Gündem Nâzım’a ‘mermerden’ doğum günü armağanı

Nâzım’a ‘mermerden’ doğum günü armağanı

16.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nâzım Hikmet’in dün kutlanan 112. doğum gününde, şair anısına heykeli dikildi. Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un 70 tonluk Afyon Grisi mermerden yaptığı heykelin açılış konuşmasını Yaşar Kemal yaptı

Nâzım’a ‘mermerden’ doğum günü armağanı

Nâzım Hikmet’in dün kutlanan 112. doğum gününde, şair anısına Akatlar’da bulunan Sanatçılar Parkı’na bir Nazım Hikmet heykeli dikildi. Nâzım Hikmet Vakfı ve Beşiktaş Belediyesi’nin girişimiyle gerçekleştirilen Yaşar Kemal’in açılış konuşmasını yaptığı törende heykeltraş Mehmet Aksoy’un 70 tonluk Afyon Grisi mermerden bir buçuk senede yontarak ortaya çıkardığı ‘İki Yakaya Nâzım Hikmet Kültür Köprüsü’ adlı heykel açıldı.
Üzerinde şairin ‘Davet’ şiirinin yazılı olduğu heykel, şairin portresini betimliyor. Rutkay Aziz, Tarık Akan, Nazım Hikmet’in yeğeni Ayşe Yaltırım’ın da katıldığı törende konuşma yapan Türk edebiyatının usta ismi Yaşar Kemal, “Nâzım Hikmet için hiçbir şey söylemeye hakkım yok. Nâzım kadar büyük bir insan yeryüzünde olmamıştır. Ama bunu söylediğimde Nâzım, kızmıştı bana. Yıllar önce, şiirlerimi yırtıp atmıştım. Nâzım, ‘Yaşar’ dedi bana, ‘Hapishane çok zorlu bir iştir, ben hapishanede şair olmasaydım şiir yazmasaydım, ölürdüm. Onun için sen de şiir yaz.’ Oturdum yazdım tekrar ben de” dedi.
Törende konuşma yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy ise, “Kars’ta yıkılan insanlık anıtımı yeniden oraya dikeceğim. Sivas olaylarını unutmadık. Onları anlatan bir heykele de başladım. Onu da Sivas’a Madımak Oteli’nin önüne dikmek istiyorum” dedi.