Gündem ‘Milli iradeye saygılı oldum’

‘Milli iradeye saygılı oldum’

01.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun çağrısına olumsuz yanıt veren eski Genelkurmay Başkanı Özel, ‘Mesleki yaşamım boyunca Anayasa ve milli iradeye saygılı oldum’ diye konuştu

‘Milli iradeye saygılı oldum’

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, geçtiğimiz günlerde eski genelkurmay başkanlarından emekli orgeneraller Işık Koşaner ve Hilmi Özkök’ü dinledi.
‘Vicdan ön planda’
Geçen hafta dinlenmesi planlanan Özel ise komisyonun çağrısına olumsuz yanıt vermiş, bir mektup yazarak komisyonun sorularını yazılı yanıtlayabileceğini bildirmişti.
Özel, adalet ve vicdan vurgusunu öne çıkardığı mektubunda şunları kaydetti: “İhanet çetesi tarafından gerçekleştirilen ve cumhuriyet tarihimize kara leke olarak geçen hain darbe girişimini lanetliyorum. Hayatlarını kaybeden şehitlerimize rahmet, aile fertlerine sabır, şifa; diğer taraftan, 15 Temmuz gecesi müteakip günlerde bu hain girişimi önlemede en büyük paya sahip olan gerçek vatanseverlere dayanışmanın en güzel örneklerini veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Mesleki yaşamım boyunca Anayasa’nın temel ilkelerine, yasalara, milli iradeye, temel hak ve hürriyetlere ve milli değerlerimize saygılı olmuş, görevimi yaparken görev, hak, hukuk, adalet, vicdan gibi prensipleri hep ön planda tutmuş bir kişi olarak komisyonunuzun çalışmalarına katkıda bulunabilmem için konuyla ilgili olarak tüm sorularınızın tarafıma lütfedilip yazılı olarak bildirilmesi hâlinde gerekli yanıtları komisyonunuza takdim edeceğimi bilgilerinize sunarım.”
‘Gelmemesini protesto edelim’
Özel’in mektubu ve tavrı komisyonda tepki yarattı. Son toplantıda Komisyon Başkanı Ak Partili Reşat Petek’in, Özel’in mektubunu üyelere aktarmasının ardından Ak Parti ve CHP’li üyelerden sert çıkış geldi. Komisyonun resmi tutanaklarına yansıyan ifadelere göre CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray, şunları söyledi: “Özel belki de Türkiye’de yargılanacak bir isim, buraya gelmemesini protesto edelim. Hukuken gelmeyebilir ama bakın, iki Genelkurmay Başkanı, sağlıkları iyi olan iki insan buraya geldi. Hükümet tarafından kendisine bir liste verildiği söyleniyor, şimdi basından duyuyoruz, o da havale ediyor bilmem kime, o da ‘bir şey yok’ deyince, ‘Tamam, o zaman bir şey yok’ deyip ortaya çıkıyor. Bu bir sorumsuzluk. Buraya gelmesi konusunda ısrarlıyız.”
Ak Parti’den destek
Ak Parti İstanbul milletvekili Hüseyin Kocabıyık, “Bu, doğru başkanım, siyaseten aklanması için Özel’in gelmesi lazım” diyerek Çıray’a destek verdi. CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu ise “Belki de bir de suç duyurusunda da bulunabiliriz yani, şikâyetçi olarak milletvekilleri... Gelmiyor mu? Bu kadar da açık deliller var mı? Görevi ihmal ve suistimalden biz komisyon olarak suç duyurusunda bulunalım. Bunun bir müeyyidesi olmalı” dedi.
CHP’li Çıray devreye girerek “Necdet Bey, bir işbirlikçilikle filan suçlanıyor, kendisini de aklaması lazım. İki Genelkurmay Başkanı geldi konuştu, bir şey olmadı, tam aksine Türkiye aydınlanmış oldu. O da gelir Türkiye’yi... Zaten bu komisyon, soruşturma değil, aydınlatma komisyonu. Belki de bu komisyon öyle bir çalışacak ki inşallah mutabık kalırız iktidarıyla muhalefetiyle bir soruşturma komisyonuna dönüştürürüz. Özel’in gelmesi konusunda kararlı olmalıyız. Bunun için siyasi baskı da yapacağız” dedi.
Ak Parti Manisa milletvekili Selçuk Özdağ ise Özel’e bir kez daha çağrı yapılarak komisyonun duyarlılığının dile getirilebileceğini kaydetti.
Başbuğ ve Mendi dinlenecek
Komisyon bugün İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ı, yarın eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Galip Mendi, eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan’ı, 3 Kasım Perşembe günü emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u dinleyecek. Başbakanlık da perşembe günü komisyona bir kapsamlı bir brifing verecek.
‘Usulüne uygun’ yanıtı
TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Aytun Çıray, Sezgin Tanrıkulu, Aykut Erdoğdu, Zeynel Emre, TBMM Başkanlığı’na başvurarak, ‘davet edilecek olan kişilerin tespiti hususlarında Komisyon Başkanlığının yetkili kılınması’ ifadesinin TBMM İç Tüzüğü’ne aykırı olduğunu öne sürmüştü. CHP’liler “İtirazımıza konu olan, komisyonun yetkilerini Komisyon Başkanlığı’na devreden bu karar hükmünün kaldırılması hususunda gereğini arz ederiz” ifadelerini kullanmıştı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman başvuruya verdiği yanıtta ‘Karar alma usullerine uygun olduğu anlaşılan komisyonun söz konusu kararının başkanlığımızca kaldırılması mümkün görülmemekte” dedi.