Gündem Organ ticareti ikiye katlandı

Organ ticareti ikiye katlandı

10.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz yılı vakasız kapatan İstanbul polisine, yılın ilk 4 ayında son 3 yılı ikiye katlayan yasadışı organ ticareti vakası yansıdı...

Organ ticareti ikiye katlandı

İstanbul’da son dönemlerde sıkça rastlanan organ satışı ilanları polis istatistiklerine de yansıdı.

Haberin Devamı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Şube ekiplerince geçtiğimiz Şubat ayının son günlerinde gerçekleştirilen operasyonda, bir ayağı Kıbrıs, bir ayağı Gürcistan bir diğer ayağı Türkiye’de bulunan bir şebekenin anne olamayan kadınlara yüksek rakamlar karşılığında yumurta satışı ve taşıyıcı annelik yaptığı tespit edilmiş, yapılan operasyonda biri Gürcistan diğeri Moldova uyruklu 2 kadın gözaltına alınarak sınır dışı edilmişti.

Soruşturmayı derinleştiren ekiplerin önü ise, savcılığın ‘özel hayatın ihlali’ kararıyla kesildi. Yurt çapında birçok ilde yumurta satışı ve taşıyıcı annelik yapan şahıs ve şebekelerin internetteki ilanları ise olduğu gibi duruyor.

Uluslararası şebeke

Haberin Devamı

Yumurta satışının haricinde, son 2-3 ay içerisinde yine İstanbul sokaklarında el yazılı ilanlarla faaliyet gösteren organ ticareti şebekelerine yönelik soruşturmada ise İstanbul’un 3 ayrı ilçesinde bulunan 4 ayrı özel hastanede sahte evrak ve sahte doktor diplomalarıyla böbrek ve karaciğer nakli yapan bir şebeke ortaya çıkarıldı. Polisin müşteri gibi davranarak irtibat kurduğu 9 kişilik şebekenin, hem yurt içindeki vatandaşlardan organ alıp anlaşmalı olduğu özel hastanelerde nakil yaptığı, hem de yurt dışından getirdiği organları Türkiye’de bulunan ihtiyaç sahiplerine yasadışı yollardan naklettiği tespit edildi.

Satıcılar Ortadoğulu

İstanbul polisi satıcı konumundaki Ortadoğu ülkeleriyle alıcı konumundaki Avrupa ülkeleri arasındaki organ ticaretini yönettiği belirlenen 4 uluslararası şebekeyi geçen ocak, şubat ve mart aylarında düzenlediği operasyonlarla çökertti. İstanbul polisi, geçtiğimiz 2018 yılında hiç gözaltı yapmadığı olaylarla ilgili bu yılın ilk 4 ayında 5 ayrı soruşturmada 24 şüpheli şahsı gözaltına alıp adliyeye sevk etti. İstanbul Emniyeti’nin kayıtlarına 2016 yılında 1, 2017 yılında ise 2 organ ticareti vakası yansımıştı.