Gündem Mahkûmlara ‘İpek Yolu’ umut olacak

Mahkûmlara ‘İpek Yolu’ umut olacak

17.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çanakkale Cezaevi’nde teneke kutu imalatından sonra Gaziantep Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, mahkumlara hastaneler için gerekli olan hasta önlüğü, havlu, battaniye, pike, çarşaf, nevresim gibi tıbbi tekstil ürünleri üretmelerinin önünü açan projeyi İpekyolu Kalkınma Ajansı’na kabul ettirdi

Mahkûmlara ‘İpek Yolu’ umut olacak

Adalet Bakanlığı, tutuklu ve hükümlülerin eğitilerek üretime katılmaları amacıyla her fırsatı kolluyor. Bakanlık tüm kalkınma ajanslarıyla masaya oturarak iş birliği modelleri geliştiriyor.

Haberin Devamı

Bu çerevede Çanakkale Cezaevi’nde teneke kutu imalatının önü açılırken, Gaziantep Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İş Yurtları Müdürlüğü, tıbbi tekstil atölyeleri kurulması için kolları sıvadı. Bakanlık yetkilileri, İpekyolu Kalkınma Ajansı’na projeyi kabul ettirdi.

Proje hayata geçtiğinde tutuklu ve hükümlüler hastaneler için gerekli olan hasta önlüğü, havlu, battaniye, pike, çarşaf, nevresim gibi tıbbi tekstil ürünlerini üretecek. Bunların içinde doktorların kullandıkları ameliyat önlükleri de olacak ve AB standartlarına göre dikimleri gerçekleştirilecek.

İlk adım atölye

Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu Başkanı Murat Atan, projenin hayata geçmesiyle yüzlerce mahkûma çalışma ve gelir imkanı sağlanacağını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

OLUMLU GERİ DÖNÜŞ: Bu anlamda olumlu dönüşler başladı. Bunlardan biri Çanakkale’de teneke kutu imal atölyesi kurulması oldu. Oradaki kalkınma ajansından ciddi destek aldık. En son İpekyolu Kalkınma Ajansı’yla görüştük. Gaziantep tekstilde önemli illerden biri. Tıbbi tekstil ise, son günlerde en yoğun iş alanlarından biri. Oradaki hükümlü ve tutuklularla tıbbı tekstil ürünleri üretmek üzere görüşme gerçekleştirdik. Bu ürünlerin AB standartlarında olması için, uygun koşullarda üretilebilmesi gerekiyor. Bu başvuru, Gaziantep İş Yurdu Müdürlüğümüzün yapısını güçlendirerek hükümlü ve tutukluların bu standartları model alabilecekleri yapıyı kurmak yönündeydi. Kabul de gördü. Fizibilite desteği ile oradaki bu olanağı sağlamış olacağız.

AB kredileri de kullanılacak

DEZAVANTAJLI GRUPLAR: Hükümetimizin, BM ve AB’nin ayrı ayrı başta dezavantajlı gruplar olmak üzere hükümlü-tutuklular, kadınlar ve çocuklara yönelik çalışmaları var. Göreve geldiğimizden itibaren ihmal edilen alanlarla ilgili kalkınma ajanslarıyla görüşmeler yapıyoruz. Tutukluları nasıl dinamizme eder, onlar için eğitim faaliyetleri sonrası hem cezaevinde infaz ederken infazdan sonra nasıl bir yol izlenebilir diyerek çalışmalarımızı yürütüyoruz.

MODERN ÜRETİM TEKNİKLERİ: Bunu yaparken el yordamı ile değil, modern üretim tekniklerini öğrenerek cezaevlerinden çıkmalarını istiyoruz. Bu çerçevede kalkınma ajanslarına da resmi yazılarla iş birliği alanları konusunda başvurularda bulunduk. AB kredilerinin heba olmaması için kurum olarak harekete geçtik.