Gündem MAHKEME ELİYLE FİŞLEME

MAHKEME ELİYLE FİŞLEME

12.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, yasadışı terör örgütüne üye oldukları iddiasıyla yargılanan sanıkların davasının dosyasına, yapılan anayasa değişikliğine rağmen fişlemelerin bitirilmediğini, mahkemelerin de iddianamelere göre değil, fişlere göre karar verebildiğini gösteren ilginç bir belge girdi

MAHKEME ELİYLE FİŞLEME

İddianameyle sınırlı kalması ve sanıkların suç işleyip işlemediğini dosyadaki delillere göre değerlendirmesi gereken mahkeme, MİT’e sanık listesini gönderip bilgi istedi. MİT’ten, davayla ilgili olmayan, sanıkların doğumundan itibaren haklarında tutulan kayıtlar “örgütsel konum araştırması” başlığı altında gönderildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü DHKP-C mensubu oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan, sahtecilik, suç delillerini yok etme, ruhsatsız silah ve mermi bulundurma, örgüt kurma ve üyelikle suçlanan sanıkların davasında, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, iddianame ve dosyayla sınırlı yargılama yapması gerekirken ilginç bir talepte bulundu. Mahkeme, MİT’ten, sanıkların örgütsel konumlarının araştırılarak bildirilmesini istedi. MİT, İçişleri Bakanlığı kanalıyla talebe yanıt verdi ve arşivindeki tüm bilgileri mahkemeye iletti. Gönderilen “Örgütsel konum araştırması” başlıklı çalışmada, bütün sanıkların davayla ilgisiz eylemleri dahil, katıldıkları bütün etkinlikler ayrıntılarıyla anlatıldı.

Kafenin müşterileri
Sanıklardan M.U. için, “Şubat 2000’de, Malatya’da, DHKP-C mensupları tarafından açılması planlanan Turan Emeksiz Kültür ve Sanat Derneği’nin kuruluş çalışmalarına katıldığı, Nisan 2002’de Malatya’da işlettiği kafenin HADEP Gençlik kolları ve PKK sempatizanı üniversite öğrencileri tarafından toplantı amacıyla kullanıldığı...” bilgileri sıralandı.

Ailesi ile tartıştığı bile var
Sanıklardan M.D. için de, “2004-2005’te DHKP-C yanlısı Genç-Der Konya Şubesi’nde faaliyet gösterdiği, Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencisiyken, örgütsel faaliyetleri nedeniyle ailesi ile tartıştığı...” denildi.
Gönderilen yazıda, tutuklu, tutuksuz bütün sanıklar için bu şekilde davayla ilgisiz ayrıntılı bilgiler yer aldı.
Yargıtay’ın hukuka aykırı bu tip notların dosyaya konulamayacağı yönündeki kararına rağmen, çalışma dosyaya konularak, sanıklarla ilgili fikir oluşturulmaya çalışıldı. Avukatlar, dertlerini anlatabilmek için kamu görevlileri hakkında benzer bir çalışma hazırlayarak, “Her iki çalışmanın hukuki değeri aynıdır” dedi.
Avukatların ısrarı sonucu çalışma dosyadan çıktı, ancak kaç dosyada benzer çalışmaların bulunduğu bilinmiyor.