kamu yetkilileri de gerekli tedbirleri almamışlardır" dedi. Ergezen, Hasar Tespit Komisyonu’nun deprem bölgesine gittiğini belirtti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek (yanda), Manisa davasının zamanaşımına uğrayabileceği endişesine "Bu davanın Türkiye’nin dış itibarı ve AB ile ilişkiler açısından önemini Yargıtay hâkimleri de biliyor" diye cevap verdi. Çiçek, "Manisalı gençlere işkence yapan polislere tebligat yapılamazsa dava zamanaşımına girecek. Bu konuda sıkıntı var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Dava Yargıtay’da. Temenni ederim ki Türkiye’yi sıkıntıya sokacak bir durum ortaya çıkmaz."

Beyaz Saray’a, 11 Eylül saldırılarının ardından, ABD Başkanı Bush’la diğer üst düzey yöneticilerine "Ateşte boğulacaksınız. Kızılderililer gibi birer birer nallanacaksınız" yazılı elektronik postalar (e-mail) göndererek tehdit ettiği öne sürülen Ahmet Burak Ceylan’ın 1-3 yıl hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
Beyoğlu 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ceylan katılmadı. Ceylan, mahkemeye gönderdiği mazeret dilekçesinde, "Gazetecilerin yoğun baskısı nedeniyle bunaldığını, psikolojik baskı altında olduğu için de duruşmaya gelemeyeceğini" belirtti. Hâkim, ifadesi alınamayan sanığın dinlenilmesi amacıyla polis zoruyla duruşmaya getirilmesini öngören "ihzaren celp" kararı alarak duruşmayı erteledi.

Kaçırdıkları üç kişinin mal ve paralarını gasp ettikleri gerekçesiyle yargılanan üç sanık, 68’er yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanıklar Adil Afacan, Yılmaz Sayın ve Nejdet Hulki Karadayı katıldı. Mahkeme, sanıkların, kaçırdığı kişilerden Necdet Topkan’ın 30 bin dolar değerindeki cipi ile cep telefonunu gasp ettikleri, İlhan Doruk’tan ise 80 milyar lira değerinde çek aldıkları, Sait Müfit Arıkan’dan da sattırdıkları evi ile otomobilinin bedelini aldıkları sonucuna vardı. Üç sanık da "üç kez adam kaldırmak", "konut dokunulmazlığını ihlal" ve ruhsatsız silah taşımak" suçlarından 68’er yıl hapse çarptırıldı.

Melih Kibar ve eşi Ethel Kibar’ın da aralarında bulunduğu üç sanık hakkında, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla 3 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Emin Ateşağaoğlu’nun hazırladığı iddianamede, Kibar çiftine ait olan Melki Prodüksiyon Ticaret Limited Şirketi’nin 1999 - 2000 yıllarındaki kayıtlarında yer alan 17 faturanın sahte olduğu belirtildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Ahmet Gökçek’in (22) kullandığı Volvo marka otomobile, Aksaray yakınlarında yan yoldan çıkan Broadway marka bir otomobil çarptı. Sürücüsü ve plakası belirlenemeyen otomobil hızla kaçarken, Gökçek ve yanında oturan eşi Hülya Gökçek (20) hafif yaralandı.

Maden Mühendisi Hasan Gökvardar, Bergama Ovacık’ta altın çıkaran Normandy Maden İşletmesi’nin Çevre ve Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerine uyma-dığını, işletmede özel bir laboratuvara yaptırılan kontrol analiz sonuçlarının devlete verilmediğini belgelerle iddia etti. Gökvardar, "İşletme gerçekleri devletten saklıyor. Atık barajın ruhsatı yok. İşletmenin devlete bildirdiği üretim miktarları ayrı, gerçekler ayrıdır" dedi.

AKP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar, İzmirli tekstilci Ümit Göksel (55) ile yarın dünya evine girecek. Göksel’in Urla’daki villasında yapılacak nikâh töreninde, Hotar’ın şahidi AKP lideri Erdoğan, damadın şahidi ise Vestel’in sahibi Ahmet Nazif Zorlu olacak. Hotar, İzmir’de konfeksiyon fabrikası bulunan Göksel’le 10 aydır birlikte olduklarını belirtti.

Türkiye’nin dış tanıtımında önemli rol üstlenen Dışişleri’nin deneyimli isimlerinden Büyükelçi Uğurtan Akıncı, hayatını kaybetti. 1938’de doğan Akıncı, 1968’den bu yana birçok başkentte çeşitli seviyelerde görev yaptıktan sonra Abu Dabi, Ottowa ve son olarak Madrid Büyükelçiliği görevlerinde bulundu. Solunum yetmezliği tedavisi gören Akıncı, evli ve bir çocuk babasıydı.