Gündem Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında ‘İstiklal’ sergisi

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında ‘İstiklal’ sergisi

26.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bu yıl 19 Mayıs’ın özel bir anlamı var: Milli Mücadele’nin 100’üncü yıl dönümü. Atatürk’ün liderliğinde, halkla el ele vererek yazılan bu tarih, İş Bankası Müzesi’nin açtığı yeni sergi sayesinde kitaplardan çıkıp belge, obje, film ve fotoğraflarla günümüze ulaşıyor

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında ‘İstiklal’ sergisi

“İstiklal” adını taşıyan, Eminönü’ndeki İş Bankası Müzesi’nde bugünden itibaren görülebilecek sergide Türk halkının verdiği mücadeleyi 1000’e yakın belge, fotoğraf, film ve objeyle anlatıyor.

Haberin Devamı

Dededen toruna

Milli Mücadele’nin hemen ardından Atatürk tarafından kurulan İş Bankası’na ait müze, sergiyi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanları olan Anadolu insanını saygı ve minnetle anmak üzere bu sergiyi hazırlamak için yola çıkmış. “On Yıllık Savaş”, “Mütareke ve İşgal”, “Direniş ve Kuvayı Milliye”, “Düzenli Ordu ve Sathı Müdafaa”, “Hukuk ve Taarruz”, “İstiklal ve Cumhuriyet” olmak üzere altı bölümden oluşan arşiv serginin küratörlüğünü ise İzeddin Çalışlar üstleniyor. Çalışlar’ın serginin küratörlüğünü üstlenmesinin ise özel bir anlamı var: İsmini aldığı dedesi İzeddin Çalışlar, Milli Mücadele’nin önemli isimlerinden. Balkan Savaşı’na katılan İzeddin Çalışlar, 1915’te Anafartalar Grubu Kurmay Başkanı olmuş, Çanakkale Zaferi’nden sonra ordu ve kolordu başkanlıklarına getirilmiş, İstiklal Savaşı’nda 20. Kolordu Komutan Vekilliği’ne, 23. Tümen Komutanlığı’na ve 61. Tümen Komutanlığı’na atanmış; İnönü, Kütahya ve Sakarya Muharebeleri’ne katılmış; savaş yıllarının son görevi, 1. Kolordu Komutanlığı’ymış ve Büyük Taarruz’da, Afyon’un Çalışlar köyünde başlayıp İzmir’e kadar sürdürdüğü “Çalışlar Muharebeleri” dolayısıyla Atatürk kendisine bu soyadını uygun görmüş. Şimdi bu sergide ise küratör İzzeddin Çalışlar, dedesi İzzeddin Çalışların arşivinden ve günlüklerinden yararlanarak bu sergiyi ortaya çıkarmış.

Haberin Devamı

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında ‘İstiklal’ sergisi

Danışmanlığını Prof. Dr. Haluk Oral’ın yaptığı sergide; savaşa dair askeri objeler, o dönem kaleme alınmış günlükler, notlar, savaş sırasında hazırlanmış ve savaşın seyrini belirleyen haritalar ile cephelerde komuta kademeleri arasındaki emirler görülebiliyor. Sergideki projeksiyonlarda Milli Mücadele dönemine ait çok sayıda tarihi görüntü izlenebiliyor. Ziyaretçiler; etkileşimli ekranlar sayesinde sergide yer alan kişi, belge ve objelere dair ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyor. O dönemde yayımlanmış Minber, Tasviri Efkar, Memleket, Ati, İkdam gibi gazetelere yansıyan başlıkları, muharebeler sırasında Milli Mücadele’yi anlatan propaganda afişlerini, dünya basınıyla yapılan mülakatları da sergide görmek mümkün.

Haberin Devamı

En kapsamlı sergilerden

Milli Mücadele’ye dair şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı sergilerden biri olma özelliği taşıyan “İstiklal” ile ilgili dünkü basın toplantısında konuşan İş Bankası Kurumsal İletişim Koordinatörü Suat Sözen, Milli Mücadele’nin 100. yılında tarihe not düşecek ve yeni nesillerin kendilerine miras bırakılan Cumhuriyetimizin hangi zorluklarla kurulduğunu bir kez daha kalpten hissedecekleri böylesine anlamlı ve kapsamlı bir sergiyi açmaktan büyük onur duyduklarını vurguladı. “İstiklal sergisi” 2019 sonuna kadar Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nin giriş katında gezilebilecek. Girişi ücretsiz olan müze, pazartesi günleri hariç, her gün 10.00-18.00 saatleri arası ziyarete açık bulunuyor.

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında ‘İstiklal’ sergisi