Gündem Nitelikli liselerin puanları sil baştan

Nitelikli liselerin puanları sil baştan

05.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MEB, tüm nitelikli liselerin puanlarını ve yüzdelik dilimlerini sıfırladı. Artık öğrenciler 13 Temmuz’a kadar sadece kendi yüzdelik dilimlerini dikkate alarak tercih yapacak

Nitelikli liselerin puanları sil baştan

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni liselere geçiş sınavının sonuçlarının duyurulmasının ardından; tercih dönemi için açıkladığı nitelikli liselerin yüzdelik dilimlerini 1 gün sonra tercih ekranından kaldırdı. Tercih dönemi başladıktan sonra, geçen yıl tamamı TEOG puanına göre öğrenci alan liselerin yüzdelik dilimlerinin, bu yıl sadece yüzde 10’luk bir öğrenci grubunu kabul edecek liseler için uygun olmayacağı sonucuna varan bakanlık, tüm nitelikli liselerin puanlarını ve yüzdelik dilimlerini sıfırladı. Artık öğrenciler 13 Temmuz’a kadar sadece kendi yüzdelik dilimlerini dikkate alarak tercih yapacak. Yeni sistemde liselerin taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini, bu yıl öğrencilerin yapacağı tercihler belirleyecek. Bu da, “Ben puanı çok yüksek olduğu için o okula gidemem” diyerek, söz konusu okulu tercih etmeyecek pek çok öğrencinin yerine, puanı daha düşük öğrencilerin iyi okullara yerleşebilmesi ihtimalini doğuracak.

Haberin Devamı

MEB, bu yıl ilk kez TEOG yerine uyguladığı liselere geçiş sınavında kritik bir değişikliğe gitti. Tüm liseler yerine sadece belirlenen, “nitelikli” liseler için 2 Haziran’da yapılan ve 1 milyona yakın öğrencinin katıldığı yeni sınavın sonuçlarını 26 Haziran’da açıklayan bakanlık, 2 Temmuz’da da tercih dönemini başlattı. Ancak önce öğrencilerin bu yıl liselerin taban puanlarına göre değil yalnızca yüzdelik dilimlerine bakarak tercih yapacağı duyuruldu. Ancak tercih ekranının öğrencilere açıldığı ilk gün listelerde okulların yüzdelik dilimlerine tek tek yer veren bakanlık, 1 gün sonra ekrandan yüzdelik dilim bilgisini de kaldırdı.

Sistemden kaldırıldı

Bakanlık yetkilileri, MEB’in geçen yıl tamamı TEOG puanına göre öğrenci alan liselerin yüzdelik dilimlerinin, bu yıl sadece yüzde 10’luk bir öğrenci grubunu kabul edecek liseler için uygun olmayacağı sonucuna vardığını söyleyerek, listelerin bu nedenle sistemden kaldırıldığını ifade etti. Ancak bakanlığın bu “uygunsuzluğun” farkına tercih dönemi başlayıp listeler ilan edildikten sonra varması tartışmalara neden oldu. Sistemdeki kritik değişiklikle birlikte, zaten bu yıl ilk kez uygulandığı için kafaları karışık olan öğrenciler için tercih süreci içinden çıkılamaz bir hal aldı.

Haberin Devamı

Taban puanlar ilk kez bu yıl belirlenecek

Bakanlık yetkilileri, tüm nitelikli liselerin puanları ve yüzdelik dilimlerinin sıfırlandığını; öğrencilerin bu yıl yalnızca kendi yüzdelik dilimlerini dikkate alarak tercih yapabileceğini belirtti. Yeni sistemde liselerin taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini, bu yıl öğrencilerin yapacağı tercihler belirleyecek. Bu da, “Ben puanı çok yüksek olduğu için o okula gidemem” diyerek, söz konusu okulu tercih etmeyecek pek çok öğrencinin yerine, puanı daha düşük öğrencilerin iyi okullara yerleşebilmesi ihtimalini doğuracak.