Gündem Meclis’in kadın raporuna ‘ayrımcılık’ eleştirisi

Meclis’in kadın raporuna ‘ayrımcılık’ eleştirisi

03.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nun muhalefet üyesi kadın milletvekilleri “STK’lar arasında ayrımcılık yapıldığı” konusunda birleşti

Meclis’in kadın raporuna ‘ayrımcılık’ eleştirisi

Meclis’te kurulan Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nun raporunu eleştiren muhalefet milletvekilleri alanında uzman ve deneyimli sivil toplum kuruluşlarından (STK) görüş alınmadığını savundu. Komisyon üyesi kadın milletvekilleri yazdıkları muhalefet şerhlerinde, “STK’lar arasında komisyon tarafından ayrımcılık yapıldığı” konusunda birleşti.

Haberin Devamı

Şerhlerin STK’larla ilgili bölümleri özetle şöyle:

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer: Muhalefet, komisyona, kadın hakları için yıllarca mücadele veren STK’ların isimlerini bildirmiş ve dinlenmesini talep etmiştir. Ancak muhalefetin iradesi komisyon tarafından yok sayılmış, bağımsız kadın örgütlerinin büyük bir çoğunluğunu toplantılara davet edilmeyip, bir nevi dışlanmıştır.

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova: Komisyon Başkanlığı’nın metodolojik olarak STK’lar arasında ayrımcı yaklaşım sürdürmesi, uzun yılların bilgi ve deneyimine sahip STK’ların görmezden gelinmesi, iktidara yakın olan-olmayan STK anlayışının komisyon faaliyetlerine egemen olması, oldukça sorunlu çalışma ortamı yaratmıştır.

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven: Komisyonun faaliyet gösterdiği ilk aylarda Meclis gündeminin yoğunluğu, ardından da siyasi partilerin aday seçim/belirleme süreçleri ve genel seçim hazırlıkları Komisyona katılım ve katkıyı sınırlamıştır.

‘Amacına ulaşamadı’

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel: Komisyonun, ilgili kurum/kuruluş temsilcisi çağırırken kimin, ne amaçla çağrıldığı konusunda habersiz olduğu görülmüştür. “Kuruluş amacı suçla mücadeleye katkı sağlayabilir miyiz olan komisyon, amacına ulaşamamıştır.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan: Komisyon başlangıç aşamasından itibaren amacından uzaklaşacak ve işlevsiz kalacak şekilde çalışmaya başlamıştır. HDP Grubu olarak kurulacak komisyonun sadece Meclis’ten üyelerle değil Meclis dışından kadın ve LGBTİ örgütlerinden oluşan izleme komitesi eşliğinde daimi biçimde yürütülmesi gerektiğini dile getirdik.