Gündem Kurban Bayramı’nda manzara değişmedi

Kurban Bayramı’nda manzara değişmedi

02.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bildik bayram manzaraları: Acemi kasaplar, kaçan boğalar. İstanbul Boğazı yine kurban kanı yüzünden kırmızıya boyandı, yine yasak yerlerde kurbanlar kesildi, hijyen kuralları hiçe sayıldı

Kurban Bayramı’nda manzara değişmedi

Kurban Bayramı’nın ilk günü sokaklarda yine bildik manzaralar vardı. Belediyelerin belirlediği kesim yerleri dışında evlerin bahçelerinde, sokak aralarında kurban kesenler yine iş başındaydı. Tüm uyarılara rağmen kesimleri izleyen bazı çocuklar ise ağladı.

Haberin Devamı

İstanbul’da yapılan tüm uyarılara rağmen belediyelerin gösterdiği kurban kesim merkezlerini tercih etmeyen bazı vatandaşlar, kurbanlarını hijyenden uzak şekilde sokaklarda kesti. Hayvanların küçük çocukların gözü önünde kesilmeleri tepki toplarken Üsküdar ve çevresindeki kurban kesim alanlarında kesilen kurbanlıkların kanı, kanalizasyon yoluyla bu yıl da İstanbul Boğazı’nı kırmızıya buladı.

Her yıl Kurban Bayramı’nda görmeye alıştığımız manzaralar, bu yıl bayramın ilk gününde de tekrarlandı. Bayram namazının kılınmasının ardından kurban sahipleri satın aldıkları kurbanlıkları teslim almak için kurban satış yerlerine gitti.

Oto yıkamacıda kesim

Hayvan sahiplerinden bazıları kurbanlıklarını kesim merkezlerine götürürken, birçoğu ise ya satın aldıkları hayvan pazarında ya da açık alanlarda kestirdi. Yetkililerin günler öncesinden yaptığı uyarıları dikkate almayarak kurbanlıklarını evlerinin önünde, sokak aralarında, boş arsalarda, inşaatlarda, oto yıkamacılarda ve sanayi bölgelerinde kesen vatandaşlar, İstanbul’un arka sokaklarında mezbahaları andıran görüntüler oluşmasına neden oldu. Hijyen koşullarından oldukça uzak olan kesimler yine çocukların gözleri önünde gerçekleşti.

Haberin Devamı

İlginç görüntülerden biri Sancaktepe’de yaşandı. Bir oto yıkamacıda kurbanlıkların kurulan vinçler yardımıyla kaldırılıp yüzülmesi görenleri şaşırttı. Bazı Sultangazi sakinleri de belediyenin izin verdiği kesim alanlarından çok evlerinin önünü ve boş arsaları tercih ederken, Boğaz’ın diğer yakasında Sultanbeyli ve Ümraniye’de de oto yıkamacılar ve inşaatlar kesim noktaları olarak kullanıldı. Vatandaşlar, kesim alanlarının kalabalık ve pahalı olması nedeniyle buraları tercih ettiklerini belirtirken, belediye ekipleri ise uygunsuz kesim yapanlara ceza kesti.

Sadece 109 lira ceza

Sultangazi Belediyesi’nin zabıta ekipleri, belediyenin belirlediği alanlar dışında kaçak kesim yapanlara ceza kesti. Vatandaşlar ise, belediyenin gösterdiği alanların yeterli olmadığını savunarak yazılan cezalara tepki gösterdi.

Zabıta Müdürü Ahmet Serkan Sencar, belediyenin belirlediği 93 kesim alanın olduğunu belirterek, “Yine de kamuya açık yerlerde, parklarda, caddelerde kesim yapıyorlar. Biz de bunlarla ilgili kabahatler kanununa göre 109 lira para cezası kesiyoruz. Ayrıca çevreyi kirletmelerinden dolayı da çevre kanununa göre işlem yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı’nda manzara değişmedi

Kaçan boğa çay bahçesine girdi

Rize merkeze bağlı Selimiye köyünde kesileceği sırada kaçan gözü bağlı boğa çay tarlasına girdi. Rize Belediyesi veteriner ekiplerinin uyuşturucu iğne ile sakinleştirmeye çalıştığı boğa ip ile yakalamaya çalışan kasaba saldırdı. 3 uyuşturucu iğne atılan boğa, 2 saat sonra sakinleşince yakalanabildi. Kurbanlık boğayı yakalamaya çalıştığı sırada yaralanan Aziz Yılmaz, ipini tutmaya çalıştığı sırada boğanın kendisine saldırdığını belirterek “O sırada 3 metre yüksekten düştüm ve yaralandım. Bayrama İstanbul’dan geldim gazi olarak döneceğim” diye konuştu.

4 iğne yapıldı ancak sakinleşti

Şanlıurfa’da da kaçan bir boğa mahalledeki bir evin bahçesine girdi. Bir türlü boğayı bulunduğu yerden çıkartamayan sahibi, belediye ekiplerinden yardım istedi. İhbarın ardından adrese gelen ekipler, kızgın boğayı önce kement atarak yakalamaya çalıştı ancak başaramadı. Bir süre bahçede ortalığı birbirine katan ve zaman zaman görevlilere saldırıp zor anlar yaşatan boğa, belediye görevlileri tarafından 4 uyuşturucu iğne yapılarak güçlükle sakinleştirildi. Sakinleşen boğan daha sonra sahibine teslim edildi.

Haberin Devamı

Kahveye daldı panik yarattı

Bursa’nın Yıldırım ilçesi Yavuzselim Mahallesi’nde kurbanpazarından eve getirilirken kaçan boğa kahveye daldı. O sırada kahvede oyun oynayanlar panik içinde kaçıştı. Çevrede toplananlar boğayı çıkarmak için uzun süre çaba sarf etti. Güçlükle kahveden çıkarılan boğa sahibi tarafından götürülürken, bu anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenip sosyal medyada paylaşıldı.

İnekten ayrılmadı

Erzurum’un merkez Palandöken ilçesinde ise ilginç bir olay yaşandı. Kesime götürülmek istenen ineğin yanından ayrılmayan boğa yaklaşanlara saldırdı. Uzun süre boğa ile mücadele eden sahipleri, çağrılan ekiplerin boğaya uyuşturucu iğne atıp sakinleşmesini sağladıktan sonra düveyi iki kurbanlığı da kesimhaneye götürebildi.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı’nda manzara değişmedi

Boğaz kıpkırmızı oldu

İstanbul Boğazı’nda her yıl yaşanan manzara bu yıl da değişmedi. Üsküdar ve çevresindeki kurban kesim alanlarında kesilen kurbanlıkların kanı, kanalizasyon yoluyla İstanbul Boğazı’na aktı. Kanalizasyonun denize açıldığı Beylerbeyi Sahili’nin bir kısmı her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi kırmızıya boyandı. Büyükşehir ve Üsküdar Belediyesi zabıta ekipleri olay yerinde inceleme yaptı.

İstanbullular kurban kesim merkezlerini de doldurdu. 600 çadırlık Sultangazi’deki İstanbul’un en büyük kurban satış merkezi de yoğunluktan nasibini aldı. Bayram namazının ardından alana gelen vatandaşlar, kesim merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Kurban Bayramı’nda manzara değişmedi

3 bin 704 kasap kendini yaraladı

İstanbul gibi diğer kentlerde de aynı Kurban Bayramı manzaraları yaşandı. Manisa’daki kesim alanlarında kadın kasapların çokluğu dikkati çekti. Kaçan boğalar ve kendilerini yaralayan acemi kasaplar da bayramların değişmeyen görüntüleri arasında yerini aldı. Dün akşam saatlerine kadar 3 bin 704’ten fazla kişi kurban keserken yaralanıp hastaneye başvurdu.

Manisalı kadın kasaplar

Manisa’da Canlı Hayvan Borsası yanındaki et entegre tesisleri, Alaybey Mahallesi pazar yeri, Yeni Perşembe pazaryeri, Nurlupınar Mahallesi pazaryeri, Laleli pazar yeri, İtfaiye Müdürlüğü bahçesi, Karaköy pazar yeri, Horozköy pazar yerinde kesim alanları kurban kesmek için gelenlerle doldu. Kurban kesim yerlerinde kadın kasapların çokluğu dikkat çekti. Kimi büyükbaş kurbanlıklar ise sahiplerine zor anlar yaşattı.

İzmir’de kesim yerlerinin yetersiz kalması üzerine vatandaşlar, boş buldukları arazileri tercih etti. Bu arazilerdeki kesimler, hijen koşullarından uzakta yapıldı. Kurban pazarlarında bayram günü de alışveriş devam etti. Bazı vatandaşlar, fiyatların daha uygun olabileceğini düşünüp ilk gün gelip kurban almaya çalıştı. Bazı vatandaşlar küçükbaş kurbanlığını kucaklayarak taşıdı.

Trafik de kilitlendi

Antalya’da kurban kesenler bayram namazının bitimiyle birlikte belediyeler tarafından hazırlanan toplu kurban kesim merkezlerine geldi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası karşısında Muratpaşa Belediye tarafından kurulan kesim alanı, tıklım tıklım doldu. Kurbanlarının kesilmesi için sıraya giren Antalyalılar, çevre yolu trafiğini de kilitledi. Anne ve babalarıyla birlikte kesim alanına gelen çocuklar, kesim anlarını dikkatle izledi. Bazıları bakamayarak annesinin arkasına saklanırken, bazıları ise kulaklarını tıkayarak hayvanların sesini duymamaya çalıştı. Babası kasap olan 12 yaşındaki Tuna Alnıaçık, bıçakları tutarak babasına yardım etti. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde kadınların kasapların da bulunduğu kesim yerinde korkan bazı çocuklar, büyükleri tarafından çevreden uzaklaştırıldı.

Acemi kasaplar da yine iş başındaydı. Çok sayıda kasap, kurban kesmeye çalışırken kendilerini yaralayınca hastanelik oldu. 70’den fazla kişinin hastaneye başvurduğu Adana’da yaralananlardan Ahmet Kesin, gazetecilere yaptığı açıklamada, kardeşinin kurbanını keserken bıçağın kayması sonucu elinden yaralandığını söyledi. Parmağına 3 dikiş atıldığını belirten Kesin, “3 adam bir koyunu kesemedik” dedi.

Hastaneler doldu

Yozgat’ta da 51 kasabın Bozok Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde tedavi edildiği açıklandı. Denizli’de de 116 kişi kurban keserken ya da et doğrarken yaralanarak hastanelik oldu. Kırıkkale’de de 118 acemi kasap, çeşitli yerlerinden yaralandı. Elinden, kolundan, gözünden ve bacağından yaralanan acemi kasaplar, tedavi altına alındı. Yaralı sayısının fazla olması nedeniyle Kırıkkale Yüksek İhtisas ve Tıp Fakültesi Hastanesi’nde doktorlar seferber oldu.