Gündem Müziğin dâhi çocuğu İstanbul’da

Müziğin dâhi çocuğu İstanbul’da

19.09.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Deneysel elektronik müzik sahnesinin yaratıcı isimlerinden Nils Frahm bu akşam Zorlu PSM’de gerçekleşecek sonbahar festivali Neue! Step kapsamında İstanbul dinleyicisiyle buluşacak. Frahm, konseri öncesi Milliyet Sanat dergisine konuştu.

Müziğin dâhi çocuğu İstanbul’da

Kayıt stüdyosunda aradaki camı yok etmenin öneminden bahsediyorsunuz. Bundan canlı performansları kayıt sürecine tercih ettiğiniz sonucunu çıkarabilir miyiz?

Kaydı da canlı performansı da ayrı ayrı seviyorum. İdeali ikisinin dengesi. Turnelerde deneyler yapmayı çok arıyorum. Kayıt dönemlerinde ise çok daha özgürsünüz.

Solo konserlerinizle festivallerde çalmanız arasında bir fark gözetiyor musunuz?

İkisinde de aynı enstrümanları kullanıyorum. Ama ikisi için farklı şarkılar oluyor. Genellikle konserlerde daha karmaşık hikâyeleri inşa edecek vakit var çünkü daha uzun çalışma süreniz bulunuyor.

‘Victoria”nın müziklerini yaptınız. Stanley Kubrick’in müzik kullanımıyla kadrajı genişletmesini takdir ediyorsunuz. Siz “Victoria”nın müziklerinde bundan mı yola çıktınız?

Evet, amacım görünenden fazlasını sunmaktı. Kadrajda görünmeyen ama müzikle daha fazlasını gördüğünüz ses bandıydı amacım. Müziğin bir duyguyu vurgulaması değil, derinleştirmesi lazım.