Gündem Nobel’de kulis iddiası tartışılıyor

Nobel’de kulis iddiası tartışılıyor

05.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün Habertürk TV’de Balçiçek İlter’in ‘Akşam Raporu’ programına katılan sanatçı Ahmet Güneştekin, Yaşar Kemal’in Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday olduğu dönemde, bazı Kürt ve Türklerin Nobel Komitesi’nden bir üyeye gidip Yaşar Kemal’e ödül verdirtmemek için uğraştığını söyledi.

Nobel’de  kulis  iddiası  tartışılıyor


Güneştekin’in sözlerinin ardından Ertuğrul Özkök konuyu köşesine taşıdı ve haberin kaynağının sağlam olup olmadığını sordu. Dün ise, Habertürk TV’de Balçiçek İlter, ‘Akşam Raporu’ programında yazar Muhsin Kızılkaya ve gazeteci yazar Eyüp Burç’u konuk ederek Nobel tartışmasını sürdürdü. Kızılkaya ve Burç programda, Yaşar Kemal’in Nobel Edebiyat Ödülü’nü alamamasının nedeni olarak Mahmut Baksi’nin da içinde olduğu Stokholm’deki Kürt entelektüellerden oluşan grubu işaret etti. İki isim de, Yaşar Kemal’in Nobel Edebiyat Ödülü’nün en güçlü adaylarından olduğu 1970’li yıllarda Stokholm’deki Kürt entelektüellerinin Nobel Ödül komitesinden etkin bir ismi ziyaret ederek Yaşar Kemal’in edebiyatında ve edebiyat dışı söylemlerinde Kürt kimliğini yeterince ön plana çıkarmadığı gerekçesiyle aleyhine kulis yaptıklarını öne sürdü. O dönemde Nobel komitesinin Kürt sorununa özellikle eğildiğini belirten Eyüp Burç, “Yaşar Kemal’in o dönemdeki tutumu Nobel komitesini cezpetmedi,” dedi.
Muhsin Kızılkaya, sonraki dönemde Yaşar Kemal’in Nobel alamamasını ise şöyle değerlendirdi: “Nobel Edebiyat Komitesi’nin daha sonraki yıllarda kriterleri değişti ve komite geçmişin destansı anlatılarının yerine daha buluşçu yazarları izlemeye başladı.”