Gündem Midyat'a özgü gümüş işleme sanatına ne denir?

Midyat'a özgü gümüş işleme sanatına ne denir?

03.05.2019 - 18:27 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinden online bilgi yarışması oynayarak para kazanmak için mücadele eden yarışmacılar, her gün başka bir konuda araştırma yapıyor. Aldıkları ipuçları ile daha ileri turlara gitmek isteyen yarışmacıların bu akşamki konusu yöresel bir sanatımız ile ilgili. Peki Midyat'a özgü gümüş işleme sanatına ne denir?

Midyata özgü gümüş işleme sanatına ne denir

İnternetten bilgi yarışması oynayanların bu akşamki araştırma konusu Mardin yöremize ait bir sanat ile ilgili. Para kazanmak için mücadele eden yarışmacılar, bu akşam da "Midyat'a özgü gümüş işleme sanatına ne denir?" sorusuna yanıt arıyor.

Haberin Devamı

Tarihi MÖ 3000 yıllarına dayanan, gümüşün inceltielrek tel haline getirilerek ince ince işlendiği Midyat'a özgü gümüş işleme sanatına TELKARİ denir.

TELKARİ NEDİR?

Telkari, Mardin yöresine ait bir gümüş işleme sanatıdır. Ayrıca Ankara'nın ilçesi olan Beypazarı'nda telkari sanatı geliştirilerek, altın ve gümüş takıda değişik süsleme ve desenlerle günümüze kadar getirilmiştir. Halen Beypazarı'nda 80 ila 120 arasında bu işi yapan atölye vardır. Beypazarı halkı telkari el sanatını daha işlevsel bir duruma getirmiştir.

Telkari ince gümüş tellerin birleştirilmesiyle yapılmaktadır.

Bu işlem türü çok eski olup, milattan önce 3000'lere dayanmaktadır. Ortadoğu'da ortaya çıkmıştır. Dönem dönem geniş uygulama alanları bulmuştur. Orta çağda Barok dönemde 800'lerin sonu 900'lerin başı arasına Sicilya ve Venedik'te kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Bir altın veya gümüş tel ya da levhadan, özel bir alet ile, elde edilmiş tane veya kürelerden ibaret olan telkari'deki aynı optik etki aynı kalınlıktaki 2 ya da daha fazla telin örülmesi ile elde edilebilir. Bu kürelerin sırasıyla kaynak ile örülmesine granülleşme denmektedir ve Etrüskler tarafından en üst seviyeye getirilmiştir.

Telkari, tamamen elde yapılan bir işlemdir. Bu amaçla teller kendilerinin etrafında oval, yuvarlak vb. şekiller oluşturularak sarılırlar.