Gündem ‘MS daha çok babadan geçen bir hastalık’

‘MS daha çok babadan geçen bir hastalık’

02.09.2009 - 00:49 | Son Güncellenme:

Avrupa Nöroimmünoloji Okulu’nun toplantısında son çalışmaların bunu gösterdiğini belirten Prof. Dr. Rana Karabudak, yeni ilaçların tedavi başarısını yüzde 80’lere çıkardığını söyledi

‘MS daha çok babadan geçen bir hastalık’

Tüm dünyada 2 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren ve bir merkezi sinir sistemi hastalığı olarak tanımlanan Multipl Skleroz’la (MS) ilgili son çalışmalar, bağışıklık sisteminin hastalığın ortaya çıkmasında ve seyrinde giderek önem kazandığını ortaya koydu. Ayrıca uzmanlar, yeni genetik çalışmaların MS’in daha çok baba tarafından aktarılan bir hastalık olabileceğini gösterdiğini anlattı.
Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da dün başlayan Avrupa Nöroimmünoloji Okulu’nun (ESNI) 9. toplantısında konuşan kursun yerel organizasyonunu yürüten Hacettepe Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Erişkin Nöroimmünoloji Ünitesi Yöneticisi Prof. Dr. Rana Karabudak, “MS’te beynin gri maddesinde de hasar olabildiğinin ortaya çıkması, bağışıklık sisteminin T hücresine yönelik tedavi yaklaşımlarının yeterli olmaması, B hücresi adı verilen savunma hücrelerinin de sistemde hasarlar yaratabildiğinin anlaşılması yeni tedavi arayışlarını hızlandırdı” dedi.
Yeni genetik çalışmaların MS’in daha çok baba tarafından aktarılan bir hastalık olabileceğine dair bulgular verdiğini anlatan Karabudak, şunları söyledi:
“Artık MS’te ailevi yatkınlık üzerinde duruluyor. Bunun dışında katı yağlardan uzak beslenmenin, bağışıklık sistemini destekleyici bir yaşam sürmenin, egzersiz yapmanın, aşırı stresten kaçınmanın ve immün sistemi zorlayıcı birtakım durumlardan kaçınmanın önem taşıdığı biliniyor.”
Yeni pek çok ilaç çalışmasının da umut verdiğini söyleyen Karabudak, şöyle devam etti: “MS’te çok karmaşık olan tetikleyici etmenlere yönelik araştırmalarla tetikleyicilerin ortaya konulabilmesi, tedavi alternatiflerini de artıracak. Artık MS gibi bağışıklık sisteminin birçok adımını etkileyen bir hastalıkta tek bir aşamadaki bozukluğu frenlemenin yeterli olmadığı biliniyor. Yeni ilaçlar, tedavi başarısını yüzde 80’lere kadar çıkarabiliyor.”