Gündem Küçücük bir ülke: Mozambik Cumhuriyeti

Küçücük bir ülke: Mozambik Cumhuriyeti

28.04.2018 - 12:02 | Son Güncellenme:

Güney Afrika’da büyük şehirleri, işlek limanları, güzel kumlu plajları ve dağ manzaralarının yanı sıra, görünüşte uyumsuz kültürlerin ilginç bir karışımını sunan, iç çatışmalardan dolayı ekonomik krize sürüklendiği için Dünya’nın en fakir ülkelerinden biri hâline gelmiş bir Cumhuriyet ülkesi.

Küçücük bir ülke: Mozambik Cumhuriyeti

Mozambik’le tanışın.

Haberin Devamı

Mozambik, 1975 yılında Portekiz’den ayrılarak bağımsızlığını kazandı. 1990 yılında çıkan iç savaşlar nedeniyle bazı topraklarını kaybetti ve ekonomik krize girdiyse de, bağımsız yargı sözü, grev hakkı garantisi gibi demokratikleşme adımları atılarak silahlı çatışmalar barışçıl olarak çözüldü.

Mozambik kasımdan nisan aylarına kadar yağış alan ortalama sıcaklığı yüksek sayılabilecek bir ülkedir. Mutfağında Portekiz mutfağının etkisi görülür, hem kültürel hem de yaz tatili için güzel bir alternatif olsa da ülkedeki zayıf sağlık hizmetlerinin, yetersiz hijyen ve böcek sokmalarının neden olduğu enfeksiyonlu hastalıkların çok yaygın olduğunun; özellikle tatlı sulardan uzak durulması konusunun altını çizmekte fayda var. Nüfusun yaklaşın %10’unun AIDS olması nedeniyle gece hayatına düşkün olanların gerekli önlemleri alması gerekir.

Haberin Devamı

Mozambik’te çok fazla farklı etnik grup bulunmaktadır, çoğu kendi diline sahiptir. Sanatı fildişi işlemeleriyle ünlüdür.

Yoğun bir gece hayatına sahip olan Mozambik’te canlı müzik, publar, dünya hitleriyle desteklenen ama ağırlıklı olarak Afrika ritimlerinin olduğu çok çeşitli eğlence merkezi vardır.

Mozambik’te kültür

Mozambik’e geldiğinizde kendi halkından olan pek çok insanın elinde akıllı telefonlar görmek de mümkündür, hiç televizyon görmemiş olanlar da. Samandan yapılmış evler de görebilirsiniz, denize karşı uçurum kenarında güzel evlerde yaşayan milyonerler de. Bölge halkının kendine has olan farklı dillerin yanında sadece İngilizce ya da sadece Portekizce kullanılan bölgeler vardır.

Hani televizyonlarda gördüğümüz sadece deri ve kemiklerden oluşan çocuklar vardır ya, işte onlara da rastlamak mümkün. Ülkede iş olanağı çok az, pek çok genç sokaklarda boş boş dolaşıyor. Sponsorlar tarafından desteklenen misyonerler haricinde ülkede pek fazla yardım organizasyonları bulunmuyor. Çoğu çocuğun tek kıyafeti yardım kuruluşları tarafından dağıtılanlar.

Pek çok insanın Mozambik’te temiz suya ve tuvalete dahi ulaşımı yok. Geçimini sağlayanlar genelde sadece satış yaparak para kazanabilenlerdir, halkın yaygın geçim kaynağı fildişi ve hindistan cevizinden yapılma süs eşyalarıdır.

Haberin Devamı

Tüm bunlara rağmen maddi şeyler olmadan da mutlu olunabileceğini; paraya ihtiyaç olmadan yardımlaşma ve takas şeklinde her şeyin yapılabildiğini ve doğal bir hayatın nasıl devam edebildiğini görmek isteyenler için aslında güzel bir tecrübe olabilir Mozambik’te vakit geçirmek.