Gündem OHAL’den sonra eğitimde son durum

OHAL’den sonra eğitimde son durum

05.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL ile eğitimde köklü değişiklikler oldu. Bin 43 özel öğretim kurumu, 15 vakıf üniversitesi ve askeri okullar kapatıldı, iki askeri üniversite kuruldu. MEB’e bağlı görev yapan 23 bin öğretmen açığa alındı. Sözleşmeli öğretmenlik modeli beş yıl sonra geri geldi. YÖK’te de aralarında rektörlerin bulunduğu yaklaşık 15 bin personel görevden alındı.

OHAL’den sonra eğitimde son durum

Türkiye, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL ile yeni bir döneme girdi. Devletteki tüm birimlerde olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı ve ona bağlı birimlerde de köklü değişiklikler yaşanıyor. OHAL dönemindeki ilk Kanun Hükmünde Kararname ile milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen, 15 vakıf üniversitesi ve bin 43 özel öğretim kurum ve kuruluş ile öğrenci yurdu kapatıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım’ın son yaptığı açıklamaya göre paralel yapı ile ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle MEB’de yaklaşık 23 bin öğretmen açığa alındı. Yıldırım, öğretmen açığının kapatılması için 15 bin öğretmen alınması konusunda Bakanlar Kurulu’nda karar aldıklarını açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da aralarında rektörlerin de yer aldığı 15 bine yakın personelin görevine son verdi. 29 Temmuz’da YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın Twitter hesabından verdiği bilgiye göre devlet üniversitelerinde 440’ı profesör, 525’i doçent olmak üzere 2 bin 239 akademik personel ile 654 idari personel, vakıf üniversitelerinden de 79’u akademik, 18’i idari olmak üzere 97 personel hakkında işlem başlatıldı. Tüm bu gelişmelerde gelinen son nokta şöyle:

Haberin Devamı

Sözleşmeliler geri geliyor

2011’de kaldırılan sözleşmeli öğretmenlik, bir dizi değişiklikle yeniden geldi. MEB, görevden alınan öğretmenlerin yerine yeni atamalar yapacak. Bu kadroların bir kısmı sözleşmeli öğretmenlerle tamamlanacak. İlk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen alınacak, başvurular 8 Ağustos’ta başlayacak.

Kamuoyunda haftalardır tartışılan sözleşmeli öğretmenliğin detayları önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan “Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik” ile netleşti. Buna göre sözleşmeli öğretmenlik için sözlü sınav komisyonu oluşturulacak. Başvurularda KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının 3 katı aday, sözlü sınava çağrılacak. Başvuruda bulunmak için adaylardan KPSS’den atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olma şartının yanı sıra devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza alınmamış olması koşulu da getirildi.

Sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına şubat döneminde atama yapılacak. Ataması yapılan sözleşmeli öğretmenlerle ilgili il/ilçe millî eğitim müdürleri arasında sözleşme imzalanacak. Öğretmenlerin sözleşme süreleri bir yıllık yapılacak. Bir yılın sonunda sözleşmesi feshedilmeyenlerin sözleşme süreleri, takip eden yıl için de geçerli olacak. Bu süre 4 yılı geçemeyecek. 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumunda öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.

Haberin Devamı

Askeri okullar?

YÖK, Harp Akademileri, Harp Okulları, GATA ve Astsubay Okullarının kapatılmalarının ardından bu okullardaki öğrencilerin başka üniversitelere geçişi ile ilgili bir çalışma grubu oluşturdu. YÖK’ten verilen bilgiye göre harp okulları, fakülte ve yüksekokullar ile jandarma dâhil astsubay meslek yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler YÖK tarafından, kendilerinin üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak, durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedilecekler. Önceki gün yapılan açıklamada da YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşerek, bu öğrencilerin, durumlarına uygun yükseköğretim kurumlarına nakli konusunu ele aldıkları kaydedildi. Hangi şartlarla nakledilecekleriyle ilgili net bir açıklama bulunmuyor.

Haberin Devamı

22 Ağustos, son tarih

MEB de kapatılan askeri lise öğrencileri için çalışma yürütüyor. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in verdiği bilgiye göre kapatılan 5 lise var ve bu liselerde 10, 11 ve 12’inci sınıflara denk düşen sınıflarda toplam 3 bin 103 öğrencinin kaydı bulunuyordu. Tekin, bu öğrenciler liseye girdikleri yıldaki SBS veya TEOG sistemine göre aldıkları puan üzerinden başka liselere nakil için tercihte bulunabileceklerini açıkladı. Ancak uygulanan müfredatlar dikkate alınarak, geçen yıl 9. sınıfta okuyup bu yıl 10. sınıfa geçen öğrenciler, fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebilecekler. Yine 10. sınıftan 11’e, 11’den 12’ye geçen öğrenciler, sadece puanlarına uygun Anadolu liselerine kayıt olabilecekler.

Haberin Devamı

Askeri okullardaki bu öğrencilerin il ve ilçelerdeki nakil komisyonlarına 22 Ağustos’a kadar başvurmaları gerekiyor. MEB, bu tarihe kadar başvuru yapmayanları, puanlarına göre resen yerleştirecek.

2 yeni üniversite kuruldu

Resmi Gazetede 31 Temmuz 2016’da yayımlanan “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” ile Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. Buna göre üniversite, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden, kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak. Harp okulları ve astsubay meslek yüksekokulları, üniversite bünyesinde ve denetiminde kendi özel kanunlarına göre faaliyet gösterecek, iş ve işlemleri üniversite rektörlüğü tarafından yürütülecek. Üniversitenin rektörünün nasıl seçileceği, haklarının ne olacağı belli ancak üniversitenin ne zaman eğitime başlayacağı, öğrencileri nasıl alacağı, başvuruların nasıl yapılacağı konusunda bilgi bulunmuyor.

Öte yandan jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarına subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları eğitim ile araştırma merkezleri ve kurslar bulunan bir yükseköğretim kurumu olarak İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kuruldu. Akademi’nin öğrenci kaynağı lise ve dengi okullar, ön lisans, lisans, yüksek lisans mezunları olacak. İlgili devletlerle yapılacak anlaşmalara göre yabancı uyruklu öğrencilerin akademiye kabul edilmeleri Bakan onayı ile gerçekleşecek.

Nakilde taban puan şartı

Kapatılan özel ilköğretim ve özel ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin resmi eğitim kurumlarına geçiş yapmalarına yönelik de düzenleme getirildi. Buna göre kapatılan kurumlardaki öğrencilerin devlet okullarına nakilleri, 2015-2016 eğitim öğretim yılı ile sınırlı olmak üzere 30 Eylül´e kadar yapılacak. Bu kapsamda, resmi okullara geçmek isteyenlerin nakilleri, velisinin başvurusu üzerine ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak gitmek istedikleri resmi okullar tarafından yapılacak. Resmi ortaöğretim kurumlarına geçmek isteyen öğrencilerin nakilleri de nakil olunacak okulun taban puan şartını taşımak kaydıyla normal nakil sürecindeki boş kontenjanları etkilemeden, açık kontenjan şartı aranmadan aynı tür liselere alınacak.

Kapatılan özel ortaöğretim kurumlarının 9. sınıf veya hazırlık sınıflarına kayıt yaptıran öğrencilerin kayıtları iptal edildi. Bu öğrenciler, 29 Temmuz tarihi itibariyle tercih başvuru güncelleme ve yeniden onay iş ve işlemlerini yaptırdılar.

Kapatılan üniversitelerdeki öğrenciler tedirgin

OHAL döneminde kapatılan vakıf üniversitelerinin öğrencilerinin sancılı bekleyişi hâlâ sürüyor. Bilindiği gibi 15 üniversite kapatılmıştı, 14’ünde eğitim-öğretim sürüyordu. YÖK, bir hafta önce bu öğrencilerin, bulundukları ildeki devlet ve vakıf üniversitelerine yerleştirildiklerini açıkladı. Önceki gün de bu yıla ve sadece bu öğrencilere mahsus, başta vakıf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerin istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartının kaldırmasına karar verildiği duyurdu. Ancak dün YÖK’ten yapılan son açıklamada bu öğrencilerin durumlarına ilişkin yeniden değerlendirme yapıldığına dikkat çekilerek, “Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin üniversiteye girmiş olduğu yıl aldıkları puanlar esas alınarak yeniden yerleştirilmelerine karar verilmiştir” denildi.

Konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapılmadı ancak YÖK’ten verilen bilgilere göre bu öğrenciler puanlarına göre bulundukları il ya da başka illerdeki üniversiteleri tercih edebilecekler. Öğrencilerin yıl kaybı olmayacak, eğer 4. sınıfa geçmişse aynı sınıftan öğrenimine devam edecek. Ancak konuyla ilgili cevaplanması gereken pek çok soru bulunuyor: Bu öğrencilerin tercih ettiği üniversitelerde kontenjan sınırı kaldırılacak mı, öğrenci puanı yettiği takdirde kontenjanı dolu olsa dahi istediği üniversitelerden birine yerleşecek mi? Eğer kontenjan sınırı olursa öğrenci puanına göre şuan okuduğu programa yerleşemezse başka programları mı tercih edecek? Bu durumda aldığı dersler tutmazsa ne olacak? Öğrencilerin mevcut hakları devam edecek mi? Örneğin önceki üniversitesinden aldığı bursları gittikleri üniversitelerden alabilecekler mi? Şimdi adaylar bu soruların cevabını bekliyor.

Yakın Doğu, dünyada 584’üncü oldu

Yakın Doğu Üniversitesi, 200 ülkeden 12 bin 273 üniversite ve kolejin değerlendirildiği 4. Uluslararası Kolejler ve Üniversiteler Listesi’nde, güney kesim dahil tüm Kıbrıs üniversiteleri arasında 1., Türkiye üniversiteleri sıralamasında 5., dünyada ise 584. oldu. Sıralamada, dört yıllık lisans ve yüksek lisans derecesi veren ulusal ve uluslararası akredite edilmiş üniversiteler değerlendirilmeye alınırken, örgün eğitim sunan üniversitelerin 4 yıllık lisans, yüksek lisans ve doktora programları temel kriterler olarak dikkate alındı. Ödülle ilgili konuşan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, “Dünyada, eğitim alanındaki son gelişmeler ışığında önemli adımlar attık. Bilimin ve toplumsal yaşamın farklı alanlarında çok sayıda önemli projeyi hayata geçirdik” dedi. Gelinen noktanın KKTC yükseköğreniminin dünya yükseköğreniminde geldiği yeri daha da ileri götürmek adına önemli olduğunu belirten Gürsel, bu vizyon doğrultusunda çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Kore Pop Yarışması Ankara’da başlıyor

Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne bağlı olarak Ankara’da faaliyet gösteren Kore Kültür Merkezi yarın, 6. K-POP Şarkı ve Performans Yarışması düzenliyor. MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek yarışmaya internet video paylaşım sitelerine yükledikleri Kore pop şarkısı ya da dans videolarıyla online elemelerden geçen 15 grup yer alacak.

Yarışmada, birinci olan grup eylülde Kore’de düzenlenecek olan Uluslararası K-POP Şarkı ve Performans Yarışması Büyük Finali’nde Türkiye’yi temsil edecek. Ayrıca, yarışmada ilk 5’e girenlere 3.000 TL, 2.000 TL, 1.000 TL, 700 TL, 500 TL’lik LG ürünleri için geçerli olan hediye çeki verilecek. Girişlerin ücretsiz olduğu yarışma öncesinde Kore’nin ünlü K-POP gruplarının albümleri ve Kore yemeklerinin satılacağı kermes düzenlenecek. Ayrıca yarışma boyunca yapılacak çekilişlerle izleyicilere çeşitli ödüller verilecek.

İzmir Ekonomi’den 4 yeni program

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği, Genetik ve Biyomühendislik, Mekatronik Mühendisliği ile Havacılık ve Uzay Mühendisliği olmak üzere 4 yeni program açıyor. Bu yıl ilk kez öğrenci alacak programlarda 80 öğrenci yüzde yüz burslu okuyacak. Havacılık ve Uzay Mühendisliği ile Genetik ve Biyomühendislik Bölümlerine sadece tam burslu öğrenci alınacak. Yenilikçi mühendis eğitimini hedeflediklerini belirten, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, “Geleceğimizde icat ve keşifler olacak. İnsanlık için bilgi ve teknoloji üreteceğiz. Ülke olarak sanayi devrimini ıskaladık. Ama 4.0 olgusunu pas geçmeyeceğiz. Bilgi ve teknoloji çağını kaçıramayız. Ülkemizin geleceğini aydınlatacak buluşları, İzmir Ekonomi mezunları yaratacak” dedi. Eğitim ve araştırma üniversitesi olarak hizmet verdiklerini vurgulayan Demirtaş, “Bilgisayar çağının gençlerini yetiştiriyoruz. Fen bilimleri ve tıp alanındaki gelişmeleri bizim gençlerimizin yönlendirmesini istiyoruz. Geleceğimizi teknolojik üzerine inşa ediyoruz” diye konuştu.

İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü başvuruları başladı

Koç Üniversitesi bünyesinde Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına kurulan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma’ UNESCO Kürsüsü nezdinde yeni bir bilim ödülü oluşturuldu. Sürdürülebilir kalkınmada büyük önem taşıyan insan gelişimini ve esenliğini desteklemeye yönelik düzenlenen araştırma ödülünün tutarı 25.000 TL. UNESCO Kürsüsü nezdinde her yıl verilecek ödül, ilk defa bu konuda verilen bir araştırma ödülü olma özelliğini taşıyor. ‘İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü’, öncelikle psikoloji alanında insan gelişimini ya da genel olarak insan esenliğini desteklemeye yönelik uygulamalı ya da uygulamalara ışık tutabilecek bilimsel araştırma projeleri ile sosyoloji ve eğitim bilimleri gibi diğer davranış bilimlerinde aynı mahiyetteki projelere verilecek. Değerlendirmeler, hem projenin değeri hem de adayın bilimsel liyakati göz önünde bulundurularak yapılacak.

Ödül başvurabilmek için Türk vatandaşı olmak, 40 yaşını geçmemek ve doktora derecesine sahip olmak ya da tez aşamasında doktora öğrencisi olmak gerekiyor. Son başvuru tarihinin 1 Kasım olduğu ödülü almaya hak kazanan proje 12 Aralık’ta açıklanacak, 26 Aralık’ta ise düzenlenecek törenle ödül sahibine takdim edilecek. Başvuru hakkında detaylı bilgiye kockam.ku.edu.tr/tr adresinden ulaşılabiliyor.