Gündem Ogün Samast dosyası yeniden birleştirilsin talebi

Ogün Samast dosyası yeniden birleştirilsin talebi

02.11.2010 - 12:44 | Son Güncellenme:

.

Ogün Samast dosyası yeniden birleştirilsin talebi

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davaya Dink ailesi adına katılan avukatlar, tutuklu sanık Ogün Samast yönünden ayrılan dosyanın yeniden birleştirilmesini istedi.

Haberin Devamı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki sayfalık dilekçe sunan Rakel, Delal, Arat, Seda ve Hosrof Dink'in avukatları Fethiye Çetin ve İsmail Cem Halavurt, 25 Ekim'deki duruşmada 6008 sayılı kanun kapsamında Ogün Samast'ın dosyasının çocuk mahkemesine gönderildiğini hatırlattı. Avukatlar dilekçelerinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden, “Yasal düzenleme çerçevesinde dosya Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiş olsa da, işlenen suçun niteliği, davanın geldiği aşama, maddi gerçekliğin ortaya çıkması, Ogün Samast'ın diğer sanıklarla olan fiili ve hukuki irtibatı nedeniyle CMK 7. madde hükmü de göz önüne alınarak çocuk ağır ceza mahkemesinden birleştirme talebinde bulunulmasını, bu hususta görüş bildirilmesini" talep etti.

Haberin Devamı

"BİRLEŞTİRİLEN DAVALAR GENEL MAHKEMELERDE GÖRÜLÜR"

5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun “iştirak halinde işlenen suçlar" başlığını düzenleyen 17. maddesindeki “Davaların birlikte yürütülmesinin zorunlu görülmesi halinde, genel mahkemelerde, yargılamanın her aşamasında, mahkemelerin uygun bulması şartıyla birleştirme kararı verilebilir. Bu takdirde birleştirilen davalar genel mahkemelerde görülür" ifadelerine göre başvuran avukatlar birleştirmenin dava ekonomisi gereğince bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

“AİHM'in konuyla ilgili yaklaşımına göre çocuk, işlediği suçun kötülüğüyle yüzleşmek dışında yargılamadan kaynaklanabilecek herhangi bir tahribata veya travmaya uğramamalıdır. Bu yaklaşımda, önemli olan, yargı yeri değil uygulamadır" denilen dilekçede, zorunlu olanın, yargılamaların çocukların özel şartlarının gözönüne alınarak yapılması olduğu belirtildi.

Genel ya da özel mahkemelerin bu şartlara uyulduğunda önemi kalmadığına değinilen dilekçede, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin genel mahkeme statüsünde olduğu hatırlatıldı.

"YARGILAMANIN BİRLİKTE YÜRÜTÜLMESİ ZORUNLUDUR"

Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Bilindiği gibi, CMK'nın 250. maddesinde sayılı suçlarla ilgili kovuşturmalara HSYK tarafından kurulacak mütehassıs ağır ceza mahkemelerinde bakılacaktır. Bu mahkemeler, belli suçlar bakımından yetkilendirilmiş olmakla birlikte, genel mahkeme niteliğini taşımaya devam ederler. Bu nedenle, 5395 Sayılı Kanunu'nun 17. maddesinde yazılı genel mahkemeler ibaresi, bu mahkemeleri kapsamaktadır"

Haberin Devamı

Ogün Samast'ın çocuk olarak kabul edildiği süre boyunca yargılamada, çocuk olmasından dolayı özel koşullarının gözetildiğine ve duruşmanın kapalı yapıldığına, sürekli psikologun bulundurulması gibi özel tedbirlerin alındığına vurgu yapılan dilekçede, “Yargılamanın bugün geldiği aşamada ise 5395 Sayılı Yasanın 17/3 maddesi koşulları vardır ve yargılamanın birlikte yürütülmesi zorunludur. Bu nedenlerle, Mahkemenizce Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek dosya ile ilgili Mahkemeniz dosyası ile birleştirme talebinin ve Mahkemenizin görüşünün de belirtilmesini ve bu doğrultuda karar alınmasını talep ediyoruz" denildi.