Gündem Müziğe erişimde ‘engel’ kalkıyor!

Müziğe erişimde ‘engel’ kalkıyor!

25.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

British Council ile Attitude is Everything iş birliğinde hazırlanan ve 11 dile çevrilen dezavantajlı bireylere hitap eden kılavuz, dünyadaki müzik etkinliklerini erişilebilir bir hâle getirmeyi amaçlıyor...

Müziğe erişimde ‘engel’ kalkıyor

Birleşik Krallık merkezli, müzik ve erişilebilirlik konularına odaklanan çalışmalar yürüten Attitude is Everything ve British Council 11 dile çevrilen bir kılavuz hazırladı. Üç basit ve indirilebilir şekilde hazırlanan kılavuz dünyadaki müzik etkinliklerini, işitme engelliler ve başka bir engeli olan izleyiciler için daha erişilebilir bir hâle getirmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Mekânlar, gruplar, sanatçılar, festivaller ve müzik etkinliklerini daha erişilebilir kılma yollarını gösteren klavuza yoğun ilgi bekleniyor.

Bu kılavuzlar, içerdikleri tavsiyelerin tüm dünya ile paylaşılabilmesi için British Council’ın desteğiyle birçok dile çevrildi. Türkçeye de ‘Kendin Yap (DIY) Erişilebilirlik Kılavuzları’ adıyla çevrilen rehberlere göz atmak isteyenler British Council’ın web sitesini ziyaret edebilir.

Müziğe erişimde ‘engel’ kalkıyor
‘Ayrımcılıkla mücadele ağı’

İngiltere müzik endüstrisindeki ayrımcılıkla mücadele etmek için yeni bir ağ kuruldu. Pride In Music ağı, müzik dünyasında pozitif yönde değişim yaratmanın yanı sıra sektörler arası yürütülecek çalışmalar aracılığıyla da bu mücadeleyi yaymanın peşinde.

Haberin Devamı

Müzik sektöründe dayanışma amacıyla kurulan ilk sektörlerarası ağ ve kurucuları arasında Atlantic Records, Universal ve BMG gibi sektör devleri ile Mute, Concord Music gibi plak şirketlerinin temsilcileri var.

Pride in Music’in yalnızca üyelerine fayda sağlamanın ötesinde farklı LGBTİ+ örgütleri, mekânları ve oluşumlarıyla ortaklıkları da önemsediği dikkatlerden kaçmıyor. Yapılan bir duyuruya göre 2019 boyunca festivaller ve organizatörleri daha fazla LGBTİ+ sanatçıyla çalışmaya teşvik etmek, eğitim ve danışmanlık vermek, avantajlı konumda olmayanlara yeni imkânlar yaratmak gibi faaliyetler yürütülecek.