Gündem LGS için başvuru süreci başladı

LGS için başvuru süreci başladı

04.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

TEOG’un kaldırılmasının ardından ilk defa geçen yıl uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında uygulanacak merkezi sınavın yapılacağı tarih belli oldu. Başvuruları dün itibarıyla başlayan ve 14 Nisan’da son bulacak merkezi sınav, 1 Haziran’da yapılacak. Sonuçlar ise, 24 Haziran’da ilan edilecek.

LGS için başvuru süreci başladı

Milli Eğitim Bakanlığı trafından yayımlanan kılavuza göre, merkezi sınav, tüm il merkezleri ile başvuru sayısına göre gerekli görülen ilçe merkezlerinde, yurt dışında ise sınava girecek en az 10 öğrenci olmak kaydıyla belirlenen yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle birinci oturum 09.30’da ve ikinci oturum 11.30’da başlayacak. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve bu alan için öğrencilere 75 dakika süre verilecek. İkinci oturum ise, 40 soruluk sayısal alandan oluşacak. Bu yıl ilk kez bu alana verilen süre 60 dakika yerine 80 dakika olacak.

Haberin Devamı

Klavuza internette

Birinci oturumda, 8. sınıf Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimlerinden sorular öğrencilere yöneltilecek. Merkezi sınav başvuruları isteğe bağlı olup sınava katılmak isteyenler, başvurularını 14 Nisan’a kadar elektronik ortam üzerinden öğrenim gördükleri okullara yapacak. Öğrencinin herhangi bir sorunla karşılaşmaması için elektronik ortam üzerinde bilgilerinin kayıtlı ve güncel olması gerekiyor. Öğrenciler, elektronik ortam üzerinden başvuru bilgilerini takip edebilecekler. Öğrenciler, ayrıca 2019 Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’na https://www.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabilecekler.

Haberin Devamı

Tarihi liseler listede

Kılavuz ekinde, merkezi sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumları da açıklandı. Buna göre, Türkiye genelinde bin 531 liseye merkezi sınav ile öğrenci yerleştirilecek. Bu liseler arasındaki bazı meslek liselerinin sadece belirlenen dal ve alanlarına öğrenci yerleştirilmesi yapılacak. Bu okulların toplam kontenjanı 139 bin 120 oldu.
Öte yandan bakanlık, bazı tarihi liseleri de merkezi sınav ile öğrenci alacak okullar listesine dahil etti. Buna göre, Konya Anadolu Lisesi, Kastamonu Abdurrahman Paşa Anadolu Lisesi, Trabzon Kanuni Anadolu Lisesi, Kars Alpaslan Anadolu Lisesi, Tokat Gazi Osman Paşa Anadolu Lisesi, Yozgat Anadolu Lisesi, Erzincan Anadolu Lisesi gibi tarihi liselere merkezi sınavla öğrenci yerleştirilecek.

Sınava bunlar alınmayacak

Öğrenciler, sınav salonlarına alınırken üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç, çanta, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar, pergel, açı ölçer, cetvel vb. araçlar, delici ve kesici aletlerle sınav binasına alınmayacak. Öğrenciler, bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle sınavı tutanakla geçersiz sayılacak.