Gündem ‘Nâzım’ın Kanatları’ Ankara’da

‘Nâzım’ın Kanatları’ Ankara’da

25.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

30. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Nebil Özgentürk’ün yönetmenliğini yaptığı “Nâzım’ın Kanatları” belgeseli önceki gün galasını yaptı.

‘Nâzım’ın Kanatları’ Ankara’da

Nâzım Hikmet ve arkadaşı Ramiz Demirkuşak arasındaki dayanışmayı anlatan belgesel, yapımcı Arif Keskiner’in ‘Yaşar Kemal’li Anılar’ kitabından yola çıkıyor. Kitapta mimar Sevgi Divitçioğlu, kayıp amcasından söz ediyor, Nâzım’ın yakınlarıyla da ahbap olan Melih Güneş’in dikkatini çekiyor. Araştırmalar sonucu, Sevgi Divitçioğlu’nun kitapta ‘kayıp’ diye bahsettiği amcası Ramiz Demirkuşak’ın öz torunu olduğu ortaya çıkıyor. Özgentürk, bu özgün hikâyeyi belgesel haline getiriyor.

Haberin Devamı

Galadaki söyleşide filmin içeriğine dair anlatacak bir şeyin olmadığını belirten Özgentürk, “Sadece duygular iletmeyi istiyorum. Asıl kahramanlar burada. Arif Keskiner, Sevgi Divitçioğlu, Melih Güneş” dedi. Yapımcı Arif Keskiner, 1977 yılında Moskova Film Festivaline gittiğinde, Nazım Hikmet’in eşi Vera’ya uğradığını ve orada Nâzım takvimi üzerine yazılar yazdıklarını, imzalar attıklarını söyledi. Yıllar sonra Melih Güneş bu takvimi Arif Keskiner’e getirince kitap yazma fikri ortaya çıktığını ve “Nazım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” kitabını yazdığını dile getirdi. Melih Güneş, söyleşi sırasında Ramiz Demirkuşak’ın Sibirya’da yaşayan torunu Ramiz Olegoviç’i aradı. Olegoviç, Nazım’la dedesi arasındaki ilişkinin izlerine ulaşmasına yardımcı olanlara teşekkürlerini ileterek “Türk vatandaşı olmak istiyorum” dedi. Söyleşi sonunda Özgentürk, Keskiner ve Güneş kitaplarını imzaladı.