Gündem Kozmopolit bir başkent: Berlin

Kozmopolit bir başkent: Berlin

27.04.2018 - 12:19 | Son Güncellenme:

Yakın geçmişte Berlin Duvarı ile anılan Berlin günümüzde kozmopolit yapısıyla tam bir çekim merkezi. Almanya’nın siyasetten eğitime, ticaretten sanata en canlı kenti olma özelliğini taşıyan Berlin hakkında merak edilenler yazımızda...

Kozmopolit bir başkent: Berlin

Berlin 1961 yılında bir gecede inşa edilen Berlin Duvarı ile Doğu Berlin ve Batı Berlin olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Berlin Duvarı 9 Kasım 1989 yılında yıkılmış ve 3 Ekim 1990’da Doğu ve Batı Almanya birleşmiştir. Böylece Berlin Almanya Federal Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. Üzücü anılarla hatırlanan Berlin Duvarı Almanya tarihinde sembolik bir öneme sahiptir. Günümüzde ise Berlin çokkültürlü yapısıyla Avrupa’nın önde gelen kültürel başkentlerinden biridir.

Haberin Devamı

Berlin’e ne zaman gitmeli?

Kuzey Avrupa’da yer alan Berlin Türkiye’ye göre oldukça soğuktur. Bu şehirde kışlar sert geçer. Aralık ayından Mart ayına kadar kar yağışı görülür. İlkbahar ve sonbahar ayları Türkiye’ye göre serin olmakla birlikte gezmek için uygundur.

Berlin’de kültürel hayat

Yaklaşık 4 milyon nüfusu olan Berlin Almanya’nın ve hatta Avrupa’nın en canlı şehirlerinden biri. Şehir siyasetten ticarete, sanattan eğitime pek çok konuda çekim merkezi. Düzenli mimarisi, nehirleri ve yeşil alanları ile keyifli bir yaşam sunan bu şehirde gece hayatı da oldukça renkli. Berlin’de 170’den fazla müze ve tiyatro ayrıca üç opera binası bulunuyor. Bu şehirde yıl boyunca çeşitli müzik, çağdaş sanat, edebiyat, tiyatro ve sinema festivalleri düzenleniyor.

Haberin Devamı

Berlin ekonomisi ve etnik yapısı

Berlin ekonomisi sürekli büyüme göstermektedir. Bu şehir jeopolitik konumu nedeni ile ithalat ve ihracat için önemli bir noktada yer almaktadır. Etnik yapısı incelendiğinde çok fazla ırkın bir arada yaşadığı bir bölge olduğu görülmektedir. Almanya genel olarak Türk yoğunluğu fazla olan bir ülkedir. Türk yoğunluğunun en fazla olduğu kent ise Berlin bölgesidir. Bölgede sadece Türkler değil farklı ülkelerden gelen çok sayıda kişi yaşamaktadır. Yaşam standartları yüksek olduğundan genellikle yoğun olarak göç almaktadır. Hem iş hem de eğitim ve sanat gibi nedenlerle Berlin günümüzde tam bir çekim merkezidir.