Gündem Kobani'den gelen son dakika haberler

Kobani'den gelen son dakika haberler

27.10.2014 - 10:22 | Son Güncellenme:

Peşmerge Sözcüsü'nün yaptığı açıklamaya göre Kobani'ye geçişlerin gelecek hafta olacağını ve Peşmerge IŞİD'den temizlenene kadar orada kalacaklarını belirti. Peki Kobani'de son durum ne? İşte gelen son haberler....

Kobaniden gelen son dakika haberler

Kobani'ye gitmek üzere karayoluyla girecek peşmerge konvoyu Habur'a yaklaştı. Uçakla Türkiye'ye gelen peşmerge grubu ise Kobani'ye ulaştı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin gönderdiği peşmergeler Türkiye sınırını geçerek Kobani'ye ulaştı. Yoğun güvenlik önlemleriyle uçakla Urfa'ya gelen 76 peşmerge Kobani'ye kara yoluyla giden peşmergelerle birleşecek.

Kobani'ye doğru yola çıkan Peşmerge güçleri iki grup halinde Türkiye'ye giriş yaptı. Erbil'den havalanan ve Kobani'ye gidecek güçteki Peşmergelerin yarısını taşıyan uçak Urfa GAP Havalimanı’na inerken Habur'dan Türkiye'ye giriş yapan 50 araçlık Peşmerge konvoyu ise kara yolunu kullanarak Urfa'ya doğru ilerliyor.

Haberin Devamı

IŞİD, rehin aldığı İngiliz gazeteci John Cantlie’nin sunumuyla yayınladığı videolarda Kobani'nin düşmek üzere olduğunu öne sürdü. Asıl bomba ise bu videoların insansız hava aracıyla çekildiği iddiası oldu. Şeytanın bile aklına gelmeyecek bir planla İngiliz rehin gazeteciyi muhabir olarak kullanan IŞİD bunu nasıl yaptı?

YENİ GELİŞME : Peşmerge'nin Kobani'ye gidiş saati de açıklandı. Bu gece Peşmerge güçleri ağır silahlarla Erbil'den Şanlıurfa'ya uçacak. Buradan da karayoluyla Kobani'ye girecek. Ağır silahlar ise karayoluyla sevkedilecek.

Irak Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurt Hikmet, Peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Kobani'ye 'beş gün veya bir hafta sonra geçeceğini' söyledi. BBC Türkçe'ye konuşan Hikmet, Kobani'ye silah yardımlarının süreceğini belirtti. Hikmet, kaç kişilik bir Peşmerge gücünün Kobani'ye gideceğine dair soruya, "Ne kadar Peşmerge gideceği konusunda bir şey diyemem ama küçük bir sayı gidecek" yanıtını verdi.

"KOBANİ IŞİD'DEN TEMİZLENENE KADAR ORADA KALACAĞIZ"

Sözcü: Onların (PYD) isteğine göre hareket etmiyoruz. Peşmerge güçlerinin Kobani'deki olası kalma süresiyle ilgiliyse Hikmet, 'Kobani'nin IŞİD'den temizlenene kadar orada kalacaklarını' söyledi. Geçecek Peşmerge sayısının PYD (Demokratik Birlik Partisi) tarafından belirlendiği iddialarıyla ilgiliyse Hikmet, "Onların isteğine göre hareket etmiyoruz, onlar bize bu sayıyı bildirmedi. Bir sorun yok" yorumunda bulundu. Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo ise Peşmerge güçlerinin gelişinin ertlenmesi konusunda kendilerine bir bildirimde bulunulmadığını söyledi.

EYLÜL AYINDA 800 KİŞİ ÖLDÜ

Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo kentteki durumla ilgili şunları söyledi: "Kobani'de dün akşamdan bu sabaha kadar çok şiddetli çatışmalar yaşandı. YPG (Halk Savunma Birlikleri), IŞİD'in ilerleyişine müsaade etmiyor, IŞİD'e eylemler düzenliyor. Kobani'nin Doğu ve Batı cephesinde çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kaniya Kurda mahallesinde çatışmalar devam ediyor." SOHR: Kobani'deki çatışmalarda 800'den fazla kişi öldü Öte yandan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi (SOHR), IŞİD'in Eylül ayında Kobani'yi ele geçirmek üzere harekete geçmesi üzerine ortaya çıkan yoğun çatışma ortamında 800'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı. SOHR, 16 Eylül'den bu yana 481 cihatçının ve 313 Kürt'ün öldüğünü belirtti. Ölen IŞİD'li sayısının hava saldırılarında ölen IŞİD militanlarını kapsamadığı aktarıldı.