Gündem Ölüm onu bilgisayar başında yakaladı

Ölüm onu bilgisayar başında yakaladı

15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yüreğini yakan Ankara’daki tren kazasının kurbanları gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kaza kurbanlarından Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın, Konya’daki seminerde yapacağı sunumu dizüstü bilgisayarında gözden geçirdiği sırada facianın yaşandığı ortaya çıktı.

Ölüm onu bilgisayar başında yakaladı

Ankara’dan Konya’ya giden Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) kılavuz trene çarpması sonucunda hayatını kaybedenler dün toprağa verildi. Kaza kurbanlarından Prof. Dr. Berahitdin Albayrak için görev yaptığı Ankara Üniversitesi’nde düzenlenen törende yakınları gözyaşı döktü. Anneleri Tülay Albayrak’ı iki yıl önce kaybeden Hazal ve İzel, törende babalarının tabutunun başından uzun süre ayrılmadı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Erkan İbiş ölümün, Albayrak’ı yapacağı sunumu bilgisayarında gözden geçirirken yakaladığını belirterek, “Bir iki dakika öncesinde bilim için, bilgi için eğitim için hâlâ çaba gösteriyorsa, bilgisayarında parmaklarını gezdirip orada yapacağı sunuyla ilgili çalışma yapıyorsa o çok daha da büyük bir acı veriyor” dedi. Tekstil işleriyle uğraşan Ebru Erdem Ersan (38) ve Doktor Tahsin Ertaş’ın (48) cenazeleri de Ankara’da toprağa verildi. Makinistler Kadir Ünal Ankara’da, Adem Yaşar Çankırı’da, Hulusi Böler Tokat’ta, belediye başkan aday adaylığı başvurusunda bulunan Yusuf Yetim de Şanlıurfa’da son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

Ölüm onu bilgisayar başında yakaladı

Üniversitede hazin tören

Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Albayrak’ı gözyaşları ile son yolculuğuna uğurladı. Fen Fakültesi’nde Albayrak için düzenlenen cenaze törenine çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı. Anneleri Tülay Albayrak’ın ardından babalarını da kaybeden Hazal ve İzel kardeşler, babalarının tabutunun başından uzun süre ayrılmadı. Törende Albayrak’ın arkadaşları ve öğrenciler kısa bir konuşma yaparak Albayrak’ı anlattı.

Prof. Dr. İbiş, ölümün acı olduğunu, ancak bazı ölümlerin insana daha çok acı verdiğini söyledi. Ölümün daha çok üretecek, daha çok katkı verecek birine ait olması durumunda acının daha derinden hissedildiğini belirten İbiş, “Hele ki, daha bir iki dakika öncesinde bilim için, bilgi için, eğitim için hâlâ çaba gösteriyorsa, bilgisayarında parmaklarını gezdirip orada yapacağı sunuyla ilgili çalışma yapıyorsa o çok daha da büyük bir acı veriyor. İşte biz Berahitdin hocamızda o acıyı yaşıyoruz” dedi. Albayrak’ın ailesine ve kurumuna bağlı ve sadık birisi olduğunu vurgulayan İbiş, “Sevgi dolu yüreğiyle sürekli koşturan iyi bir babaydı. İlave olarak son iki yıldır da iyi bir anneydi” diye konuştu. 20 yıllık bir dostluklarının olduğunu belirten İbiş, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘Mesajı hâlâ telefonumda’

“Üniversite ile ilgili fikirlerini, eksiklikleri hep söylerdi. En son ‘Bu kampüsün aydınlanmasında bir problem var’ dedi. Ben de kendisine, ‘Berahitdin tam yetkilisin, git gereğini yap. Çöz getir’ dedim. Önceki haftaki mesajı hâlâ duruyor telefonumda. ‘Her yer pırıl pırıl aydınladı’ diye yazdı. Ben de eline sağlık dedim.” Törende, Albayrak’ın çalışma arkadaşları, öğrencileri ve hocaları da konuşma yaptı.

Siyasiler de cenazede

Prof. Dr. Albayrak için Kocatepe Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Cuma namazının ardından kılınan cenaze namazına Prof. Dr. Albayrak’ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile akademisyen arkadaşları katıldı. Albayrak’ın cenazesi Kırıkkale’ye götürülerek toprağa verildi.

Haberin Devamı

Ölüm onu bilgisayar başında yakaladı

Bakan: Sinyalizasyon olmazsa olmaz değil

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın cenaze törenine katıldı. Turhan, Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bir bilim insanını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek “Onu bugün ahirete yolcu ettik. Bugün ailesiyle acısını paylaşmak için cenaze namazına katıldık, Allah mekânını cennet eylesin” dedi. Turhan, bir gazetecinin, tren kazasına sinyalizasyon sistemiyle ilgili sıkıntının neden olduğu iddiaları ile ilgili sorusu üzerine kazayla ilgili gerekli adli ve idari inceleme ile tahkikatın devam ettiğini söyledi.

Turhan, şunları kaydetti: “Sinyalizasyon sistemi demiryollarımızda son birkaç yıldır tesis etmeye başladığımız bir sistemdir. Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. Bu ilave güvenlik, işçiliği azaltmak, otomasyona geçmek için demiryollarına tesis ettiğimiz bir sistemdir. Bu sistemin olmamasından dolayı demiryollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok. Bunu bilgilerinize sunuyorum. Kamuoyunda sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu gibi değerlendirmeler yapanlar doğru değerlendirme yapmıyor.”

Haberin Devamı

“Bu trenlerde var mıydı sistem?” sorusuna Turhan, “Bu soru doğru bir soru değil. Sinyalizasyon sistemleri, demiryolu hatlarında bulunan bir sistem” yanıtını verdi. l ANKARA AA

‘Adem mesleğini çok seviyordu’

Tren kazasında yaşamını yitiren makinist Adem Yaşar’ın (35) cenazesi memleketi Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde defnedildi. Yaşar’ın cenazesi, ilk olarak Sağlık Mahallesi’ndeki babaevinde helalliğin alınmasının ardından Merkez Mevlana Camisi’ne getirildi. Cami önünde taziyeleri kabul eden acılı baba Sezai ve kardeşi Yasin Yaşar, gözyaşlarına hâkim olamadı. Evli ve 2 çocuk babası Yaşar’ın cenazesi, cuma namazından sonra Şabanözü Asri Mezarlığında toprağa verildi.

Haberin Devamı

Adem Yaşar’ın dayısı Mehmet Yaşar Çelebi, Yaşar’ın yaklaşık 13 yıldır makinistlik yaptığı söyledi. Mesleğinde idari kısma geçmesini istediklerini ancak Yaşar’ın kabul etmediğini belirten Çelebi, “Mesleğini çok seviyordu. Gönülden severek hizmet ediyordu. Biz sürekli konuşurduk. En son konuştuğumuzda kar yağdığını, dışarı çıkıp ailesiyle güzel vakit geçirdiklerini anlatmıştı. Mevlam bu şekilde uygun görmüş” diye konuştu. l ÇANKIRI AA

3 kaza kurbanı Ankara’da toprağa verildi

Makinist Kadir Ünal (49), Ankara Cimşit Sincan Mezarlığı’nda cuma namazının ardından toprağa verildi. Törene, Ünal’ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile Taşımacılık AŞ Genel Müdür Yardımcısı Erol Arıkan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve çok sayıda demir yolu personeli katıldı.

Ebru Erdem Ersan (38) ve Tahsin Ertaş’ın (48) cenazeleri de Ankara’da toprağa verildi.

Ersan ve Ertaş için Karşıyaka Mezarlığı Camisi’nde, cuma namazı sonrası cenaze töreni düzenlendi. Törene, Ebru Erdem Ersan ve Tahsin Ertaş’ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Ersan ve Ertaş’ın cenazeleri, kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. Tekstil işiyle uğraşan Ebru Erdem Ersan’in iki çocuk annesi olduğu, iki çocuk babası Tahsin Ertaş’ın ise Konya’da özel bir hastanede çocuk hastalıkları uzmanı olarak çalıştığı öğrenildi. l DHA, AA

Tokat ve Şanlıurfa onlar için ağladı

Makinist Hulusi Böler’in cenazesi, Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Üzümören beldesindeki babaevine götürüldü. Böler’in cenazesi, helallik alınmasının ardından Ulu Cami’ye getirildi. Cuma namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Böler’in cenazesi, Abdulhannani Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze namazı sırasında eşi Canan, baba Hasan ve ağabeyi Sezai Böler gözyaşlarına hakim olamadı. Cenazeye Tokat Valisi Ozan Balcı, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Turhal Kaymakamı Ahmet Süyehl Üçer ile vatandaşlar katıldı.

Kazada ölenlerin arasında Başbakanlık Özelleştirme İdaresinde uzman olarak görev yapan ve 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde HDP’den Bozova ilçe belediye başkan aday adaylığı başvurusunda bulunan Yusuf Yetim de vardı. Yetim için memleketi Şanlıurfa’da cenaze töreni düzenlendi. Yetim’in cenazesi törenin ardından Ayanlar Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Enkaz çalışmalarına kar engeli

Ankara’da önceki gün meydana gelen kazanın ardından enkaz kaldırma çalışmaları dün de devam etti. Gece etkili olan kar yağışı nedeniyle bir süre ara verilen çalışmalara dün sabah saatlerinde yeniden başlandı. Enkaz kaldırma faaliyetine itfaiye ve TCDD ekipleri katıldı. Polis ekipleri de çevrede güvenlik önlemleri aldı. Daha sonra kazaya karışan YHT’nin demir yığınına dönen lokomotifi ve yıkılan istasyon, olay yerine getirilen ağır tonajlı vinçlerle kaldırıldı. Kazaya karışmayan banliyö treni ise getirilen yük lokomotifiyle bölgeden götürüldü. Yetkililer, hattın ulaşıma açılması için çalışmaların aralıksız devam edeceğini bildirdi. l ANKARA DHA

Ölüm onu bilgisayar başında yakaladı

‘Adalete güveniyorum’

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, 8 Temmuz’da meydana gelen tren kazasında eşini ve 6 aylık bebeğini kaybeden Melih Kurtuluş, geçen sürecin çok zor olduğunu söyledi. Olayı hatırlatacak şeylerden uzak durmaya çalıştığını belirten Kurtuluş, “Bu çok ağır bir süreç gerçekten, atlatması kolay olmayan bir süreç” dedi. Dava süreci başladığı zaman gerçek suçluların cezasını alacağını ifade eden Kurtuluş, “Bu ülkenin adalet sistemine inancımız tam. Yalnız, bir an önce mahkeme sürecinin başlamasını istiyoruz; çünkü bu süreç uzadıkça bize daha fazla acı veriyor” diye konuştu. l DHA

İşte çarpışma anı

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren’in Yenimahalle’ye bağlı Marşandiz istasyonunda kılavuz trenle kafa kafaya çarpışması, istasyonun güvenlik kamerasına böyle yansıdı.

Ölüm onu bilgisayar başında yakaladı

Ölüm onu bilgisayar başında yakaladı