Gündem Nemrut Dağı hangi ilimizin sınırları içerisinde yer alır? Hadi 18 Mart ipucu sorusu ve yanıtı

Nemrut Dağı hangi ilimizin sınırları içerisinde yer alır? Hadi 18 Mart ipucu sorusu ve yanıtı

18.03.2019 - 16:52 | Son Güncellenme:

Hadi 20:30 ipucu sorusu ve yanıtı belli oldu. Nemrut Dağı'nın hangi ilimizin sınırları içerisinde yer aldığı Hadi ipucu sorusu olarak sosyal medya hesabı üzerinden yarışmacılara soruldu. Peki Nemrut Dağı hangi ilimizin sınırları içerisinde yer alır? İşte 18 Mart ipucu sorusu ve yanıtı...

Nemrut Dağı hangi ilimizin sınırları içerisinde yer alır Hadi 18 Mart ipucu sorusu ve yanıtı

Hadi ipucu sorusu ve yanıtı belli oldu. Nemrut Dağı hangi ilimizin sınırları içerisinde yer alır sorusu bu akşam 20:30'da gerçekleştirilecek olan Hadi canlı bilgi yarışmasında ipucu sorusu olarak yarışmacılara yöneltilecek. UNESCO tarafından 1987 yılında Dünya mirası listesinde eklenen Nemrut Dağı Adıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır.

Haberin Devamı

HADİ İPUCU SORUSU VE YANITI: Nemrut Dağı Adıyaman ilinin Kahta ilçesi yakınlarında Ankar Dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır.

Kommagene kralı Antiochos Theos pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.

Nemrut Dağı, Adıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Toros dağ silsilesinde bulunur.

Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Adıyaman ili sınırları içindedir. 1988 yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 13.827 hektardır. Milli parkın kaynak değeri eski çağlarda “Kommagene” olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılardır. Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü milli park içinde kalan kültürel değerlerdir. Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinin yanı sıra aslan ve kartal heykelleri bulunmaktadır. Batı terasında eşsiz bir aslanlı horoskop yer almaktadır. Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene ülkesinin özgün sanatı harmanlanarak yontulmuştur. Bu anlamda Nemrut Dağına “batı ve doğu uygarlığının köprüsü” denebilir.

Haberin Devamı

Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.

Nemrut Dağı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün batısında yer alan bir volkandır. Yükseltisi 2935 m. olan Nemrut volkanın zirvesinde çapı 6 km.yi bulan ve dik yamaçlar ile çevrili daire şekilli bir kaldera bulunur.Kalderanın batısında bir göl yer alır.Jeolojik kayıtlara göre Nemrut Volkanından son lav çıkışları 1441, 1597 ve 1692 yıllarında yaşanmıştır.1441 yılında, halk arasında “Kantaşı Mevkii” olarak adlandırılan yerde,aktivite sonucu lav akıntıları yaklaşık 10 km²'lik bir alanda etkili olmuştur.Günümüzde Nemrut volkanından sıcak gazlar çıkmaktadır. Jeologlar Türkiye'nin faaliyete geçebilecek en 'riskli' yanardağı olarak,Bitlis sınırlarında yer alan Nemrut Dağı'nı göstermektedirler.

Haberin Devamı

Kahta ilçe sınırlarındaki Nemrut Dağında karasal iklim özellikleri görülmektedir. İlçe sınırlarındaki Atatürk Baraj gölü nedeniyle, iklim yapısı önemli bir ölçüde değişikliğe uğrayarak Akdeniz iklimi ile benzerlik göstermeye başlamıştır. Ancak yaz ortasında bile, Nemrut Dağında gün doğumu oldukça soğuk olur. Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır.