Gündem Kusmak orucu bozar mı?

Kusmak orucu bozar mı?

29.05.2017 - 14:17 | Son Güncellenme:

2017 Ramazan ayına istinaden günün en çok merak edilen konuları arasında yer alan "Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı?" sorusu oldu. Bundan dolayı kusmak, kusmuğunu yutmak oruç bozar mı? sorularına yanıt olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen açıklamaya bu haberimizde yer verdik...

Kusmak orucu bozar mı

Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde orucu bozan durumlar çokça merak ediliyor. Niyetli olduğumuz günlerde geçirdiğimiz rahatsızlıklardan ötürü kusmalar olabilir. Kusmak orucu bozar mı sorusunun cevabına Diyanet tarafından yapılan açıklamayı haberimizde sizler için derledik..


KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre; Ağız dolusu kusmak, biri kendiliğinden gelen, diğeri de isteyerek olmak üzere iki şekilde meydana gelmektedir. Bir hastalıktan dolayı ağız dolusu olarak kendiliğinden gelen kusuntu kendi kendine içeri giderse ittifakla oruç bozulmaz. Fakat, kişinin kendi isteğiyle içeri çekilirse oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Esas itibariyle bir hata eseri olarak oruç bozulunca hiçbir şey yiyip içmeden iftara kadar beklemek vaciptir. Bir hata sonucu bozulan oruçtan sonra kusmada olduğu gibi yeyip içmek sâdece kazâyı icap ettirir, keffâreti gerektirmez.