Gündem Mahkeme ‘görevsiz’ çıktı

Mahkeme ‘görevsiz’ çıktı

11.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in Yasin Hayal tarafından öldürüleceği istihbaratını ilgili makamlara aktarmayarak saklayan ve gerçeğe aykırı tutanak düzenleyen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Yüzbaşı Metin Yıldız ve dört asker hakkında, 4 ila 6 ay arasında verilen hapis cezalarını bozdu.

Mahkeme ‘görevsiz’ çıktı

Dink’in, 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde “görevi ihmal ve resmi evrakta sahtecilik” suçundan dava açılmıştı. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Dink’in öldürülmesi olayında, “görevi ihmal” suçunu işledikleri kanaatine varılan Albay Ali Öz ile Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız’ı 6’şar ay, astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Okan Şimşek ve uzman çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ile Veysal Şahin’i 4’er ay hapse mahkum ederken, Astsubay Gazi Günay ile Uzman Çavuş Önder Araz’ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar vermişti.

Haberin Devamı

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Suç önleme yetkisi

Bozma kararında, söz konusu tarihte Trabzon İl Jandarma Komutanı olarak görev yapan sanık Ali Öz’ün, “bir kişinin öldürüleceği bilgisi üzerine gerekli tedbirleri almayarak, ilgili makamları bilgilendirmeyip cinayet işlendikten sonra da gerçeğe aykırı belge düzenlettirdiği” iddia edilen olayda, sanığa isnat edilen suçlarla ilgili görevinin, adli görevle değil, mülki (idari) görevle ilgili olduğunun kabul edildiği belirtildi. Kararda, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, “Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesinden 3-4 ay kadar önce Yasin Hayal’in akrabası Coşkun İğci’nin, Hrant Dink’in Hayal tarafından öldürüleceğine ilişkin bilgileri jandarma istihbarat görevlileri şüpheliler Okan Şimşek ve Veysal Şahin’e söylediği, sıralı komutanlara iletilen bilgilerin, bu görevlilerce ilgili makamlara aktarılmadığı” bilgisine yer verildiği hatırlatıldı. Kararda, aynı görevlilerin, cinayetten sonra ise geçmişteki istihbari zafiyetleri saklamak amacıyla 20 Ocak 2007 tarihli, “görev sonuç raporu” ve aynı tarihli, “haber kayıt bildirim formu” isimli belgeleri gerçeğe aykırı olarak, tutanaklarda belirtilen faaliyetler de icra edilmeden düzenlediklerinin iddianamede yer aldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Yeniden yargılanacaklar

Bu bilgilerin iddianamede yer alması karşısında, “görevi ihmal” ve “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçlarından dava açıldığı kabul edilerek, bu suçlara ilişkin yargılama yapma ile delilleri takdir ve değerlendirme görevinin üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait olduğu ve görevsizlik kararı verilmesi gerektiği gözetilmeden yargılamaya devam edilerek hüküm kurulmasının yasaya aykırı olduğu ifade edildi. Mükerrer yargılamanın engellenmesi amacıyla Rize Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 29 Haziran 2009 tarihli iddianamesiyle sanık Ali Öz hakkında açılan ve Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiğinin gözetilmemesinin de bozma nedeni sayıldığı bildirildi. Bozma kararının ardından 6 sanık Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak.