Gündem KPSS ortaöğretim sınavı ne zaman? ÖSYM KPSS sınav tarihleri

KPSS ortaöğretim sınavı ne zaman? ÖSYM KPSS sınav tarihleri

03.07.2018 - 09:46 | Son Güncellenme:

Temmuz ayına girilmesiyle birlikte Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sınav tarihleri memur adayları ve öğretmenler tarafından merak edilmeye başladı. ÖSYM tarafından KPSS sınav tarihleri belirlendi. Peki KPSS ortaöğretim ve lisans sınavları hangi tarihlerde yapılacak?

KPSS ortaöğretim sınavı ne zaman ÖSYM KPSS sınav tarihleri

ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) için geri sayım başladı. Yüz binlerce adayı yakından ilgilendiren KPSS lisans sınavlarına başvurular 10-21 Mayıs tarihleri arasında alındı. KPSS genel kültür genel yetenek ve eğitim bilimleri sınavları için adaylardan 60 TL katılım ücreti alınırken KPSS alan bilgisi sınavlarında her bir oturum için 40 TL başvuru ücreti ödendi. Peki KPSS lisans sınavları ne zaman yapılacak?

Haberin Devamı

2018 KPSS LİSANS SINAVLARI NE ZAMAN?

KPSS Genel Kültür Genel Yetenek sınavı bu yıl 22 Temmuz 2018 tarihinde saat 10:15'de başlayacak ve 130 dakika sürecek. Adaylar KPSS Genel Kültür Genel Yetenek sınavına 60 TL katılım ücreti ödeyecek. Öte yandan aynı gün içerisinde Öğretmen adaylarının dahil olduğu Eğitim Bilimleri sınavı öğleden sonra 14:45'de başlayacak. Bunun yanı sıra KPSS alan sınavları 28-29 Temmuz 2018 tarihinde üç farklı oturumda gerçekleştirilecek. Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı (ÖABT) ise 5 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek.

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

1.1 2018-KPSS Lisans Kılavuzu, "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" ile “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar ile İlgili Usul ve Esaslar” hükümlerine göre düzenlenmiştir.

Haberin Devamı

1.2 Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

b) B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

1.3 Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının Bakanlık Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Askeri Adalet Teftiş Kurulları, kaymakam adayları, Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurları, aday konsolosluk ve ihtisas memurları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar uzman yardımcıları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasında sayılanlar ile Devlet senfoni orkestraları ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Haberin Devamı

1.4 2018-KPSS LİSANS sadece lisans (dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) programlarından mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olanlar içindir. Bu kılavuz, sınavın kural ve işlemlerini kapsamaktadır. Yüksek lisans veya doktora derecesini almış olanlar, başvurularını lisans diplomasını aldıkları alandan yapacaklar, daha sonraki tarihlerde atanmak üzere tercihlerini belirlerken bu alanı göz önünde tutacaklardır. Bir lisans (dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) programından 21 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla mezun olmamış olmak koşuluyla ön lisans (iki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açıköğretim) ve ortaöğretim (lise veya dengi meslek lisesi) mezunları ile bu kurumlardan mezun olabilecek durumda olanlar, KPSS’ye ortaöğretim/ön lisans düzeyinde girebileceklerdir. Bir lisans programından 21 Mayıs 2018 tarihi ve öncesinde mezun olanlar KPSS’ye, lisans düzeyinden girmek zorundadır. Bir lisans programından 21 Mayıs 2018
tarihinden sonra mezun olacaklar ise mezuniyet durumlarını göz önünde bulundurarak, KPSS’ye lisans düzeyinden veya ortaöğretim/ön lisans düzeyinden girebileceklerdir. Adayların birden fazla öğrenim düzeyinde KPSS’ye girmeleri mümkün değildir. KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans sınavıyla ilgili kılavuz ayrıca hazırlanacak ve adaylara duyurulacaktır.

Haberin Devamı

1.5 Kamu kurum ve kuruluşlarının, öğretmenlik dâhil A ve B Grubu Kadrolarına ilk defa atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunludur.

1.6 A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır. Yönetmelik kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için, yönetmeliklerine göre ya sadece KPSS sonuçlarını göz önünde tutarak doğrudan atama yapacaklar ya da KPSS sonuçlarına göre belirleyecekleri belli bir puan üzerinde puan almış adayları çağırarak giriş sınavlarını kendileri yapacaklar ve bu giriş sınavının sonuçlarına göre personel alacaklardır. Adaylar, sınavdan sonra A Grubu Kadrolar için ilan veren kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan başvuracaklardır. B Grubu Kadrolar için adaylar, ÖSYM'nin tercihlerle ilgili yapacağı veya kurumsal alımlarda kamu kurumlarınca yapılacak duyurulara göre hareket edeceklerdir.

Haberin Devamı

1.7 Kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için, KPSS'den sonra ayrı bir giriş sınavı yapmayacaklarsa adayların atanma için nasıl başvuracaklarını, giriş sınavı yapacaklarsa başvuruları nasıl alacaklarını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde belirtilen şartlar ile kendi özel mevzuatı gereğince arayacakları genel ve özel şartları ve KPSS puan türünü verecekleri ilanlarla duyuracaklardır. Adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarının eleman alımı öncesinde Yönetmelik hükümlerine göre verecekleri ilanlarda geçerli koşulların duyurulacağını göz önünde tutmalıdır.

1.8 Bu sınavın sonuçları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda da kullanılacaktır. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adaylar, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.