Gündem Lokum kıvamında bir patates yemeği tarifi

Lokum kıvamında bir patates yemeği tarifi

25.04.2018 - 11:53 | Son Güncellenme:

Patates; bol bir nişasta oranına sahip, B ve C vitamin deposu olan, Türk mutfağında çok sık kullanımı olan bir sebzedir. Patates Türkiye’de çokça yetiştirilen ve çok çeşitleri bulunan bir sebzedir.

Lokum kıvamında bir patates yemeği tarifi

Patates ile bin bir çeşit yemek yapabilmek mümkündür. Patates yemeği, patates püresi, patates kızartması, patates salatası, patates köftesi, patates dolması, kumpir, Hasanpaşa köftesi, İzmir köfte, patates graten, patates çorbası, çentik kebabı, patatesli gözleme gibi birçok yemek patates kullanılarak yapılır.

Haberin Devamı

Patates yemeği etli ve etsiz şekilde yapılabilmektedir. Et olarak kıyma, kuşbaşı veya kemikli et tercih edilebilir. Etsiz bir patates yemeği ise; akla yavan bir yemek olarak gelse de birkaç tüyo ile inanılmaz lezzetli tarifler ortaya çıkarabilmek mümkündür.

Patates Yemeği Pişirmek İçin Ön Hazırlık Nasıl Yapılır?

Patates, bol nişastalı bir sebzedir. Pişerken nişastasını yemeğe salmaması ve daha lezzetli olması adına kesilen patatesler, soğuk suda 15-20 dakika kadar biraz tuz atılarak bekletilmelidir. Yemek yapılacağı zaman ise suyu süzülerek patatesler kullanıma hazır hâle getirilmiş olur.

Patates Yemeği Malzemeleri

Patates yemeği yapmak için şu malzemeler kullanılır;

· 3 adet büyük boy patates

Haberin Devamı

· 1 adet havuç

· 1 adet soğan

· 1 diş sarımsak

· 1 adet kabuğu soyulmuş domates

· Yarım çay bardağı sıvı yağ

· 1 yemek kaşığı tereyağı

· 1 yemek kaşığı domates salçası

· 1 yemek kaşığı biber salçası

· 1 tatlı kaşığı tuz

· 1 çay kaşığı karabiber

· 1 çay kaşığı pul biber

· Sıcak su

Patates Yemeği Nasıl Yapılır?

Soğan, sarımsak ufak ufak, havuçlar ise küp küp doğranır. Patatesler ise ne büyük ne de küçük doğranmalıdır. Küçük doğranırsa pişerken erir, büyük doğranırsa pişme süresi uzar. Tencereye önce sıvı yağ, kızdıktan sonra da tereyağı eklenir. Ardından; soğan rengi pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından patates ve havuç eklenir ve birkaç kez karıştıracak kadar kavrulur. Ardından ufak doğranan sarımsaklar patatese eklenir. Bu tüyo; etsiz bir patates yemeğinin lezzetli olmasının koşuludur. Kabuğu soyulmuş domates küp küp kesilir ve tencereye eklenir. Bu karışıma domates ve biber salçası da eklenir. Tuz ve baharatlar eklenir. Yemek ne lapa gibi ne de çorba gibi olmalıdır. Sıcak su malzemenin boyunu 3,3 buçuk parmak geçecek kadar konmalıdır. Gerekirse pişerken sıcak su eklenebilir. Kısık ateşte; düdüklü tencerede ise 20-25 dakika kadar, normal bir tencerede pişiyorsa 45 dakika kadar pişirilir.