Gündem Önemli dosyalardan noter denetçiliğine!

Önemli dosyalardan noter denetçiliğine!

31.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da görev yerleri değiştirilen ve önemli dosyaları yürüten 90 savcının çoğu düz savcı yapıldı. Pasif görevlere atanan savcılara mevcut görevlerine ek olarak noter denetimi gibi işler de verildi...

Önemli dosyalardan noter denetçiliğine

Yeni İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun görev yerini değiştirdiği 90 savcı arasında daha önce önemli soruşturmalara bakan savcılar da yer alıyor. Salihoğlu’nun yeni düzenlemesine göre bu savcılardan bazıları duruşma savcısı olarak görevlendirildi.
Göreve geçen hafta başlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu, “Esaslı bir görev değişikliği yapacağım. Buraya geldiğimiz de bir belli olsun!” dedikten 5 gün sonra İstanbul Adliyesi’nde görev yapan 90 savcının yerini değiştirmiş ve adliyede yeni düzenlemeleri e-maille duyurmuştu. Salioğlu’nun görev yerlerini değiştirdiği savcılar arasında daha önce önemli soruşturmalarda görev almış savcılar da yer aldı. Yeni düzenlemeye göre bu savcılar asliye ceza, asliye hukuk ve aile mahkemelerinde düz savcı olarak görevlendirdi. Salihoğlu bu değişikliklerin yanı sıra söz konusu savcılara noter denetimi gibi ek görevler de verdi. İşte o savcılardan bazıları:

Gezi’yi soruşturan savcı gitti
- Mehmet Demir: 17 Aralık operasyonuyla gündeme gelen “paralel devlet” tartışmaları konusunda televizyonlara konuşan Faili Meçhul Suçlar Bürosu’nda çalışan Savcı Mehmet Demir bu görevden alınarak “15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde iddia makamına temsil edecek.
- Selim Berna Altay: Hrant Dink cinayeti soruşturması savcısı olarak tanınan Altay, ağır ceza mahkemesinde duruşma savcısıydı. Yeni düzenlemeyle 1., 2., 3. ve 4. Aile mahkemelerinde duruşma savcısı olarak görev yapacak.
- Nazmi Okumuş: Uzun yıllardır soruşturma savcısı olarak görev yapmayan Nazmi Okumuş, son olarak Gezi olayları çerçevesinde Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirilecek olayları soruşturuyordu. 8. Asliye Ceza’da duruşma savcısı olan Okumuş Beşiktaş 17. ve 18. noterleri ile 31. İcra Müdürlüğü’nün denetimine bakacak.

Twitter davalarına bakıyordu
- Ufuk Ermertcan: Ergenekon savcısıydı. Daha sonra şike ve Odatv davalarına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcılığını yaptı. Ermertcan, 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak görev yapacak ve İstanbul 16. ve 17. noterleriyle İstanbul 8. İcra Müdürlüğü’nün denetimini yapacak.
- Nurten Altınok: Basın suçlarını soruşturmakla görevli Altınok, birçok basın mensubunun yanı sıra Twitter kullanıcılarının yakından tanıdığı, yüz binlerce takipçisi olan kişilere yönelik açılan soruşturmaları yürütüyordu. Altınok, 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde duruşma savcısı oldu.
Başsavcılık talimatında Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli savcılar ise şöyle sıralandı: Emin Aydinç, Hakan Karaali, İdris Kurt, Ekrem Beyaztaş, Fuzuli Aydoğdu, İsmail Göktürk, Murat İnam, İsmail Uçar, Hüseyin Aksoy, Mehmet Ali Uysal, Ümit Zafer Çolak, Adem Özcan, Ramazan Saban, Durmuş Yiğit, Abdullah Mirza Coşkun, İrfan Fidan, Murat Çağlak, Tuncay Yardımcıoğlu, Yılmaz Kıstı, Haluk Gedikli, Zafer Koç ve Mehmet Akif Ekinci. Başsavcı, TMK 10. maddeyle görevli savcılara herhangi bir ek görevlendirme yapmadı.