Gündem Mafya dizilerine 21 bin 194 şikâyet

Mafya dizilerine 21 bin 194 şikâyet

05.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM, televizyonlarda artan mafya dizileri veya dizilerdeki mafya karakterlerine ilişkin şikâyetlerin artması üzerine harekete geçti.

Mafya dizilerine 21 bin 194 şikâyet

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, mafya dizilerindeki şiddet ve cinsellik içeriklerinin engellenmesini isteyen vatandaşlar TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, başvuruları işleme alarak konuyu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) iletti. RTÜK, kısa süre önce TBMM’ye gönderdiği, “mafya dizileri raporunda” çarpıcı tespitlere yer vererek programlara yayın öncesinde müdahale etme veya yayından kaldırma yetkilerinin bulunmadığını, uzmanlarca yapılan denetimler sonrası çeşitli yaptırımlar uygulandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Mafya ve suç örgütü dizileriyle ilgili son dönemde 21 bin 194 şikâyet geldiği belirtilen raporda, “Dizilerin çoğunda sürekli cinayet, intihar, hırsızlık ve intikam gibi konular çıkarılmakta; sokaklarda silahlar patlamakta, yumruklar ve tekmeler tekrar tekrar görüntülenmekte, karekterler darp eden, tecavüz eden saldırganlardan oluşmaktadır. Bu tür görüntüler, insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta, seyirciler aşina olup duyarsızlaşmaktadır” denildi.

En çok şikâyet edilen dizi ise 16 bin 660 başvurusu ile kamuoyunda büyük ilgi uyandıran “Çukur” dizisi oldu. RTÜK diziye 2 milyon TL’ye yakın para cezası verirken iki kez program durdurma cezası da uyguladı. RTÜK raporunda şu analizler yer aldı:

Haberin Devamı

ÇUKUR: Kesintisiz şekilde sunulan şiddet unsurunun uzatılarak, hareketli müzik eşliğinde gösterilmesi, şiddeti kanıksatmakla almayıp, özendirmektedir. Dizinin özellikle gençliği silahlanmaya, sorunları kanunla değil de bireysel olarak çözmek teşvik ettiği görülmekte.

EDHO: 2 bin 359 şikâyet aldı. Dizide şiddeti kanıksatma ile çocuk ve gençlere olumsuz örnek teşkil etmenin yanı sıra Türk aile yapısına ters düşen çok eşlilik normalmış gibi gösterilmekte. Çok eşlilik dizi içinde görünmez hale getiriliyor. İktidar sahibi erkek tahakkümle çok eşliliği kadınlara kabul ettirmekte, psikolojik şiddet uygulamakta.

KUZGUN: 60 şikâyet aldı. Şiddet sıradanlaştırılıyor. Toplumun silah, polis, mafya, suç gibi konulara ilişkin algısına zarar vermekte, sorunları hukuk sistemi içerisinde değil, bireysel olarak çözmek konusunda teşvik edici olabilmekte.

İÇERDE: 377 şikâyet aldı. Ünlü oyuncuların yer alması şiddetin daha kolay kanıklanmasını, suçun olağan ve çekici bir faaliyet olarak algılanmasına yol açmakta. Kimi zaman suçlunun saygınlık kazanması ya da adaleti sağlayan kurumların saygınlığını yitirmesi gibi sonuçlar doğurmakta.

KURTLAR VADİSİ PUSU: Bin 60 şikâyet aldı. Şiddeti özendiriyor. Bu kadar ilginin nedeni katharsis(duygusal boşalım) durumudur. Çocuk ve gençlerin buradaki karakterlerle özdelişim kurarak şiddete başvurabildikleri gözlemlenmiştir.