Gündem ODTÜ’den açıklama: 7’den büyük potansiyel

ODTÜ’den açıklama: 7’den büyük potansiyel

29.09.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nce (ODTÜ), Silivri açıklarında 3 gün önce meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, “Son deprem sonrası geometrisi daha net hale gelen bu fay bölümünün, boyutları göz önüne alındığında, 7’den büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir. Mevcut teknik bilgi birikimiyle depremlerin oluş zamanının yönetilebilir bir hassasiyette ve güvenilir şekilde belirlenmesi bugün için mümkün değildir” değerlendirmesi yapıldı.

ODTÜ’den açıklama: 7’den büyük potansiyel

ODTÜ İnşaat ve Jeoloji Mühendisliği bölümlerinden yapılan ortak açıklamada, söz konusu deprem ve artçılarına ait ilk çözümlerin, deprem sırasındaki hareketin yanal bileşenli olduğunu gösterdiği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Önlem alınmalı’

Yapısal tasarım ve zemin koşullarının deprem sonrası hasarda belirleyici rol üstlendiğine vurgu yapılan açıklamada, “Yapıların ve temel sistemlerinin, olası bir depremde hasar riskinin disiplinler arası bir yaklaşımla hassas olarak belirlenmesi ve iyileştirici önlemlerin ivedilikle alınması önceliğimiz olmalıdır” denildi. Açıklamada, “Yaşanan son deprem, daha büyük bir afete hazırlıklı olmamız için önemli bir uyarıcı ve hatırlatıcı olmuştur. Vatandaşlarımızı, AFAD tarafından sunulan bilgiler dahilinde hazırlık ve farkındalıklarını artırmaya davet ediyor, bilim ve mühendislik ışığında uygulamalarla felaket kayıplarının minimize edilmesini diliyoruz” denildi .