Gündem Mafya devlet el ele cinayet

Mafya devlet el ele cinayet

02.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Slovakya’da gazeteci cinayetinin ardından siyaset-mafya ilişkisi çıktı. Biri bakan 3 hükümet görevlisi istifa etti. 10 kişi gözaltında.

Mafya devlet el ele cinayet

Slovakya’da geçtiğimiz pazar günü nişanlısıyla birlikte evinde öldürülen Jan Kuciak (27) cinayetinin ardında mafya siyaset ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Avrupa’nın ‘huzur ülkesi’ denen Slovakya’da cinayetin yankıları sürerken, Kuciak’ın İtalyan suç örgütleriyle siyasetçiler arasındaki ilişkileri yazdığı ama bitiremediği haberi yüzünden öldürüldüğü belirtiliyor. Slovakya tarihinde öldürülen ilk gazeteci olan Kuciak’ın Slovakya’nın doğusundaki İtalyan iş adamları, İtalyan mafyası ve siyasetçilerle ilgili araştırması, Uluslararası Organize Suç ve Yolsuzluk Haberleri Projesi (OCCRP), Çek Araştırmacı Gazetecilik Merkezi ve İtalya Araştırmacı Gazetecilik Projesi ile ortak yürütülüyordu. Kuciak son haberinde Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun danışmanı, eski model Maria Troskova ile eski patronu, Slovak hükümetinin Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Viliam Jasan’ın İtalyan mafyasıyla iş birliği yaptıklarını yazmıştı.

Haberin Devamı

Dün eski model Troskova ve Jasan istifa etti. Troskova ve Jasan, yaptıkları cinayetle ilgili olmadıklarını savundu ve soruşturma boyunca görevlerinden ayrıldıklarını duyurdu. Kültür Bakanı Marek Madaric de ‘kendi görev süresinde bir gazetecinin öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu’ belirterek görevinden istifa etti. Kuciak’ın haberinde, İtalyan mafyası Ndrangheta ile siyasetçilerin yıllarca ülkenin yoksul bölgesine gitmesi gereken AB fonlarını zimmetlerine geçirdikleri öne sürülüyordu. İtalyan mafyasının Slovakya’daki uzantısı İtalyan iş adamı Antonino Vadala olduğu ortaya çıktı. Slovak polisi dün Michalovce kentinda Vlada’nın ofis ve evlerine operasyon düzenlendi. 10 İtalyan vatandaşı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Ndrangheta’nın Slovakya kolunun başkanı Vadala’nın da olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

AB fonlarını hortumluyor

Slovakya’da 34 şirketi olan İtalyan iş adamı Antonino Vadala’nın İtalya’nın en güçlü mafyası olan Ndrangheta’nın Slovakya’daki kolu olduğu öne sürülüyor. Valada’nın iş adamı kisvesi altında siyasetçilerle ortaklaşa olarak ülkenin yoksul bölgesine gitmesi gereken AB fonlarını zimmetlerine geçirdiğı, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ve kara para akladığı söyleniyor.

Mafya devlet el ele cinayet
Kirli ilişkiler

Slovakya basını 27 yaşında öldürülen gazetecinin elde ettiği bilgiler ışığında siyaset mafya ilişkisinin şemasını çıkarttı. Buna göre 2007 yılında Miss Universe yarışmasında Slovakya’yı temsil eden model Troskova, Vadala ile 2012 yılında ‘GIA Menagement’ şirketini kurdu. Ardından Vadala ile bağlantısı olan Jasan’ın asistanlığını yapmaya başladı. Erkek dergilerine üstsüz pozlar veren Troskova 2015 yılında ise Başbakan Fico’nun danışmanlığına atandı. İtalyan mafya babası Valada ile yakın ilişkiye sahip olan Jasan’ın Troskova aracılığıyla hükümet üzerinde kontrol sağladığı söyleniyor. Vadala’nın Facebook sayfasında da birçok siyasetçi ile arkadaş olduğu belirlendi.