Gündem Oruçluyken boğaza su kaçarsa oruç bozulur mu? Abdest alırken boğazına su kaçması orucu etkiler mi?

Oruçluyken boğaza su kaçarsa oruç bozulur mu? Abdest alırken boğazına su kaçması orucu etkiler mi?

11.03.2024 - 11:21 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlar oruç tutmaya başlar. Oruç ibadetini yerine getirirken birtakım hususlara dikkat edilir. Gösterilen özene rağmen bazen bazı durumlar orucu bozabilir. Abdest alırken hataen boğaza su kaçması gibi durumlarsa insanları ikilemde bırakabiliyor. Gerçekten de abdestliyken boğaza su kaçarsa oruç bozulur mu?

Oruçluyken boğaza su kaçarsa oruç bozulur mu Abdest alırken boğazına su kaçması orucu etkiler mi

Genel hatlarıyla oruç ibadeti

Haberin Devamı

Oruç Müslümanların mübarek üç aylarından Ramazan ayında yapılan bir ibadettir. Bu ayın önemli kılan noktalardan biri Kur’an-ı Kerim'in ayetlerinin bu ayda inmeye başlamasıdır. Farz ibadetler arasında bulunan oruç insanlara empatik davranmayı öğretir. Çünkü ibadet açlığın nasıl hissettirdiğini anlamalarına yardımcı olur. Gün ağarmasından güneşin batışına kadar geçen süre zarfında insanlar yemek yemekten uzak durarak ibadeti gerçekleştirirler. İbadetin farz kılınmış olması için ergenlik çağına girmek, akıllı ve sağlık olmak gibi şartlar bulunmaktadır.

Orucu bozan durumlarda yapılması gerekenler

Oruç bazen gösterilen hassasiyete rağmen bozulabilir. Böyle durumlarda İslam birtakım yaptırımlara sahiptir. Yaptırımlar uygulanırken orucun bilerek mi bozulduğuna yoksa kazara mı bozulmuş olduğuna dikkat edilir. Bazı özel durumlarda ise Müslümanlar bu ibadetten muaf tutulabilir. Muaf tutulanlar arasında emziren anneler, yolcular sayılabilir. Açlık sebebiyle hayati tehlikenin söz konusu olması durumunda orucun bozulmasına müsaade verilir. Fakat keyfi ve bilerek orucun bozulması durumunda 61 gün oruç tutulması gerekir. Kaza gerektiren durumlar arasında da kişinin orucunun ona zorla bozdurulması, oruçluyken ağıza ya da buruna hata ile su kaçması gibi durumlar örnek gösterilebilir.

Haberin Devamı

Abdest alırken hataen boğaza su kaçması orucu bozar mı?

Ramazan ayında farz olan oruç ibadetini yerine getirilirken bazı durumlar insanları ikilemde bırakabilmektedir. Böyle durumlarda insanlar orucum bozuldu mu, bozulmadı mı ikilemine düşmektedir. Bozulduysa kefaret mi, kaza mı gerekir sorusuna yanıtlar aranmaya başlanmaktadır. Oruçluyken unutarak bir şey yiyip içmek, kusmak gibi durumlar insanları ikilem arasında bırakan durumlardır. İnsanların kafasını karıştıran durumlardan biri, oruçlu abdest alırken hataen boğaza su kaçmasının orucu bozup bozmadığıdır. Bazen insanlar boğazına su kaçıp kaçmadığına emin olamayabilmektedir. Bu durumda iki görüşe yer verilmektedir. Hanefi mezhebinin görüşüne göre kişi oruçlu olduğunun hatırlar ve ağzına su kaçmasına izin verirse oruç bozulmakla beraber bir gün kazası gerekir. Şafi mezhebi ise bu konuda abdest alırken su kullanımı konusunda mübalağadan uzak durmayı önermektedir. Kişi oruçlu olduğunun bilincinde ve mübalağa yapmamışsa boğaza kaçan su orucu bozmaz.