Gündem Kumluca’da 300 hektar kül oldu

Kumluca’da 300 hektar kül oldu

26.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antalya Kumluca’da önceki gün sera temizliği sırasında yakılan ateşten sıçrayan alevlerin neden olduğu belirtilen yangın dün sabah yeniden başladı

Kumluca’da 300 hektar kül oldu

Antalya’nın Kumluca ilçesinde iki önemli tatil noktası olan, 2014 yazında 120 hektar ormanlık alanı ve turizm işletme tesisleri yanan Adrasan ile Olympos’a giden dağ yolunun üst tarafında bulunan Erentepe Mahallesi’nde önceki gün öğle saatlerinde başlayan yangına, ekiplerin müdahalesi gece boyunca sürdü.

İş makinesi de yandı

Önceki gün 20.00 sıralarında kısmen kontrol altına alınan ve yaklaşık 50 hektarlık alanda etkili olan yangın dün 04.00 sıralarında rüzgarın da etkisiyle yeniden alevlendi. Erentepe ile yan yana Belen Mahallesi’ndeki ormanlık alana da sıçradı.
Yoğunluklu olarak Belen’deki ormanlık alanda devam eden yangın Erentepe’de de etkisini sürdürüyor. Yangında ilk etapta 13 ev ile zeytin, portakal ve nar bahçeleri ve sera alanları zarar gördü. Alevlerin ortasında kalan bir TIR ile dorsesinde yüklü iş makinesi de yandı. Yangından zarar gören orman alanı miktarı da akşam saatlerinde 300 hektara yaklaştı. Yangın nedeniyle Kumluca-Antalya karayolu da uzun süre trafiğe kapatıldı. Yangının Sarıkavak Mahallesi’ni de tehdit ettiği ve bölge halkının dikkatli olması konusunda uyarıldığı belirtildi.

Yangının büyümesi üzerine Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, yangının ormanlık alanda değil serada başladığını söyledi. Üzmez, vatandaşları rüzgarlı günlerde sera ve bahçe temizliği yapmamaları konusunda bir kez daha uyardı. Yangına müdahale sürerken açıklamalarda bulunan Üzmez, yangının etkili olduğu alanla ilgili “Havadan yaptığımız kontrollerde tahmini olarak 300 hektarlık alanda etkili” dedi. Yangın Erentepe ve Belen mahallelerinin ardından Toptaş, Sarıkavak ve 50’nci Yıl mahallelerine de sıçradı. 3 kilometrelik bir hatta ve 300 hektarlık alanda etkisini sürdüren yangına müdahale sürüyor. Yangına müdahale sırasında rüzgarın aniden yön değiştirmesi nedeniyle alevlerin ortasında kalan 7 itfaiye eri çevredekilerin yardımıyla yanmaktan kurtuldu. Kumluca’ya bağlı Erentepe Mahallesi’nde başlayan yangın Erentepe’ye komşu Belen, Toptaş, Sarıkavak ve 50’nci Yıl mahallelerinde de etkili oldu. Yoğunlukla Erentepe’deki ormanlık alan, yerleşim yerleri, bahçe ve seralarda etkili olan yangın diğer mahallelerde ise ormanlık alanlara sıçradı. Erentepe’de polis ve jandarmanın yaptığı anonsların ardından bölgedeki çok sayıda vatandaş evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Eroğlu duyurdu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yangına Muğla, Isparta, Konya, Kütahya, Denizli, Ankara, Eskişehir, Bolu, Kastamonu ve İzmir’den gelen ekiplerle 9 helikopter, 3 amfibik uçak, 94 arazöz, 32 su tankeri, 5 dozer, 23 ilk müdahale aracı ve 700 personelin müdahale ettiğini twitterdan duyurdu. Yangın söndürme çalışmalarına Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kumluca Belediyesi ile çevre ilçe belediyelerinden gelen itfaiye ve su tankerleri de destek verdi.
Bölgede sabaha karşı etkisini gösterip yangının yeniden alevlenmesine neden olan rüzgar ise hafiflemeye başladı.

Keşan’daki kısmen kontrol altında

Kumluca’da 300 hektar kül oldu


Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyünde önceki gün çıkan orman yangını kısmen kontrol altına alındı. Yangında 2 ev, meyve bahçeleri, ekili alanlar ve çok sayıda arı kovanı da zarar gördü. Karadan ve havadan müdahalenin devam ettiği yangında 30 hektar alan kül oldu. 2 helikopter, 25 arazöz ve itfaiye aracı, 9 su tankeri, iş makineleri, greyderler ve 150 orman işçisiyle yangına müdahale sürüyor. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy da, helikopterle bölgede incelemede bulunarak, ekiplerin koordinasyonunu sağlıyor. l ÜNSAL YÜCEL DHA