Gündem MSB: SAMP-T füzeleri güneyde konuşlanacak

MSB: SAMP-T füzeleri güneyde konuşlanacak

26.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

MSB: SAMP-T füzeleri güneyde konuşlanacak

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sisteminin birinci grup malzeme sevkiyatının 30 sorti ile dün tamamlandığını açıkladı. MSB’de dün düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında MSB Cari İşlem Şube Müdürü Muhabere Albay Tamer Zincir tarafından açıklama yapıldı. Zincir, son 3 ayda PKK/KCK terör örgütüne karşı yurt içi ve Irak’ın kuzeyindeki operasyonlarda 24’ü sözde lider kadroda olmak üzere 489 terörist etkisiz hale getirildiğini, lider kadrodaki 24 teröristin birinin kırmızı, ikisinin mavi, yedisinin turuncu ve 14’ünün de gri listede olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Pilotlar dönüyor

Askeri yetkililer, 12 Temmuz’da başlayan S-400’lerin birinci grup sevkiyatının 30 sorti ile Mürted Hava Meydanı’na dün itibarıyla tamamlandığını söyledi. S-400 kurulum çalışmalarının başlandığını aktaran askeri yetkililer, ikinci grup sevkiyatın da Ankara’ya yapılacağını söyledi. ABD ile Patriot sistemlerinin tedariki için Savunma Sanayi Başkanlığı’nca görüşmelerin sürdüğü kaydedildi. Zincir ABD’nin F-35 kararına ilişkin “F-35 programından çıkarılmamız NATO’nun özellikle güney kanadındaki gücünü de olumsuz etkileyecektir” dedi. Askeri yetkililer, ABD’de F-35 eğitiminde bulunan yaklaşık 40 pilot ve bakım ekibiyle ilgili olarak, “Yurda dönmeleri ile ilgili dönüş çalışmaları başlatıldı” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

EUROSAM, ASELSAN ve ROKETSAN ortaklığında SAMP-T’ye yönelik kavram tanımlama çalışmasının da sürdüğü belirten Zincir, “Projenin, Ekim 2019’da tamamlanması planlanmakta” dedi. Yetkililer, NATO kapsamında Fransa’nın teklif ettiği bir adet SAMP-T bataryasının konuşlanacağı bölgeyle ilgili olarak “Saha araştırma faaliyeti 16-21 Haziran 2019 arasında icra edildi. SAMP-T’ler güney sınırımızda konuşlanacak” dedi.

SAMP-T, ASTER füzelerini kullanıyor

Fransa ve İtalya ortaklığında kurulan Eurosam’ın ürettiği SAMP-T bataryaları, ASTER füzelerini kullanıyor. Aster füzeleri, bölge, sektör ve gemi savunma yeteneğini, hava soluyan araçlar (yani motorları dışardaki oksijeni alıp yakmak zorunda olan uçak, helikopter, İHA vb.) hava araçları, seyir füzeleri, anti radyasyon füzeleri ve taktik balistik füzelere karşı sergilemek üzere geliştirilmiş bir orta irtifa hava savunma füzesi olarak biliniyor. Aster-30’un S-400’den farkı; balistik füze vurma kabiliyetinin çok daha fazla, gerçek füzeler ile test edilmesi.