Gündem O ilaç SGK kapsamına alınsın!

O ilaç SGK kapsamına alınsın!

16.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Babasının tedavisi için doktorların ‘son çare’ dediği ilacın yıllık maliyeti 450 bin lira olunca, Şeyma Tepe kanser ilacını SGK’nın karşılaması için kampanya başlattı. Sağlık Bakanlığı ise ilacın etkili olduğuna dair yeterli bilimsel veri bulunmadığını belirtti.

O ilaç SGK kapsamına  alınsın

İstanbul’da yaşayan ve 5 yıldır prostat kanseri tedavisi gören 57 yaşındaki Eşref Tepe’nin tedavi sürecinde bütün yöntemler ve ilaç tedavileri denendi fakat sonuç alınamadı. Doktorları aileye, Tepe için yapabilecekleri son tedavinin yurt dışında yumurtalık ve prostat kanseri için kullanılmaya başlanan L. adlı ilacı kullanmak olduğunu söyledi. Fakat muadili olmayan ilaç, Sağlık Bakanlığı’nın yurt dışından teminine izin verilen ilaçlar listesinde değil. Bu nedenle de Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ilaç bedelini karşılamıyor.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Tepe’nin kızı Şeyma Tepe, ilacın SGK tarafından ödenen ilaçlar listesine alınması için change.org’da kampanya başlattı.

‘Babam ölmesin’

‘Ya babamın ölümü bekleyeceğiz ya da bu ilacı kullanacağız’ diyen Tepe, “Babam 5 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyor ve 5 yılda tedavi için ciddi rakamlar harcadık. Doktorların önerdiği aklınıza gelebilecek her şeyi yaptık. 2 hafta önce doktorlar artık yapabilecek bir şeyin olmadığını sadece L. isimli ilacın denenebileceğini söyledi. Yurt dışında hastalığa olumlu sonuçlar vermiş. Bizde yüzde yüz iyi olmasını beklemiyoruz fakat en azından bizimle geçireceği 1 ya da 2 yıl daha olsun. Son çaremiz bu ilaç ama 1 yıllık dozu 450 bin lira. 1 yıllık ilaç ihtiyacını evimizi satıp karşıladık peki ya sonraki yıllar? İlacın Türkiye’ye getirilmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvurduk ama reddedildi. Aynı durumda olan yumurtalık kanseri bir hasta için Sağlık Bakanlığı ilacın Türkiye’ye getirilmesi için onay vermiş fakat bütçesi yetmediği için alamamış. Kaldı ki bizimle aynı durumda olan onlarca hasta var. Bu rakamlar bize; ‘Paran varsa yaşarsın yoksa Allah’a emanet’ diyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Yeterli veri yok’

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ise söz konusu ilaçla ilgili Milliyet’e şu açıklamayı yaptı:
L. isimli ilacın Prostat CA (prostat kanseri) tanısında etkili ve güvenli olduğuna dair yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Bu nedenle Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ile Avrupa İlaç Ajansı, Prostat CA tanısı için söz konusu ilaca onay vermemiştir. Faz 2 düzeyinde çalışmalar devam etmektedir. Kurumumuzda yumurtalık kanseri tanısında ilacın kullanımına belirli koşullarda onay verilmektedir. İlaç, SGK tarafından henüz geri ödemeye alınmamıştır. Kurumumuzda söz konusu ilacın Meme kanseri tanısında ruhsat süreçleri devam etmektedir.”