Gündem Mülteci kadınlara aile içi şiddet

Mülteci kadınlara aile içi şiddet

29.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Hacettepe Üniversitesi’nin raporuna göre, her 10 mülteci kadından 9’u fiziksel, 8’i duygusal, 8’i cinsel şiddete maruz kaldı. Kadınlar ‘mahremiyet’ gerekçesiyle polise başvurmadı!

Mülteci kadınlara aile içi şiddet

Hacettepe Üniversitesi, Suriyeli mülteci kadınların üreme sağlığı ve toplumsal cinsiyet temelli şiddete yönelik hizmetlere ilişkin ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla rapor hazırladı. Raporla, son 12 ay içinde, her 10 mülteci kadından 9’unun fiziksel şiddete, 8’inin duygusal şiddete, 8’inin ise cinsel şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Raporda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:


Türkiye’de temel ihtiyaçlarını karşılayan Suriyeli mültecilerin oranı yüzde 1’e düştü.

Kadınların yüzde 92’si en az bir kez evlendiğini, yüzde 59’u ilk evliliğini 18 yaşından küçükken yaptığını bildirdi. Resmi nikâh oranı yüzde 90, dini nikâh oranı yüzde 97.

Tehdit, hakaret, küfür

Suriyeli 10 kadından 6’sı yaşamının herhangi bir döneminde yakın ilişkide olduğu erkek tarafından hakaret, küfür, aşağılama, küçük düşürme, tehdit şeklindeki duygusal şiddet türlerine maruz kaldığını belirtti.

Suriyeli 10 mülteci kadından 8’i birlikte oldukları erkekler tarafından duygusal şiddete maruz kaldığını söyledi. Her 10 kadından 9’u fiziksel, 8’i ise cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti.

Kadınların yüzde 42’si maruz kaldıkları şiddeti yakın çevrelerine anlattıklarını belirtirken, yalnızca yüzde 7’si şiddetle ilgili kurumsal başvuruda bulundu. Kadınlar, böyle bir başvuruyu, “ailenin mahremiyetinin ihlali” olarak değerlendirdi.

Suriyeli kadınların yüzde 15’i Türkiye’de resmi evlenme yaşının 17 olduğundan, yüzde 16’sı ise ebeveynlerin 15 yaşından küçük çocuklarını evlendirmeleri durumunda suç işlemiş olacaklarından haberdar olmadığını söyledi.

Türk Medeni Kanunu’na göre, tek eşle evliliğin yasal olduğunu bilmeyen Suriyeli kadınların oranı yüzde 23’ü buldu.

Rapor, Suriyeli kadınların yüzde 47’sinin, Türkiye’de kanunen eşinin kadını cinsel ilişkiye zorlamasının suç olduğunu bilmediğini ortaya koydu.