Gündem Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

14.04.2018 - 12:09 | Son Güncellenme:

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkmakla birlikte, her 8 kadından biri hayatının belli bir döneminde bu hastalığa yakalanmaktadır. Kadınlarda rastlanılan hastalıkların %33’ünü oluşturan meme kanseri, görülme olasılığı en fazla olan bir kanser türüdür ve bu tür hastalıklarda erken teşhis hayat kurtarır. Bu hastalık nedir, korunmanın yolları ve belirtileri nelerdir, bunlara bir göz atalım.

Meme kanseri belirtileri nelerdir

Meme kanseri nedir?

Haberin Devamı

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin normalin üstünde kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan bir kanser türüdür. Vücudumuzda bütün hücrelerin gelişmesini sağlayan genler vardır. Ve bu genler çeşitli faktörler nedeniyle anormal bir şekilde çalışmaya başladığında doku fazlalığı ortaya çıkar, hastalıklar da beraberinde gelir. Yaş arttıkça meme kanseri riski de artış göstermektedir. Meme kanseri sadece kadınları tehdit eden bir kanser türü değildir. Her 100 meme kanseri hastasından 1’i erkektir. Tüm bunların yanı sıra, anne ve kardeşte de meme kanseri görüldüyse meme kanserine yakalanma riski 3 kat artmaktadır.

Meme kanserinin gözle görülür belirtileri nelerdir?

Meme ya da koltuk altında, büyüklüğü 1 cm bir kitle ya da şişlik hissedilir.
Meme başında akıntı başlar.
Ciltte yara ve kızarıklar meydana gelir.
Memede gözle görülebilecek şekil bozuklukları oluşur.
Memede renk bozuklukları ve soyulmalar başlar.

Haberin Devamı

Meme kanserinden korunmanın yolları nelerdir?

Öncelikle yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve sağlıklı besinler tüketilmelidir.
Düzenli olarak spor yapılmalı, sigara ve alkol gibi zararlı şeylerden uzak durulmalıdır.
Kadınlar 30 yaşından önce anne olmaya gayret etmelidir.
Yaş ilerledikçe meme kanseri riski arttığı için, 30 yaşından önce anne olunmalı ve çocuklarınızı bol bol emzirmelisiniz. Bu hem sizin hem de çocuğunuzun kansere yakalanma riskini düşürecektir.
Her hastalıkta olduğu gibi kanserde ve özelde meme kanserinde de stresten uzak durmak önemli bir korunma yoludur. Hastalığın tedavi sürecinde de moral büyük katkısı olan etmenlerdendir.