Gündem Madımak’ın ateşi 21 yıldır sönmedi

Madımak’ın ateşi 21 yıldır sönmedi

03.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Madımak kurbanları için ilk anmayı Valilik yaptı. Madımak komitesi tarafından düzenlenen ikinci anmaya katılan STK’lar, siyasi partiler ve sendikalardan oluşan yaklaşık 6 bin kişi Madımak Oteli’ne yürüdü; katliamı kınadı...

Madımak’ın ateşi  21 yıldır sönmedi

Madımak katliamı kurbanları ölümlerinin 21’inci yıldönümünde Sivas’ta iki ayrı etkinlikle anıldı. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 saldırgan olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 21’inci yıldönümü kapsamında ilk anmayı Valilik, Belediye ve kentteki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri yaptı.
Kamulaştırılarak Bilim ve Kültür Merkezi adı verilen eski Madımak Oteli’ne giren Vali Barut ve beraberindekiler ölenlerin adlarının yazılı olduğu anı köşesine karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu. Vali Alim Barut burada yaptığı açıklamada “Bu bir tezgâhtı ve maalesef bu tezgâha 37 canımızı verdik. Bu acı hepimizin acısı” dedi. Valiliğin anma programının hemen ardından Tertip Komitesi tarafından düzenlenen anma programı başladı. Mevlana Mahallesi’ndeki Ethembey Parkı’nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalardan oluşan yaklaşık 6 bin kişi, sloganlar eşliğinde Madımak’a yürüdü. Sadece olayda ölenlerin yakınlarına ve milletvekillerine otelin önüne geçme izni verildi. Güzergâh boyunca yan yana yürüyerek alana gelen olayda ölenlerin yakınları, eski otel binasının önüne kaybettiği yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak girdi. Duygulanan ailelerin burada gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Aileler, bina içerisine girmeden, dışına karanfil bıraktı. Binanın içerisinde ölenlerin adlarının yer aldığı anı köşesine, olayda ölen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in isimlerinin de yazılı olması nedeni ile bu isimler silininceye kadar binaya girilmeyeceği belirtildi.

Uludere’den destek
Binanın önüne gelen gruplar ellerindeki karanfilleri otele doğru fırlattı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otelde yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak yoklama yapıldı. Ayrıca Gezi olaylarında ölenlerin isimleri okundu. Törene Uludere’de ölen 34 kişinin yakınları da katıldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, 2 Temmuz 1993’te yaşanan olayların devlet tarafından seyredildiğini iddia etti. Burasının utanç müzesi yapılması yerine, kamulaştırılarak isminin silindiğini iddia eden Doğan, “Şu anda burada otelin Madımak olduğuna dair kanıt var mı? Başbakan Erdoğan, katliamı unutturmak için Valilik aracılığı ile adını değiştirip Bilim ve Kültür Merkezi tabelası yazdırdı. Üstelik katillerin isimlerini de canlarımızın yanına yazdılar. Soruyorum size bu binadan bilim çıkar mı, kültür çıkar mı?” diye konuştu.

CHP’den geniş katılım
Anma programı kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da kente geldi. CHP’yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, milletvekilleri Malik Ecder Özdemir, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Aylin Nazlıaka, Erdal Aksünger, Muharrem Işık, Binnaz Toprak, Orhan Düzün, Mehmet Hilalkaplan, Ayten Ertemir, Sakine Öz, Kamer Genç, Uğur Bayraktar, Nurettin Demir katıldı. Ayrıca HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve bazı milletvekilleri ile Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Metin Feyzioğlu da anma programında yer aldı.

İzmir’de 9 gözaltı
İzmir’de Sivas olaylarının 21’inci yıldönümünde düzenlenen anma etkinliği kapsamında yürümek isteyen yaklaşık bin kişilik gruba polis TOMA’larla müdahale etti. 9 gösterici gözaltına alındı.