Gündem New York’tan Erbil’e kornea transferi

New York’tan Erbil’e kornea transferi

10.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erbil’deki bir hastaya gerçekleştirilecek kornea nakli için New York’tan havalanan uçak önceki gün İstanbul’a iniş yaptı. Atatürk Havalimanı çalışanları ve THY pilotunun sayesinde kornea Erbil’e planlanandan sekiz dakika önce götürüldü.

New York’tan Erbil’e kornea transferi

ABD’nin New York kentinden Erbil’e kornea nakli için kalkan uçak önceki gün öğle saatlerinde aktarma yapmak için İstanbul’a iniş yaptı. Korneanın Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Erbil seferini gerçekleştirecek Airbus A330 tipi uçağa transfer edilmesinin ardından pilot, Atatürk Havalimanı’nda yaşanan yoğunluk nedeniyle kalkış için öncelik istedi. Uçakta organ bulunmasından dolayı Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi uçağın erken kalkmasına izin verdi. İstanbul’da kalkan THY uçağı planlanan saatten sekiz dakika önce Erbil’e iniş yaptı.

Haberin Devamı

Anlaşma şart

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Türkiye’nin diğer ülkelerle organ transferi için bir anlaşmasının bulunmadığını belirtirken Yeditepe Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Ahmet Çakıroğlu da, “Türkiye’ye daha önceden hastalara nakil edilmesi için organ getirildi ancak Türkiye’nin yurt dışına organ transfer anlaşması bulunmuyor. Bu yüzden Türkiye’den yurt dışına organ transferi söz konusu değil. Transfer edilecek kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bile olsa anlaşma olmadığı için bu transfer gerçekleşemez” dedi.