Gündem ‘Müzik, yataktan kalkma motivasyonum’

‘Müzik, yataktan kalkma motivasyonum’

22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sırp kemancı Nemanja Raduloviç bugün ilk kez Lütfi Kırdar’da İstanbullu müzikseverlerin karşısına çıkacak

‘Müzik, yataktan kalkma motivasyonum’

Geçtiğimiz yıl BİFO ile Çaykovski’nin keman konçertolarından oluşan ve Deutsche Grammafon etiketi taşıyan bir albüme imza atan Sırp kemancı Nemanja Raduloviç ilk kez İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. BİFO’nun Nemanja Raduloviç’e eşlik edeceği bu akşamki konserde Mussorgski, Haçaturyan ve Çaykovski besteleri çalınacak. Raduloviç konser öncesi Milliyet gazetesine konuştu.

Haberin Devamı

- Klasik müzik dünyasında kendi tarzınızı yarattınız. Nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Klasik müziğin farklı karakterlerle ve farklı duygularla dolu olduğunu düşünüyorum. Klasik müzik canlıdır ve icracılar olarak bizim rolümüz bu müziği günümüz izleyicisine sunmaktır. Klasik bestecileri seslendirdiğim zaman onların müziğinin eğlenceli, neşeli, sarkastik, basit, güzel ve yaşam dolu olduğunu hissedebiliyorum. Dolayısıyla mesele sadece ciddiyet değil. Bu gezegendeki herkesin klasik müzik hakkında biraz daha bilgi sahibi olmasını çok isterim. Çünkü bu müzik bana her sabah yataktan kalkmak, çalmak ve tekrar çalmak için çok büyük motivasyon sağlıyor.

- Birkaç ay önce Çaykovski’nin konçertolarından oluşan bir albüm yayımladınız. Albümde İstanbul’da sahneyi paylaşacağınız Sascha Goetzel ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile iş birliği yaptınız. Onlarla çalışmak nasıl bir duygu?
Üç yıl önce Avusturya ve Almanya’yı kapsayan güzel bir turne gerçekleştirdik. Bu, birlikte ilk projemizdi. Mükemmel bir uyum içerisinde olduğumuzu düşünüyorum; şef ve orkestra ile bu uyumu sağlamak her zaman mümkün olmaz. Sahnedeki performanslarını olduğu kadar, çalışmalarını da seviyorum. Herkes çok yaratıcı… Yeni şeyleri keşfetmeyi ve denemeyi seviyorlar. Sascha’nın (Goetzel) harika bir şef olduğunu düşünüyorum. Herkesi bir araya getirip aynı yöne doğru yönlendirebiliyor. Böylece orkestradaki her bir müzisyen ve solo yapanlar kendilerini tek kişi gibi hissediyorlar. Onları seviyorum.

Haberin Devamı

‘Kuşakların bir araya gelmesini seviyorum’

- Pek çok önemli eseri seslendirmek yanında klasik müzik konusunda önemsediğiniz diğer şeyler neler?
Gerçekten sevdiğiniz bir şeyi daha genç kuşaklarla paylaşmak çok önemli. Ama ben en çok konser salonlarında kuşakların bir araya gelmesini seviyorum. Müzik herkes içindir!

- Bu, sizin İstanbul’daki ilk konseriniz olacak. Neler hissediyorsunuz ve konser öncesinde izleyicilere ne söylemek stersiniz?
Evet, ilk konserim olacak. Ama bu inanılmaz kente yaptığım ilk ziyaret değil. İstanbul’u çok seviyorum ve her gelişimde İstanbullular tarafından sevildiğimi hissediyorum. Harika insanlar tanıyor ve onlarla dost oluyorum. Buradaki ilk konserim için çok heyecanlıyım!