Gündem Meydan emekçilerin

Meydan emekçilerin

02.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarının merkezi Bakırköy Halk Pazarı alanıydı. 3 koldan kortej halinde alana giriş yapan on binlerce İstanbullu 1 Mayıs’ı marşlar, türküler ve halaylar eşliğinde kutladı. Etkinliğe eşiyle birlikte katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu da ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganlarına eşlik etti...

Meydan emekçilerin

DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) önderliğinde organize edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının İstanbul’daki adresi yine Bakırköy Halk Pazarı oldu. Aralarında sendikalar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin de bulunduğu on binlerce kişi, sabah saatlerinden itibaren Bakırköy çevresinde toplandı. Grupların alana ulaşmak için kullandığı metrobüs ve metro duraklarında yoğunluk oluştu. Alana yürüyüşe geçen grupların en önünde 1 Mayıs çelengi yer aldı. Gruplar üye oldukları sendika ve sivil toplum kuruluşlarına ait bayrak ve flamalarını taşıdı. Alanda programın başlamasını bekleyen on binlerce kişi şarkılar söyleyerek, halaylar çekti. Kutlamaya gelenler arasında Don Kişot Bisiklet Kolektifi de vardı. Grup, miting alanına bisikletleriyle girmek istedi ancak alınmadı. Grupların toplandığı alanlarda köfte, su ve simit satıcıları olmak üzere çok sayıda seyyar satıcı da yer aldı.

Haberin Devamı

Konserler iptal edildi

Miting alanının dışında da geniş güvenlik önlemleri alındı. Helikopterler kutlama boyunca havada devriye uçuşu yaptı. Şanlıurfa’da işçilerin yaşamını yitirdiği kaza nedeniyle kutlama programındaki konserler iptal edildi. Sahneye sadece DİSK Korosu ve Vardiya Müzik Topluluğu çıkarak türkü ve marşlar söyledi.

Meydan emekçilerin

Kutlamaların yapılacağı alana gidecek olan CHP ile DİSK ve bağlı sendikalar ile çeşitli sivil toplum kuruluşları Marmara Forum AVM önünde toplandı. CHP’nin bulunduğu kortejin başında İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve milletvekilleri yer aldı. Grupların yürüyüşe geçtiği sırada CHP ve DSP mensupları arasında sıra tartışması çıktı. DSP’nin kortej sıralamasına göre geçiş yaptığı sırada CHP’lilerin araya girmesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Haberin Devamı

Meydan emekçilerin

İmamoğlu da katıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşi Dilek İmamoğlu ile platforma çıkarak halkı selamladıktan sonra “Yaşasın 1 Mayıs” sloganı attı. İmamoğlu, emekçilerin, alın terinin, bileğinin bayramını kutlayarak şunları söyledi: “1 Mayıs’ın tadını almış bir kardeşinizim. İnşallah şehrimizde 1 Mayıs’ı doya doya özgürce, mutlu bir biçimde, hep birlikte bir arada olduğumuz günlerde kutlamak dileğiyle.”

‘Güvenceli iş’ talebi

İmamoğlu’nun ardından sahneye çıkan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu da konuşmasına Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Memleket İsterim’ şiirini okuyarak başladı. Çerkezoğlu, işçilerin beklentilerini şöyle sıraladı: “Herkesin güvenceli bir işi olsun. Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Çalışma saatleri düşürülmeli, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Ücretler enflasyona karşı korunmalıdır. Taşeron işçiler kamu işçisi olarak kadroya alınmalı, ayrımcılık bitmelidir. Emeklilikte yaşa takılanlar sorunu derhal çözülmeli, emeklilik temel bir yurttaşlık hakkı olarak güvence altına alınmalıdır. Vergi adaletsizliğine son verilmeli, asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.”

Mitinge katılan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de platforma çıkarak katılımcıları selamladı.

Haberin Devamı

Kutlamada 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak metni okundu. Türkçe ve Kürtçe okunan metinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı da kınandı. Metinde şu ifadeler yer aldı; “Biz işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, öğrenciler. Biz her gün her saat yaşamı emeğiyle tekrar yaratanlar, emeğin ve mücadelenin bayramında alanlarda, güzel günler göreceğiz çocuklar diyebilmek için yan yanayız. Birlikteyiz.”