Gündem Meme kanserinde genetik analiz

Meme kanserinde genetik analiz

21.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük kanser kongresi olan “23. ulusal Kanser Kongresi”nde konuşan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, kanserle mücadelede yapılan son çalışmaları açıkladı.

Meme kanserinde genetik analiz

Meme kanseri hastalarında yapılan moleküler genetik analizle hangi meme kanserinde kemoterapi verilmeden de başarılı olabileceğini ortaya koyan çalışma olduğunu belirten Turhal, “Meme kanseri seyriyle ilintili 21 genin analiziyle yapılan bu çalışmada hastaların yüzde 70 kadarında kemoterapiden kaçınmanın mümkün olabildiği görüldü” dedi.

Haberin Devamı

Kanser alanında Türkiye’nin en önemli üç derneği Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği (TPOG), Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) ve Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) iş birliği ile ulusal çaptaki en kapsamlı onkoloji kongresi olan 23. Ulusal Kanser Kongresi, Antalya’da gerçekleştirildi.

Lösemi ilk sırada

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Kanser Kongresi Başkanı ve TPOG Başkanı Prof. Dr Emel Ünal, kanserin günümüzün en önemli konusu olduğunu belirterek, hiç kimsenin kanserden muaf olmadığını vurguladı. Türkiye’de çocukluk çağı kanserleri görülme sıklığının batı ile benzerlik gösterdiğini kaydeden Ünal, “Her yıl kabaca 3 bin 500 çocuk kanser tanısı almakta” dedi. Kan kanseri olarak bilinen löseminin ilk sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Emel Ünal, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Çocukluk çağı lösemileri en sık görülen kanser türü olup, Türkiye’de yılda yaklaşık bin çocuğu etkilemekte. Verilere göre, Türkiye’deki vakalar içinde yüzde 35,5 ile lösemi ilk sırada yer almakta. Lösemileri yüzde 18,5 ile merkezi sinir sistemi tümörleri, yüzde 13,5 ile lenfoma izlemekte. Çocukluk çağı kanserlerine ilişkin bir tarama programı yok ancak yine de erken teşhisle tedavi başarı oranları yüksek.”

Kemoterapiye ihtiyaç yok

TTOD Başkanı Prof. Dr Serdar Turhal, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) 1992’den bu yana her yıl, kanser hastalığının tanı ve tedavisinde en önemli gelişmeleri, üyeleriyle ve kamuoyuyla paylaştığını belirtti.

2019 raporunun da geçtiğimiz haftalarda yayınlandığını vurgulayan Turhal, “Meme kanseri hastalarında yapılan moleküler genetik analizle hangi meme kanserinde kemoterapi verilmeden de başarılı olabileceğimizi ortaya koyan çalışma 2019’un önemli gelişmelerinden birisi olarak görüldü. Meme kanseri seyriyle ilintili 21 genin analiziyle yapılan bu çalışmada hastaların yüzde 70 kadarında kemoterapiden kaçınmanın mümkün olabildiği görüldü” dedi.