Gündem MYO’larda isim değişikliği yanıltmasın

MYO’larda isim değişikliği yanıltmasın

25.07.2009 - 01:20 | Son Güncellenme:

YÖK’ün aldığı kararla MYO önlisans programlarının isimleri değiştirildi. ÖSYM, ismi değişen bölümleri yeni açılmış gibi değerlendirince adaylar zorda kaldı

MYO’larda isim değişikliği yanıltmasın

2009 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda Tablo 3A’yı inceleyenler geçen yıllardan çok farklı bir tablo ile karşılaştı.
Sınav sonuç belgesindeki puanlarını ve başarı sıralarını, tercih etmek istedikleri bölümlerin taban başarı sıraları ile karşılaştırmak isteyen adaylar, gerekli bilgileri bulamadı. YÖK tarafından ismi değiştirilen bölümler ÖSYM’ce yeni bölümler olarak kabul edilince adaylar zor durumda kaldı.
YÖK, MYO önlisans programlarının isimlerini değiştirdi. ÖSYM de ismi değişen bölümleri yeni açılmış bölüm olarak değerlendirip, geçmişe dönük taban puan ve başarı sıralarını sıfırladı. Bu nedenle yıllardan beri öğretimini sürdüren programlar, yeni isimleri ile sanki yeni birer bölüm gibi kılavuzda taban puanı ve başarı sırası olmadan yer aldı.
Örneğin, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndaki İşletme programının yeni ismi “İşletme Yönetimi” oldu. Bu yeni isim nedeni ile kılavuzda bu programın taban başarı sırası ve taban puanı yer almadı. Oysa geçen yıl bu programa 150 kişi yerleşmiş ve taban puanı da 259,241  olmuştu.
Dogrutercih.com uzmanları ismi değişen bölümlerden bazılarını sizler için derledi:

Haberin Devamı

Bölümleri tanıyalım

Matematik ve Matematik- Bilgisayar
 
2008 ÖSS’de Matematik ve Matematik-Bilgisayar bölümüne yerleşenlerin yüzde 88’i devlet üniversitesine, yüzde 11’i ise vakıf üniversitelerine yerleşti. Bu bölüme yerleşenlerin 280’i kazandığı halde kayıt yaptırmadı. Matematik ve Matematik-Bilgisayar bölümüne yerleşenlerin yüzde 48’i erkek, yüzde 52’si kız öğrenci.
2008 ÖSS’de bu bölüme yerleşenlerin yüzde 64’ü liseden daha önceki yıllarda mezun olanlardan, 26’sı ise yeni mezun. Devlet üniversitelerinde yerleşenlerin yüzde 22’si aynı şehirden gelirken yüzde 78’i farklı bir şehirden.
2008 ÖSS’de Matematik ve Matematik-Bilgisayar bölümleri tercih formlarına 94 bin 451 kez yazıldı. Öğrencilerin 5 bin 916’sı Matematik ve Matematik-Bilgisayar bölümlerini birinci sırada yazdı ancak sadece bin 141’i ilk tercihlerine yerleşti.
Yerleşenlerin yüzde 39’u düz liselerden, yüzde 30’u ise yabancı dil ağırlıklı liselerden mezun.
İKÜ Matematik- Bilgisayar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Latif Topaktaş, matematik- bilgisayar bölümü mezununun her sektörde çalışabileceğini söyledi. Prof. Dr. Topaktaş, “Bu programda okumak isteyen kişilerin öncelikle matematiği ve bilgisayar ortamında çalışmayı sevmeleri gerekir. Aynı zamanda hayat boyu öğrenmeyi gerektiren bu meslekte kendini yenilemeye yatkın olması gerekir. Bu da aslında kendisi için bir avantaj teşkil eder” dedi.

Haberin Devamı

Örnek tercih

- Fen bilimleri alanı mezunuyum. SAY2 puanım 337.101. Türkiye sıram 20645. Eczacılık istiyorum. Tercihlere nereden başlamalıyım?
Başarı sıranı dikkate aldığımızda eczacılık bölümlerine yerleşmen zor gözüküyor. Bu nedenle sağlık bilimleriyle ilgili diğer bazı bölümleri de listene eklemende fayda var.

MYO’larda isim değişikliği yanıltmasın

MYO’larda isim değişikliği yanıltmasın

Hukuk fakültesini hedefleyenlere uyarı
Son bir hafta içinde tercihler konusunda görüştüğüm adaylar arasında bir grup özellikle dikkatimi çekiyor. Bu adaylar hukuk fakültelerini hedefleyip, EA-2 puan türünde başarı sırası 15.000’in gerisinde kalmış olanlar. Geçen sene oluşan fakülte taban başarı sıralarını dikkate aldıklarında bu adaylar devlet üniversitelerinin hukuk fakültelerine yerleşme olasılıklarının düşük olduğunun farkındalar.
Hukuk fakültelerinin son yıllardaki popülaritesini düşündüğümüzde bu yargılarında pek de yanıldıklarını söyleyemeyiz.
Her ne kadar devlet üniversitelerine yerleşemeyeceklerse de bu adayların vakıf üniversitelerinin yarı burslu ya da paralı hukuk programlarına yerleşmeleri mümkün gözüküyor. Bu noktada pek çok aday vakıf üniversiteleri hakkındaki olumsuz (ve yersiz) önyargılar, bursluluk devam koşulları ile ilgili endişeler  veya maddi koşulların zorluğu nedeniyle vakıf üniversitelerini tercih etmeye çekiniyorlar. Bu adayların çoğunluğu vakıf üniversitesine gitmektense, devlette hukuk okumak için 2009’u gözden çıkarıp 2010’da sınava yeniden girmeyi tercih edecek gibi gözüküyor. Bu düşüncelere sonuna kadar saygı duyuyorum. Ancak bazı uyarılarım var. 

Katsayı kaldırıldı
2010 yeni sınav sisteminin detayları geçtiğimiz sayı günü YÖK tarafından açıklandı ve katsayı uygulamasından vazgeçildiği ortaya çıktı. Konu kamuoyuna ve medyaya özellikle meslek ve imam hatip liseliler ile ilgili yansıdı ancak bu değişiklik özellikle liselerin Türkçe-Matematik alanından mezunlar açısından çok önemli sonuçlar doğurabilir. Şu anda geçerli olan uygulama gereği, liselerin fen bilimleri ve sosyal bilimler alanından mezunlar hukuk fakültelerini alan-içi tercih edemiyor, okul puanları 0.8 yerine 0.3 ile çarpılıyor. Bu nedenle, ÖSS’de çok başarılı olan sayısalcı öğrenciler bile hukuk fakültelerine yerleşemiyorlar. Ama 2010’da sayısalcıların (ve sözelcilerin) önündeki bu engel kalkıyor. Yani liselerin fen bilimleri ve sosyal bilimler alanından mezun olanlar gelecek sene Türkçe-Matematik alanından mezunlarla aynı şartlarda hukuk tercih edebilecekler.
Dönelim bu seneye. Ben şu anda devlette hukuka giremediğim için 2009’u gözden çıkarıp 2010’da sınava girmeye karar veren TM’ci  bir aday olsam, bu kararımı iki değil oniki kez yeniden düşünürüm.  Çünkü bu sene benim hâkimiyet alanımda olan Hukuk’a gelecek sene sayısalcı ve sözelciler de ortak olacak.

Haberin Devamı

Sorun, yanıtlayalım


Eşit ağırlık mezunuyum. Başarı sıram 23669. Tercihlerimi yaparken en yüksek derece olarak kaçıncı kişiden başlarsam sağlıklı bir tercih yapmış olurum?
Dengeli bir tercih listesi oluşturabilmek için tercih yapılacak aralık ve 24 tercihin bu aralık içindeki dağılımı önemli. Tercih aralığının üst sınırı için herhangi bir kısıt yok. Ancak gerçekçi olmak gerekirse, başarı sırasından yüzde 30-40 öndeki bölümlere kadar tercih yapmak yerinde olacaktır. Kontenjan artışlarını dikkate alarak başarı sıranızı yüzde 5-6 öne çekmek ve kendinizi 22.500 olarak kabul etmek yanlış olmaz. Buna göre üst sınır olarak 15.000’den başlamak ve geçen sene taban puanı 15.000 ile 22.5000 arasında oluşan bölümlerden 12-14 tanesini tercih listesine almanız yerinde olacaktır.
SAY2 başarı sıralarımız çok önemli doğru peki yapacağımız tercihleri kendi başarı sıramızın kaç bin altına kadar yapabiliriz? Benim başarı sıram 48.258. Maksimum kaç bine kadar inebilirim?
Tercih listesinde 24 tercih hakkınızdan kaç tanesini kendi başarı sıranızın gerisindeki bölümlere ayırdığınız ve kendi başarı sıranızdan ne kadar geriye gittiğiniz (alt sınır), üniversiteye yerleşme konusunda almak istediğiniz riske bağlı. Bazı adaylar, ideallerindeki meslek ve üniversite için gelecek sene sınava girmeyi göze almakta, “bu bölüm ve üniversite olmazsa olmaz” hedefi ile 24 tercihlerinin hepsini kendilerinden daha öndeki bölümlerden yapmaktadırlar. Bu nedenle tercihlerinizde alt sınırı sizin tespit etmeniz gerekiyor. Kendinizi 45.850. olarak kabul etmek yanlış olmaz. Buna göre alt sınır 60.000-62.000 olmalıdır.

Haberin Devamı

YARIN:-  Açıköğretim haritası
-  Örnek tercihler
-  Bölümleri tanıyalım