Gündem Milyonlarca belge incelenecek

Milyonlarca belge incelenecek

23.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bulgaristan’ın elinde bulunan 4-5 konteyner dolusu milyonlarca Osmanlı belgesi, İstanbul ve Sofya üniversitelerinin kuracağı ortak bir çalışma ekibi ile gün yüzüne çıkartılacak.

Milyonlarca belge incelenecek

Karadeniz Ekonomik İş Birliği Teşkilatı’nın (KEİ) Dönem Başkanlığı’nı devralan Bulgaristan ile İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) iş birliğiyle Beyazıt’taki rektörlük binasında “Bulgaristan’a Bakış” sergisi açıldı. Bulgaristan Meclis Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Vedi Raşidov onur konuğu olarak katıldığı açılış törenine İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atanas Gerdjıkov ve Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov katıldı. Törende konuşan Prof. Dr. Ak, her zaman kültür ve sanat faaliyetlerine açık olduklarını belirtip, “Bulgar dostlarımızla dostluğumuzu pekiştirmek için bu sergiyi bir fırsat olarak görüyoruz” derken, Başkonsolos Angelov, “Bu sergi, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ikili diyaloğun birleşmesine bir örnek” ifadelerini kullandı.

‘4-5 konteyner belge var’

Vejdi Raşidov ise “Bulgaristan ile Türkiye birlikte arşiv ve arkeoloji araştırması yapma potansiyeline sahiptir. İki üniversite arasında yapılacak daha çok şey var” diye konuştu. Küratörlüğünü Pavlina Kopano’nun üstlendiği “Bulgaristan’a Bakış” sergisinde 40 tablo ve 10 heykel ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Raşidov, arşiv alanındaki çalışmaların Bulgaristan’daki Osmanlı arşivlerine dair olduğunu ifade etti. Bulgaristan’ın elinde çok büyük bir Osmanlı arşivi olduğunu ve bu arşivin şu anada kadar sadece yüzde 10 kadarının bile incelenmediğini ifade eden Raşidov, “İstanbul ve Soyfa üniversitesi arasında ortak bir komite kurup bu arşivleri incelemeyi planlıyoruz. Bu arşivler tarihe dair birçok şeye de açıklık getirecek” dedi. Türkiye ile Bulgaristan arasında son dönemde kültür alanında büyük gelişmeler yaşandığına da dikkat çeken Raşidov, “2019 yılı içinde de Bulgaristan’daki camilerin restorasyonu için de ortak ekip kurup çalışmalara başlayacaklarını ifade etti. Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gerdjıkov ise “Elimizde en az 4-5 konteyner dolusu milyonlarca belge var. Kurulacak komite ile bu belgeleri gün yüzüne çıkarıp tarihe ışık tutacağız” bilgisi verdi.

Tabloların yünü Türkiye’den

Küratörlüğünü Pavlina Kopano’nun üstlendiği sergide Ziyatin Nuriev, Dili Bozadjeva, Lili Dimkova, Maria Kılıçoğlu Baraz, Necmi Murat ve Anastasia Chirpanova’ya ait 40 tablo ve 10 heykel ziyaretçilere açıldı. Sergide en çok ilgiyi ise Dili Bozadjieva’nın yaptığı tablolar gördü. Dili ismini kullanan sanatçının asıl ismi ise Dilber ve Razgrad (Deliorman) kentinde doğup büyümüş bir Bulgaristan Türkü. Eski Osmanlı mimarisi evler, camiler ve Bulgaristan’ın yöresel giysi ve motiflerini tuvallerine yansıtan Bozadjieva, 3 yıl önce bu tekniği kilim ve oyuncak bebek işlemelerinden ilham alarak geliştirdiğini söyledi. Bu tekniği kullandığı ilk dönemlerde materyalleri Avustralya’dan getirttiğini belirten Bozadjieva, “Artık resimle alakalı her malzemeyi gelip Türkiye’den satın alıyorum” dedi.

Milyonlarca belge incelenecek