Gündem Komşuya ‘FETÖ’ye kucak açma’ mesajı

Komşuya ‘FETÖ’ye kucak açma’ mesajı

08.10.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Ankara’da Avrupa Birliği, Almanya ve Fransa temsilcilerinin katıldığı göç toplantısının detayları ortaya çıktı. Toplantıda Yunanistan’ın FETÖ’cülere kucak açmayı bırakıp Türkiye’ye geri göndermesi gerektiği ifade edildi.

Komşuya ‘FETÖ’ye kucak açma’ mesajı

Ankara’da geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopoulos, Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries’in, göç sorununu ele almak üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya geldiği görüşmenin detayları ortaya çıktı. Türkiye, göç devam ettiği sürece AB ile işbirliğinin devam etmesini, çözüme gidilebilecek daha yüksek tutarlı fon akışının hızlıca aktarılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Yunanistan’a iletilmek üzere bir mesaj da gönderen Türkiye, göçmen artışında payı olduğunu belirttiği FETÖ’cülere kucak açmayı bırakıp Türkiye’ye göndermesi gerektiğini ifade etti.

Fon akışı artırılacak

Milliyet’in edindiği bilgilere göre; Ankara’daki göç mesaisinin detayları belli olmaya başladı. Göç sorununun masaya yatırıldığı görüşmelerde öne çıkan başlıklar şöyle: Geçtiğimiz yıllarda mülteciler için Türkiye’ye 6 milyar euro ödemeyi taahhüt eden AB, bu fonu yeterli görüyordu. Ancak görüşmelerde Türkiye, göç devam ettiği sürece AB ile işbirliğinin devam etmesini, çözüme gidilebilecek daha yüksek tutarlı fon akışının hızlıca aktarılmasını talep etti. AB yetkilileri, ilk kez Türkiye’ye 6 milyar euro’dan daha fazla kaynak sağlamayı umduklarını söyledi. AB’nin Türkiye’deki Suriyeliler için şu ana kadar gönderdiği fon tutarı 2.1 milyar euro düzeyinde.

Haberin Devamı

Toplantı gündemine taşınan konulardan biri de AB’nin söz verip uygulamaya geçirmediği “Gönüllü İnsani Kabul Programı”ydı. Türk yetkililer, mülteciler için umut olan bu programın hayata geçirilememesi nedeniyle AB’nin dolaylı olarak, Suriyelileri yasa dışı yollarla AB ülkelerine girişine teşvik ettiğini gündeme getirdi.

AB heyetiyle ‘mesaj’

Soylu’nun, işbirliğinin artması için daha fazla bot ve yardım malzemesi, Yunan adaları ile daha fazla iletişim, bire bir mutabakatın işleyişinde daha fazla işbirliği önerilerinde bulunduğu öğrenildi. Türkiye ayrıca AB heyetiyle, Yunanistan’a iletilmek üzere bir mesaj gönderdi. Mesajda, son dönemde göçmen artışının nedenlerinde Yunanistan’ın da payı olduğu, FETÖ’cülere kucak açmayı bırakıp Türkiye’ye göndermesi gerektiği ifade edildi.