Gündem Nakillerde 5 tercih hakkı

Nakillerde 5 tercih hakkı

07.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Liselere yerleştirmede 8. sınıfı başarıyla tamamlayan, açık öğretim ortaokulundan mezun durumda olanlar ile herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen ya da yerleşemeyen öğrenciler nakil başvurusunda bulunabilecek.

Nakillerde 5 tercih hakkı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) nakillerin nasıl yapılacağına yönelik bilgilerin yer aldığı “Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu”nu yayınladı. Kılavuza göre dört dönem halinde yapılacak nakillerin ilk dönemi için başvurular başladı, 10 Ağustos’a kadar devam edecek, sonuçlar ise 13 Ağustos’ta açıklanacak. İkinci nakil dönemi 13-17 Ağustos, sonuçları 19 Ağustos’ta; üçüncü nakil dönemi 27-31 Ağustos, sonuçları 3 Eylül’de; dördüncü nakil dönemi 3-6 Eylül, sonuçları 8 Eylül’de açıklanacak. Her dönemde Merkezi Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 5, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için de en fazla 5 okul tercihi yapılabilecek.

Haberin Devamı

Liselere merkezi yerleştirmede 91 bin 687 öğrenci, yerel yerleştirmede 273 bin olmak üzere yaklaşık 300 bin öğrenci hiçbir tercihine yerleşemedi. Meslek ve imam hatip liselerinde 321 bin 322 kontenjan boş kaldı. Öğrenciler açıkta kalmak pahasına bu okulları tercih etmedi. Nakil başvurusunda bulunabilecek bu öğrenciler, istedikleri liseye girmek için ikinci şanslarını deneyecekler. Nakillerde dikkat edilmesi gereken kurallar şöyle:

Tercih işlemi onaylatılacak

- Merkezi Yerleştirmeye Esas Nakil, tercihler doğrultusunda Merkezi Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacak.Puan eşitliği hâlinde sırasıyla; OBP’si yüksek olana, öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8., 7. ve 6. sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak, yerleştirme yapılacak.

Haberin Devamı

- Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Merkezi Sınav Puanı ile Öğrenci Alan Okul tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme tercihleri dikkate alınmayacak.

- Yerel Yerleştirmeye Esas Nakil, okulların türü, kontenjanı, ikamet adreslerine göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı, OBP, devam-devamsızlık ve yaş kriterlerine göre yapılacak.

- Nakil başvuruları, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın herhangi bir ortaokul müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek.

- Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüklerinden yapılabilecek. Tercihler sisteme okul müdürlüğü tarafından girilerek onaylandıktan sonra iki nüsha çıktısı alınacak, bir nüshası veliye verilecek ve diğer nüshası okulda saklanacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak. Onaylatılmayan tercihler geçersiz sayılacak.

- Bir ortaöğretim kurumunda kaydı olmayan veya yerleşemeyenlerin, Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okul grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu.

- Tercihlerine yerleşemeyenler, yerel yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk tercihini Kayıt Alanı’ndan seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecek. Tercih yapanların farklı okul türü tercih etme zorunluluğu olmayacak.

Haberin Devamı

YARIN: Sıralamayı neye göre yapacaksınız?