Gündem Örgüt emriyle yayın yaptılar

Örgüt emriyle yayın yaptılar

12.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

800 sayfalık iddianamede, sanık durumundaki gazetecilerin, ‘Örgüt KCK Basın Komitesi’nde yer aldığı ve talimat doğrultusunda yayın yaptıkları iddia edildi

Örgüt emriyle yayın yaptılar

PKK’nın çatı yapılanması KCK hakkında hazırlanan 3. iddianame İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Savcı Bilal Bayraktar tarafından hazırlanan 800 sayfalık iddianame, gazetecilerin de aralarında bulunduğu 36’sı tutuklu 44 şüphelinin, “silahlı terör örgütü yöneticisi olmak”, “terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütüne yardım etmek” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarından 7.5 ile 22.5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çaptırılmaları istendi.
İddianamede cezalar ve sanıklar 3 gurupta toplandı. Birinci grupta yer alan Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Mazlum Özdemir, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Şehmus Fidan, Hüseyin Deniz, Yüksel Genç, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Davut Uçar ve Kenan Kırkaya’nın, “silahlı KCK/PKK terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan 15 ile 22.5 yıl arasında hapis cezası istendi.
İkinci grupta Ziya Çiçekçi, Saffet Orman ve Enis Yalçın’ın yer aldı. Bu sanıklar hakkında “silahlı KCK/PKK terör örgütü üyesi olmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarından 9.5 ile 20’şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

7.5-15 yıl hapis istenenler
Üçüncü grupta yer alan gazeteciler Çağdaş Ulus, Zeyneb Ceren Kuray, Ülkem Evrim Kepenek’le birlikte Sibel Güler, Mehmet Emin Yıldırım, Zuhal Tekiner, İrfan Bilgiç, Ömer Çelik, Haydar Tekin, Ömer Çiftçi, Selahattin Aslan, Dilek Demiral, Nahide Ermiş, Çağdaş Kaplan, Nilgün Yıldız, Çiğdem Aslan, Cihan Ablay, Sadık Topaloğlu, Ayşe Oyman, İsmail Yıldız, Fatma Koçak, Oktay Candemir, Pervin Yerlikaya Babir, Şerafettin Sumeli, Eylem Sürmeli, Sultan Güneş Ünsal, Murat Eroğlu, Hamza Sumeli ve Arzu Demir’in de “silahlı KCK/PKK terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7.5 ile 15’er yıl arasında hapisle cezalandırılmaları istendi.

‘Strateji belirliyorlar’
İddianamede şüphelilerin KCK bünyesindeki İdeolojik Alan Merkezi’ne bağlı Basın Komitesi içinde faaliyet yürüttükleri iddia edildi. İddinameye göre bu komite PKK-KCK’nın talimatlarıyla hareket ediyor, örgütün talep ve politikaları doğrultusunda basın yayın faaliyetleri yürütüyordu. İddianamede KCK Basın Komitesi hakkında şu ifadeler yer aldı:
“KCK-PKK terör örgütünün basın yapılanmasının merkezini oluşturduğu, bu oluşumun toplantılarında tamamen örgütsel kararlar alındığı ve alınan bu kararlarla örgütün basın yayın stratejisinin belirlendiği, dolayısıyla bu toplantılara katılan şahısların birer gazeteci olmadıkları, tam aksine terör örgütü adına karar alma mekanizmalarına katılan örgüt mensubu şahıslar oldukları anlaşılmıştır.”

‘Roj TV’ye 15 milyon dolar’
İddianamede gizli tanık ifadeleri de yer aldı. İddianamede yer alan gizli tanıklardan Gizli Tanık Bahar, KCK Basın Komitesi’nin faaliyetlerini şöyle anlatıyor:
“Örgüt KCK Basın Komitesi’ne azami önemi gösterir hatta bütçesinin büyük bir kısmını basın yayın çalışmalarına ayırır. Örneğin Roj TV yıllık 10-15 milyon dolarlık harcama yapmaktadır ve bu para örgüt tarafından karşılanmaktadır. Türkiye halkından, Avrupa’da yaşayanlar da dahil, yıllık olarak toplanan paraların yaklaşık 10 milyon doları frekans kiralama ücreti olarak Avrupa’ya gidiyor. Mustafa Karasu, KCK Yürütme Konseyi üyesi olup, aynı zamanda KCK Basın Komitesi sorumlusudur. Saymış olduğum tüm örgütsel basın yayın organları KCK’ya bağlı hareket ederler. Bahse konu tüm organlar rutin olarak YRD adı altında örgütsel toplantılar düzenlemektedir. YRD konferanslarına Mustafa Karasu katılır, Murat Karayılan başkanlık eder. ‘4 Parça’ adı verilen İran, Irak, Suriye, Türkiye ve Avrupa-Rusya sahalarında yürütülecek basın faaliyetlerinin planlaması yapılır. YRD’de faaliyet gösteren şahıslar örgütün görevlendirdiği kişilerdir. Sıradan insanlar YRD içinde faaliyet yürütemezler.”

Haberin Devamı

Suçlanan basın ve yayın kuruluşları
İddianamede Basın Komitesi’ne bağlı faaliyet gösterdiği iddia edilen basın yayın kuruluşları:
Dicle Haber Ajansı (DİHA), Fırat Basım Yayın Dağıtım, Gün Matbacılık Reklam Film Basım Yayın, Fırat Haber Ajansı(ANF), Azadiya Welat-Denge Welat, Özgür Ülke, Gerçek Demokrasi, Ülkede Özgür Gündem, Gündem Gazetesi, Güncel, Yaşamda Gündem, Alternatif, Gerçek, Gündem, Yeni Mezopotamya, Yeni Politika, Yeniden Özgür Gündem, Halk Gerçeği, Yeni Halk Gerçeği, Haftaya Bakış, Yaşamda Demokrasi, Toplumsal Demokrasi, Yedincigün, Yeni Bakış, Gelecek, Öteki Bakış, Analiz, Ayrıntı, Yursetever Gençlik, Serxebun, Roj Tv, Medya Tv, Newroz Tv, Mezopotamya Tv...

Polisin el koyduğu ilginç eşyalar
İddianamede, Dicle Haber Ajansı muhabiri olan Evrim Kepenek’ten “elde edilen malzemeler” arasında özel eşyaların yer alması da dikkat çekti:
- Bir adet bayan cüzdanı
- Bir adet kendi adına tanzim edilmiş ... seri numaralı kredi kartı
- Bir adet kendi adına tanzim edilmiş ... Bilgi Üniversitesi öğrenci kimlik kartı
- Bir çift siyah ayakkabı
- Bir adet siyah toka
- Bir çift küpe
- Kendi adına düzenlenmiş İETT kartı